-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 19

Virš „Baltijos“ jau matyti saulėlydis

Saulėlydžio komisija vakar nusprendė siūlyti, kad valstybės įmonei poilsio namams „Baltija“ nebūtų skiriamos biudžeto lėšos. Galutinį sprendimą turės priimti Vyriausybė.
Valentinas Milaknis
Valentinas Milaknis / L.T. archyvo nuotr.

Pasak Saulėlydžio komisijos pirmininko Valentino Milaknio, nuspręsta per du mėnesius parengti valstybės įmonės „Baltija“ veiklos planą ir sudaryti jos valdybą. Esą taip būtų užtikrintas skaidresnis Palangoje esančių poilsio namų valdymas.

Siūlys neberemti

„Valstybės įmonės savininkas formaliai iki šiol yra premjeras arba Vyriausybės kanceliarija. Kitaip tariant, niekas, – LŽ sakė V.Milaknis. – Poilsio namai naudojami valstybės reikmėms, todėl šiemet jiems iš valstybės biudžeto buvo numatyta skirti apie 2,5 mln. litų. Tačiau Valstybės kontrolė nustatė, kad tai pažeidžia Biudžeto sandaros įstatymą, todėl ateinantį pirmadienį siūlysime Vyriausybei lėšų „Baltijai“ nebeskirti. Valstybiniai renginiai poilsio namų komplekse bus organizuojami, bet kiekviena institucija, renginio organizatorė, turės mokėti pagal faktines išlaidas“, – kalbėjo V.Milaknis.

Palangoje esančiam poilsio ir gydymo kompleksui priklauso įvairaus lygio viešbučiai: dviejų žvaigždučių „Vyturys“, trijų žvaigždučių „Žilvinas“, Jaunimo nakvynės namai, reabilitacijos centras, Leonido Brežnevo vila vadintas viešbutis „Auska“, taip pat kotedžų kompleksas „Žilvinėlis“.

„Baltijos“ generalinis direktorius Jonas Juchnevičius neslėpė nusivylimo dėl siūlymo apkarpyti finansavimą ir piktinosi, kad Saulėlydžio komisija nesupranta, kokią žalą daro poilsio namams.

Direktorius pasipiktinęs

Praėjusių metų pabaigoje Seimas minėtam reabilitacijos centrui numatė 1,4 mln. litų šių metų biudžeto lėšų. Pinigai būtų naudojami jam rekonstruoti ir naujai medicinos įrangai įsigyti. Kai kurie parlamentarai tuomet ragino apskritai neinvestuoti valstybės lėšų į „Baltiją“, o ją privatizuoti.

„Baltijos“ generalinis direktorius Jonas Juchnevičius neslėpė nusivylimo dėl siūlymo apkarpyti finansavimą ir piktinosi, kad Saulėlydžio komisija nesupranta, kokią žalą daro poilsio namams. Direktorius tvirtino, kad labiausiai nukentės ne viešbutis „Auska“, o reabilitacijos centras. „Apmaudu, kad liks neįgyvendintas centro pastatų rekonstrukcijos projektas. Ši sanatorija statyta 1986 metais, dabar reikia apšiltinti sienas, rekonstruoti inžinerinius tinklus“, – kalbėjo J.Juchnevičius.

Tačiau „Baltijos“ direktorius vakar turėjo vilties, kad pinigų vis dėlto atsiras: „Saulėlydžio komisija savo pasiūlymą dar teiks Vyriausybei.“

Pajamos ir taip sumažės

LŽ kalbintas Vyriausybės kanceliarijos Valstybės turto valdymo ir disponavimo juo skyriaus vedėjas Aloyzas Duksa pabrėžė, kad „Baltijos“ pajamos sumažės neatsižvelgiant į tai, ar valstybė atsisakys suteikti jai finansinę injekciją. „Be šio nuostolio, mes prognozuojame, kad šiemet dėl bendros ekonominės situacijos poilsio namai ir taip gaus apie 10 proc. mažiau pajamų nei pernai, – sakė A.Duksa. – Be to, šiemet viešbučiams pridėtinės vertės mokestis padidėjo nuo 5 iki 19 procentų. Tai sudarytų apie 200 tūkst. litų, o kur dar nuo 0,5 iki 2 proc. padidėjęs turto mokestis, kuris sieks apie 160 tūkst. litų.“

Vienintelė „Baltijos“ savininkė yra valstybė. Pagal Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymą, savininko teises ir pareigas valstybė įgyvendina per Vyriausybę arba jos įgaliotą valstybės valdymo instituciją. „Baltijos“ atveju – per Vyriausybės kanceliariją. Pasak Vyriausybės kanceliarijos atstovų, svarstymų apie „Baltijos“ privatizavimą būta ir anksčiau, tačiau nenorima prarasti viešbučio „Auska“. Esą pardavus kitus viešbučius, pasilikus tik jį vieną, pabrangtų jo išlaikymas, nes tektų įkurti naują administraciją, ūkio ir transporto bei kitas tarnybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius