Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 10 /14:01

Virusas partijų planus verčia aukštyn kojom, o S.Skverneliui galvoje – ne Seimo rinkimai

Seimo rinkimai – jau po pusmečio, tačiau ne visos didžiosios politinės partijos skuba patvirtinti kandidatų vienmandatėse ir daugiamandatėje rinkimų apygardose sąrašus, rinkimų programas. Situaciją pakeitė COVID-19.
Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis
Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis / 15min nuotr.

Valdantiesiems ne rinkimai rūpi

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis prieš porą savaičių kalbėjo apie tai, kad dėl koronaviruso grėsmės partijos tarybos posėdis, kuriame bus sprendžiama dėl kandidatų į Seimą sąrašo, vyks apklausos būdu.

Taip turėjo būti suformuoti kandidatų sąrašai. Tačiau kol kas jų nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis

Kaip 15min perdavė R.Karbauskio patarėja Dalia Vencevičienė, šiandien LVŽS ir jos atstovams Seime, Vyriausybėje, savivaldybėse svarbiausiu uždaviniu išlieka Lietuvos žmonių sveikata ir priemonės, kurios užtikrintų pagalbą šalies ekonomikai, verslui ir jame dirbantiems žmonėms, ir kitos priemonės, kurios mažintų neigiamą COVID-19 poveikį valstybei ir visuomenei.

„Todėl su pasirengimu rinkimams, kandidatų reitingavimu ir apklausomis neskubama. Kai tik situacija dėl COVID-19 stabilizuosis, žmonių gyvenimai ims grįžti į įprastą ritmą, bus grįžtama prie rinkimų klausimo“, – sakė D.Vencevičienė.

Todėl su pasirengimu rinkimams, kandidatų reitingavimu ir apklausomis neskubama. Kai tik situacija dėl COVID-19 stabilizuosis, žmonių gyvenimai ims grįžti į įprastą ritmą, bus grįžtama prie rinkimų klausimo.

Apie tai, ar dalyvaus Seimo rinkimuose ir sutiks vesti „valstiečių“ sąrašą, žadėjo pranešti ir premjeras Saulius Skvernelis. Tačiau šiuos planus taip pat pakoregavo dabartinė situacija.

Kaip 15min sakė premjero patarėjas Tomas Beržinskas, S.Skverneliui temos dėl to, ar jis dalyvaus Seimo rinkimuose, jei taip, ar su LVŽS rinkiminiu sąrašu, ar sutiks jį vesti, nėra nei prioritetinės, nei aktualios, todėl nuo komentarų jis susilaikys.

Ketvirtadienį duodamas interviu naujienų agentūrai BNS S.Skvernelis, paklaustas apie savo politinę ateitį, sakė:

„Jei Saulius Skvernelis liks politikoje, jis tikrai bus „valstiečių“ sąraše. Jeigu nuspręs, kad aš reikalingas, jog vesčiau sąrašą, tai irgi bus svarstoma ir kalbama. Bet patikėkit, labai nuoširdžiai sakau, tai yra net ne antraeilis dalykas, visiškai nustumiame į šoną. Net ir kalbant Seime su kolegomis rinkimų tema nė karto nebuvo paminėta.

Pirmiausiai reikia išgyventi tiesiogine prasme ir kaip valstybei, kaip visuomenei įveikti šitą krizę. Tada mes galėsime kalbėti apie rinkimus. Matyt tikrai kampanija šiemet bus kitokia, negu buvo prieš ketverius metus. Ji, ko gero, bus trumpa ir mes nežinome, kas bus rudenį – nėra vakcinos, nėra vaistų. Mes kalbame su medikais, ką jie signalizuoja apie pasaulines tendencijas, kad metai laiko gali būti iki paveikių vaistų atsiradimo. Jeigu rudenį vėl turėsime kažkokią bangą, tai apskritai gali būti klausimas keliamas kitaip, kalbant apie rinkimus“.

Sustabdė kampaniją

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio teigimu, partija yra pasitvirtinusi didžiąją dalį savo kandidatų (56 iš 71) vienmandatėse rinkimų apygardose.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Šią pirmą vienmadatininkų dalį jau patvirtinome elektroniniu būdu, taip pat ketiname pasitvirtinti ir kitus, kai bus užbaigtos procedūros dėl likusios nedidelės apygardų dalies. Tame problemos nematome, atranka nėra nutrūkusi ar sutrikusi, operatyviai perkėlėme ir reorganizavome darbą nuotoliniu būdu“, – sakė konservatorių lyderis.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje konservatorių sąrašo pirmuoju numeriu sutiko būti įrašyta nepartinė Ingrida Šimonytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Likusio sąrašo sudarymo procedūroje esame etape, kai skyriai teikia siūlymus dėl kandidatų į sąrašą. Šią procedūrą jie vykdo iki gegužės 4 dienos. Esama situacija proceso nepadaro lengvesniu, bet mūsų skyriai yra tikrai išmanūs ir iškėlimus atliks taip pat elektroninio ryšio priemonėmis. Analogiškai į sąrašą kandidatus siūlys ir partijos prezidiumas“, – nurodė G.Landsbergis.

Likusio sąrašo sudarymo procedūroje esame etape, kai skyriai teikia siūlymus dėl kandidatų į sąrašą.

Pasak jo, kai TS-LKD skyriai ir prezidiumas pateiks siūlymus, bus sudarytas abėcėlinis kandidatų sąrašas, teikiamas visuotiniam narių reitingavimui.

Kaip sakė G.Landsbergis, ši procedūra bus detaliau aprašyta ir jos tvarka patvirtinta gegužės mėnesį.

Kandidatų į Seimą reitingavimo procedūrą TS-LKD yra nusimačiusi atlikti birželio antroje pusėje.

„Analizuojame situaciją ir, manome, kad pandemija tam nesukliudys. Visgi, jei padėtis negerės, ruošiamės ir tam scenarijui – tada svarstytume ir alternatyvius balsavimo būdus (ne tik fiziškai ateinant į balsavimo vietą, bet ir paštu iš namų, ir elektroniškai). Dėl to apsispręsime gegužės mėnesį, nuo suplanuoto pasirengimo grafiko neatsiliekame“, – tikino G.Landsbergis.

Jis sakė, kad yra parengta partijos rinkimų į Seimą programa.

Buvo suplanuota kovo mėnesį pristatyti jos projektą visuomenei bei pradėti viešą diskusiją. Tačiau pandemija ir pasikeitusios ekonominės aplinkybės keičia situaciją.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./TS-LKD Tarybos posėdis „Holiday Inn“ viešbutyje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./TS-LKD Tarybos posėdis „Holiday Inn“ viešbutyje

„Sustabdėme jau suplanuotą rinkimų kampaniją, startui paruoštas reklaminės kampanijos priemones ir parengtos rinkimų programos pristatymą – vietoj to partija ir mūsų politikai jau rado galimybių savo lėšomis prisidėti prie pagalbos medikams. Viliamės, kad pačiu artimiausiu metu pavyks pristatyti 2500 respiratorių, kurių vis dar trūksta medikams. Programą tobulinsime, kad atlieptumėme į šių dienų bei būsimus iššūkius, kurių spektras labai platus. Visos partijos kandidatų sąrašus ir programas Vyriausiajai rinkimų komisijai privalės pateikti iki rugpjūčio mėnesio. Mes tikimės procedūras užbaigti dar birželį“, – teigė G.Landsbergis.

Sustabdėme jau suplanuotą rinkimų kampaniją, startui paruoštas reklaminės kampanijos priemones ir parengtos rinkimų programos pristatymą.

Koreguos rinkimų programą

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas akcentavo, kad gyvenimas šalyje nėra sustojęs ir turi vykti.

Tačiau kartu jis sakė, kad partijos kandidatų į Seimą sąrašų sudarymas šiuo metu nėra prioritetas visuomenei ir valstybei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Bet mūsų organizacijoje procesai vyksta. Mes turime ir savanorystės centrus, ir aktyviai dalyvaujame kitų savanoriškų iniciatyvų gretose. Ir prie viso to mes turime savo vidinius dalykus – sąrašo formavimo, reitingavimo ir kandidatų kėlimo dalykus“, – teigė LSDP pirmininkas.

Pasak G.Palucko, abėcėlinis kandidatų į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje sąrašas yra suformuotas ir patvirtintas nuotoliniu balsavimu partijos taryboje.

Tiesa, jame kol kas nėra nepartinių asmenų, kuriuos socialdemokratai kvies kartu dalyvauti rinkimuose.

„Šiuo metu laukiame, kiek čia tas karantinas tęsis. Atitinkamai nuo to priklausys, ar sąrašo reitingavimas, kaip planuota, bus visuotinis, tai yra skyriuose, ar jis bus siauresniame rate taryboje, ar jis bus elektroninis, tai yra specialiomis priemonėmis.

Kiekvienas tas dalykas turi trūkumų, nes technologijomis mažiau naudojasi vyresnio amžiaus žmonės ir jie gali iškristi iš to reitingavimo proceso. To nesinorėtų. Taryboje reitinguoti irgi yra siauriau, negu visuotinis, platusis reitingavimas. Bet mes nerizikuosime visuomenės ir mūsų partijos narių sveikata ir tikrai neorganizuosime tokio visuotinio reitingavimo ir ėjimo į skyrius ir metimo į balsadėžes biuletenių, jeigu nematysime, kad viruso plėtra yra sustojusi“, – aiškino G.Paluckas.

Šiuo metu laukiame, kiek čia tas karantinas tęsis. Atitinkamai nuo to priklausys, ar sąrašo reitingavimas, kaip planuota, bus visuotinis, tai yra skyriuose, ar jis bus siauresniame rate taryboje, ar jis bus elektroninis.

Su vienmandatininkų kėlimu, pasak LSDP pirmininko, pagal partijos tvarką yra daugiau laiko – mažiausiai iki gegužės pabaigos.

Tačiau absoliuti dauguma socialdemokratų kandidatų vienmandatėse rinkimų apygardose yra iškelta.

„Yra keletas vietų palikta ir kviestiniams asmenimis. Ir keletas, kur yra iškelti ne vienas, o, sakykime, du ar trys kandidatai. Nes kai kurios apygardos yra padalintos per rajonus. Vieną apygardą sudaro trys skyriai ir visi turi po kandidatą. Kai kurie skyriai susitaria, kai kurie sako, kad nori, jog nuspręstų partijos prezidiumas arba taryba“, – teigė G.Paluckas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./LSDP posėdžio akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./LSDP posėdžio akimirka

LSDP turi rinkimų į Seimą programos projektą. Tačiau, kaip pabrėžė partijos pirmininkas, akivaizdu, kad jį reikės koreguoti, atsižvelgiant į dabartines aktualijas ir pasekmių valdymą.

„Nes jos yra tiek socioekonominės, tiek psichologinės, emocinės. Akivaizdu, kad šita trauma turės pasekmių ir visuomeniniams, socialiniams procesams. Lietuvoje ir taip yra labai daug nereikalingumo, vienišumo jausmo ir panašių dalykų. Tai tų socialinių ryšių, socialinio kapitalo turėjimas visuomenėje ir taip buvo prastos būklės ir jo mažėjo.

Po šitos psichologinės traumos visuomenei situacija nė kiek nepagerėjo, tik suprastėjo. Tad turime du lygiagrečius kelius – socioekonominis ir krizės įveikimo, valstybės gebėjimų stiprinimo kelias, ir atitinkamai būtent emocinio, psichologinio atnaujinimo kelias. Mums reikia performuluoti, perdėlioti ir kai kuriais dalykais papildyti tą programą“, – nurodė G.Paluckas.

Kol kas svarbiausia – ne rinkimai

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis sakė, kad šiuo laikotarpiu partija neužsiima kandidatų į Seimą sąrašų sudarymu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Paprasčiausiai atšaukėme susitikimus. Rateliuose, skyriuose buvo numatyta nemažai, nemažai praėjo, bet po karantino paskelbimo atšaukėme iki neriboto laiko. Dabar tuo neužsiimame“, – teigė LLRA-KŠS vadovas.

Pasak V.Tomaševskio, partijos nariai dabar užsiima darbais, kurie jiems priskirti pagal kompetencijas. Jis gyrė LLRA-KŠS atstovaujančius savivaldybių merus, administracijos direktorius, ministrus, kurie, politiko žodžiais, labai gerai tvarkosi.

„Aukšto lygio kompetencijos, darbas. Tokios krizės metu matosi tos savybės – organizuotumas, kompetencija visų mūsų atstovų. Į tai mes ir koncentruojamės. Per partijos skyrius, ratelius stengiamės padėti žmonėmis. Išplatinome kreipimąsi, kad pasirūpintų savo artimaisiais, kaimynais, bendrijos aktyviai veiktų. Reikia daug kam padėti. Būtent tuo dabar užsiimame“, – aiškino V.Tomaševskis.

Reikia daug kam padėti. Būtent tuo dabar užsiimame.

Anot jo, šiuo metu neplanuojama, kada galėtų būti sudaryti kandidatų į Seimą sąrašai. Kaip pabrėžė V.Tomaševskis visi šie klausimai atidėti neribotam laikui.

Nuėjo į antrą planą

Opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, akivaizdu, kad koronavirusas visiškai pakeitė situaciją ir su Seimo rinkimais susiję dalykai kol kas nuėjo į antrą planą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Bet tai nereiškia, kad mes negalvojame apie rinkimus ar kad kažkas būtų sustoję. Tiesiog kandidatus vienmandatėse daugelis skyrių buvo iškėlę pačioje metų pradžioje. Mes planavome tarybos posėdį kovo mėnesį, bet jį dėl akivaizdžių priežasčių atidėjome. Ir atidėjome, matyt, tikrai jau tam laikotarpiui, kai viskas pasibaigs. Tikėkimės, vasaros pradžioje arba pačioje pavasario pabaigoje galėsime rinktis akivaizdiniu būdu ir sureitinguosime“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Tikėkimės, vasaros pradžioje arba pačioje pavasario pabaigoje galėsime rinktis akivaizdiniu būdu ir sureitinguosime.

Liberalų sąjūdžio pirmininkės nuomone, laiko pasiruošti Seimo rinkimams užteks. Anot jos, jeigu iki vasaros viskas baigsis, tai ir rinkimų kampanijos dalykai susidėlios visiškai normaliai.

„Pasikeitė šiek tiek tvarkaraštis, bet kiti dalykai eina savo vaga“, – patikino politikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neeilinis Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neeilinis Seimo posėdis

V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad Liberalų sąjūdžio rinkimų į Seimą programa yra rengiama, niekas nesustojo.

„Sudėtingiau bus ją pristatyti, natūralu. Nes buvome parengę planą ir viešų diskusijų, ir kur kas interaktyviau, nei situacija yra dabar. Bet vėlgi, manau, kad visa ta situacija, epidemija ir grėsmės ekonomikai įneša korekcijas net ir į programas. Akivaizdu, kad šiandien gyvename visiškai kitomis sąlygomis, nei galėjome numatyti prieš kelis mėnesius. Tai, manau, tas irgi įtaką padarys ir šiek tiek keisis akcentai“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius