Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 09

Visagino merė puoselėja sumaniojo miesto viziją

Naują atominę elektrinę statysianti Japonijos kompanija „Hitachi“ Visagine esą ketina plėtoti ir kitokį verslą, teigia miesto merė Dalia Štraupaitė. Ji viliasi, kad dėl tokių investicijų miestas taps krašto moderniųjų technologijų lopšiu.
Energetikų miestas – įprastą darbo dieną
Energetikų miestas – įprastą darbo dieną / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai ji pareiškė interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“.

Savivaldybės vadovė neabejoja, kad Visagine iškils nauja atominė elektrinė. Esą tvirtą pasiryžimą statyti jėgainę demonstruoja ne kartą Visagine lankęsi Japonijos kompanijos „Hitachi“ atstovai.

„Japonai domisi viskuo: nuo sveikatos apsaugos, mokyklų iki gamtos. Pavyzdžiui, ligoninėje jie domėjosi, kokios turime įrangos, aparatūros, kaip atrodo reanimacijos skyrius. Japonų investicijos būtų didelis pranašumas ne tik Visaginui, bet ir visai Lietuvai“, – sakė D.Štraupaitė.

Pasak jos, Visaginas galėtų tapti sumaniuoju miestu.

„Esame unikalūs ne tik savo gamta ar tautine sudėtimi. Kiekvienas visaginietis namie turi bent po kelias interneto linijas. Todėl galėtume tapti sumaniuoju, moderniausių technologijų miestu. “Hitachi„ čia galėtų gaminti naujausią medicinos įrangą ar atidaryti kompiuterių surinkimo gamyklą. Kol kas to neviešiname, tačiau yra parengtas atskiras planas, kokį verslą “Hitachi„ plėtos Visagine“, – teigė merė.

Lietuva šiuo metu derasi su Japonijos ir JAV koncernu „Hitachi-GE Nuclear Energy“ ir Latvijos ir Estijos energetikos kompanijoms dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę, tuo tarpu iš projekto pasitraukusi Lenkija dar gali grįžti, jeigu jai bus pasiūlytos geresnės sąlygos.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų). Tikimasi, kad atominė elektrinė bus pastatyta iki 2020 metų. Strateginiu investuotoju pasirinkus „Hitachi“, Visagine bus statomas pažangiojo verdančio vandens reaktorius (angl. Advanced Boiling Water Reactor, ABWR) – tai yra vienintelė šiuo metu pasaulyje naudojama trečios kartos, pagerinto saugos lygio, reaktorių technologija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius