Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 07

Visiškai nusidėvėjusius Šiaulių viešuosius autobusus pakeitė nauji

Šiaulių miestą pasiekė 8 Ispanijoje pagaminti „Castrosua“ autobusai. Šiais metais iš viso gauti 9 autobusai papildė „Busturo“ parką ir pakeitė visiškai nusidėvėjusius. Ispaniški autobusai kursuos visais miesto autobusų maršrutais ir juos galės išbandyti kiekvienas. Autobusai nupirkti iš Aplinkos ministerijos lėšų, kurios gautos pardavus taršos leidimus.
Nauji autobusai
Nauji autobusai / A.Staponkaus nuotr.

 Iš viso Lietuvoje gauti 93 hibridiniai autobusai, juos pasidalijo visi didieji miestai.

Mieste jau yra 21 naujas autobusas

Ekologiškų autobusų pristatyme susirinkę šiauliečiai džiaugėsi galimybe važinėti naujausiais autobusais, linkėjo, kad transporto parkas nesiliautų atsinaujinęs ir miestą pasiektų vis nauji gamtą tausojantys ir miesto įvaizdį reprezentuojantys autobusai. Vylėsi, kad keleiviai autobusus pamėgs ir įvertins. Kad miestiečiai važiuodami jaustųsi saugūs ir keliuose neįvyktų nelaimingų atsitikimų, autobusus palaimino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Šie autobusai yra ekologiški ir draugiški aplinkai

„Busturo“ direktorius Tomas Bielinskas sakė, kad šie autobusai yra ekologiški ir draugiški aplinkai: „Elektra ir dujomis varomi autobusai išmeta mažiau teršalų į atmosferą ir todėl miestas tampa švaresnis.“

Hibridinis autobusas vienu kartu gali nuvažiuoti apie 230 km. Jį į priekį varo vien tik elektrinis variklis, kuriam išnaudojus baterijose sukauptą energiją papildomą elektros porciją pagamina dujomis varomas generatorius. Ekspertų skaičiavimu, tiek elektra, tiek dujomis varomo autobuso 1 km degalų savikaina siekia 57 ct/km, o tos pačios gamyklos tik dujomis varomo autobuso 1 km degalų savikaina - 99 ct/km.

„Autobusuose yra 40 sėdimųjų ir 30 stovimųjų vietų. Pagrindinis jų privalumas, kurį pastebės keleiviai, - kad į juos bus patogu įlipti ir išlipti mamoms su vežimėliais bei negalią turintiems keleiviams“, - kalbėjo T. Bielinskas.

Šiuo metu transporto parke yra 95 miesto autobusai. Iš jų kasdien gatvėmis išrieda apie 80. 2012 metais „Busturas“ gavo 8 naujus autobusus, 2013-aisiais – 3, 2014-aisiais – 9 . Iš viso transporto parke yra 21 naujas autobusas, apynaujų (apie 6 metų senumo) - 25.

2014 – 2020 metais planuojama ekologiškų autobusų įsigyti daugiau. Vienas ekologiškas autobusas kainuoja apie pusantro milijonų litų.

Vairuotojai ir keleiviai liko patenkinti

Su senaisiais buvo rizikinga ir nepatogu važinėti.

Vairuotojas Karolis prasitarė, kad vairuoti hibridinį autobusą jam neįprasta: „Vairuoti šį autobusą šiek tiek baisoka. Čia yra daug naujos technikos, prie kurios reikia priprasti. Nors pats valdymas nėra labai sudėtingas, autobusas važiuoja lengvai, minkštai ir patogiai.“

Dovaną Šiauliams įvertino ir pristatymo ceremoniją stebėję šiauliečiai.

„Kuo daugiau naujų autobusų, tuo geriau. Su senaisiais buvo rizikinga ir nepatogu važinėti. Viliuosi, kad dabar važiuodami autobusai nebekrypuos į šalis ir keleiviams nebereikės stumdytis“, - sakė šaiulietis Jonas.

„Senus autobusus buvo būtina keisti. Kietos sėdynės, neventiliuojamas ir nešildomas vidus tikrai nežavėjo keleivių. Galbūt dabar su naujais važiuoti bus patogiau. Vis dėlto norėtųsi, kad mieste naujų autobusų būtų daugiau“, - kalbėjo Angelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius