Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 03

Visoje Lietuvoje padidėjusi oro tarša, gyventojai raginami likti namuose

Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės matavimo stotys fiksuoja padidėjusį oro užterštumą visoje Lietuvoje. Dėl šios priežasties gyventojų prašoma vengti aktyvios fizinės veiklos, apriboti buvimą lauke, nedeginti atliekų.
Šiaurės prospektas Klaipėdoje
Šiaurės prospektas Klaipėdoje / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Beveik visos Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės matavimo stotys fiksuoja labai aukštą kietųjų dalelių koncentraciją. Išskyrus stotį Dzūkijoje, greta Dubininkų, kur nurodomas labai žemas užterštumas.

Klaipėdoje, Šilutės plente esanti stotis fiksuoja labai aukštą užterštumą, o kita, greta senamiesčio – aukštą.

Tiek Vilniuje esančios visos keturios, tiek Kaune – dvi matavimo stotys rodo labai aukštą užterštumo lygį.

Penktadienio vakarą Vilniaus miesto savivaldybė per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą (GPIS) perspėjo sostinės gyventojus artimiausiomis dienomis apriboti buvimą lauke.

Išplatintoje informacijoje teigiama, kad spalio 2–4 dienomis kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore išliks padidėjusi, todėl gyventojai prašomi vengti aktyvios fizinės veiklos, apriboti buvimą lauke, nedeginti atliekų.

Blogai pasijutus, gyventojai raginami nedelsiant kreiptis į medikus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijos gyventojams:

  • sergantiems lėtinėmis ligomis (pvz., astma, širdies ar plaučių ligomis) patariame likti namuose ir stebėti sveikatą;
  • dirbantiems ir sportuojantiems siūlome riboti fizinį aktyvumą lauke, būti vietose, kurios yra atokiau nuo judrių gatvių, kitų aplinkos oro taršos šaltinių;
  • dėl darbo ar kitų priežasčių ilgą laiką būnantiems užterštose vietose siūlome dėvėti kvėpavimo takų apsaugos priemones;
  • visiems rekomenduojame atsisakyti asmeninių automobilių, naudotis viešuoju transportu;
  • soduose, priemiesčiuose nekurkite laužų, nedeginkite atliekų; venkite šildyti patalpas kietu kuru kūrenamais įrenginiais;
  • blogai pasijutę, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Kietųjų dalelių poveikis žmonių sveikatai

Kietosios dalelės – tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, dulkių, suodžių, biologinių komponentų (alergenų, mikroorganizmų). Didesnės kietosios dalelės (KD 10) paprastai paveikia viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, dažniausiai sukelia kosulį ir čiaudulį, o smulkiosios (KD 2,5) patenka į plaučius, kraują ir gali paveikti ne tik kvėpavimo, bet ir kraujotakos sistemos organus, pabloginti vidaus organų funkciją, apsunkinti lėtinių ligų eigą.

Dėl savo kompleksinės cheminės ir fizinės sudėties, kietosios dalelės gali sukelti ir specifinį poveikį sveikatai, būdingą konkrečiai cheminei medžiagai, esančiai jų sudėtyje. Pavyzdžiui, dėl suodžiuose esančių poliaromatinių angliavandenių, suodžių KD 2,5 yra toksiškos ir kancerogeninės. Mokslo šaltiniuose nurodoma, kad tomis dienomis, kai išauga kietųjų dalelių koncentracija ore, padidėja mirtingumas.

Detalesnius oro kokybės tyrimų duomenis galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros interneto svetainės skiltyje „Oro kokybės rodikliai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius