Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 15

Visuomenė apie visus teisės aktų projektus bus informuojama iš anksto

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos parengtam nutarimo projektui, kuriame įtvirtinama pareiga internete viešai skelbti visus rengiamus teisės aktų projektus. Nuo šių metų birželio 15 d. tai daryti bus privalu visoms vykdomosios valdžios institucijoms.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, ši tvarka sudarys realias galimybes visuomenei dalyvauti teisės aktų projektų rengimo ir derinimo procese bei padės užtikrinti geresnę teisėkūros kokybę. Iki šiol dauguma valstybės institucijų savo internetiniuose puslapiuose teisės aktų projektus skelbia savo nuožiūra, todėl visuomenė dažniausiai nesužino apie rengiamus svarbius teisės aktus ir neturi galimybės iš anksto pareikšti nuomonės ar pastabų. „Patvirtinus naują tvarką, nebeliks galimybių „pamiršti“ visuomenei paskelbti vieną ar kitą rengiamą teisės akto projektą. Tai esminis žingsnis užtikrinant viešumą teisėkūroje. Be to, ši tvarką leis efektyviau dirbti ir valstybės institucijoms – jas informacija apie teisėkūros iniciatyvas pasieks greičiau ir išsamesnė. Nauja tvarka taip pat tai leis sutaupyti – nebereikės siųsti šūsnių popierių su siūlomais teisės aktų pakeitimais, nes visi siūlymai ir lydimoji medžiaga bus paskelbta internete“, – sako teisingumo ministras.

Nutarimu nustatoma, kad visi projektai ir lydimoji medžiaga teisės akto projektą parengusios institucijos interneto svetainėje bus skelbiami tą pačią dieną kai jis teikiamas derinti suinteresuotoms institucijoms. Siekiant užtikrinti priimamų sprendimų viešumą ir skatinant visuomenės dalyvavimą teisėkūros procese, asmenims suteikiama galimybė per nustatytą terminą pateikti pastabas ir pasiūlymus dėl paskelbtų teisės aktų projektų. Pagal pateiktas pastabas patobulintas teisės akto projektas su visa lydimąja medžiaga turės būti skelbiamas pakartotinai, praneša Teisingumo ministerija.

Teisingumo ministerija ir jai pavaldžios įstaigos pirmosios pradėjo viešai skelbti informaciją apie rengiamus teisės aktų projektus. R. Šimašiaus teigimu, džiugu, kad pritarta tvarkai, kurios dėka piliečiai turės realias galimybes dalyvauti teisėkūros procese, bus sudarytos sąlygos rengti kokybiškus teisės aktus, palengvės ir Vyriausybės darbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius