-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 04

Visuomenei pristatyti naujieji Lietuvos kariuomenės padangių „delfinai“

Lietuvos kariuomenės paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“ visuomenės dėmesiui aprodytas iš arčiau. Netrukus turėsime dar du tokius pat. Kokios mašinos pakeis užmarštin nueinančius rusiškus „Mi-8“?
Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“ / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Sraigtasparnis „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“ lengvai atsiplėšia nuo žemės ir visų akivaizdoje šoka valsą ore. Jis sukasi ir tuo pačiu metu skrenda viena kryptimi.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“

Netrukus jis trūkteli į priekį ir tarsi nuo bangos – nuslysta atbulas. Toks elgesys ore iš tiesų primena delfinų grakštumą. Manevringumas pateisina pavadinima „Dauphin“ – delfinas.

Sraigtasparnis įjungia šviesas, sirenas ir prasineša virš žiūrovų galvų. Vėliau grakščiai nutupia. „Delfino“ šokis sužavi visus, tačiau ar jis padės realiuose gelbėjimo darbuose?

VIDEO: Pristatytas naujas Lietuvos KOP sraigtasparnis - AS365N3+ „Dauphin“

Prancūziški „delfinai“ pakeis rusiškus „Mi-8“

Juozas Olekas, krašto apsaugos ministras, priminė, kad tokių sraigtasparnių, pagal projektą, iki rudens bus įsigyta dar pora. Jo nuomone, su tokia technika „An-2“ lėktuvo paieškos Baltijos jūroje būtų žymiai sėkmingesnės.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Olekas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Olekas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“

J.Oleko nuomone, su tokia technika „An-2“ lėktuvo paieškos Baltijos jūroje būtų žymiai sėkmingesnės.

Ministras priminė, kad Japonijoje jam teko matyti gelbėjimo paskirties sraigtasparnius.

Nors japonai naudojo daug naujausios savos gamybos elektroninių prietaisų, juos visus tvirtino būtent prie „Dauphin“ sraigtasparnių. Tai ministrui yra puikus įrodymas, jog pasirinkti sraigtasparniai yra tinkami.

Pulkininkas Audronis Navickas, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas, teigia, kad sraigtasparnių reikia ne tik gelbėjimo funkcijoms, bet ir karinių.

„Trijų tokių sraigtasparnių pakanka, kad suteiktumėm reikiamą pagalbą Lietuvoje ir virš Baltijos jūros. Šie sraigtasparniai, pagal sutartį, penkerius metus negali būti naudojami kariniams veiksmams. Pasakysiu, kad taip bus ir vėliau – kam naudoti kariniams tikslams mašinas, kurios nėra tam skirtos?“

Vienas prancūzų pilotų liks Šiauliuose keletui mėnesių – mokys skraidymo gudrybių lietuvių pilotus.

Pulkininkas atvirai pareiškė, kad technikos galima prisipirkti bet kokios, tačiau nauda iš jos bus tik tuomet, kai ji bus valdoma patyrusių lakūnų.

„Mes privalėsime skraidyti tam tikrą valandų skaičių per metus. Šių valandų pakaks, kad lakūnai keltų savo kvalifikaciją“, – teigė karinių oro pajėgų vadas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Audronis Navickas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Audronis Navickas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“

Vadas akcentavo, kad naujieji sraigtasparniai ilgainiui pakeis „Mi-8“ mašinas. Jų lyginti nedrįso: „Negaliu lyginti sraigtasparnių. „Mi-8“ ilgai mums tarnavo ir išgelbėjo daug gyvybių. Šiuo metu dar turime tris „Mi-8“, kurių skraidymo resursas dar nesibaigė. Vieno gyvavimo laikas baigsis jau šį rudenį. Kito – po metų, o trečias tarnaus dar apie šešerius metus. „Dauphin“ skraidymo resursas – 25-eri metai.“

„Dauphin“ skraidymo resursas – 25-eri metai.

Sraigtasparnio pilotas prancūzas Laurenas Beja paaiškino, kad šioje skraidyklėje yra įmontuoti visi naujausi ir jautriausi aparatai, kurie gali būti panaudoti ieškant ir gelbėjant.

„Štai, galima perjungti ekraną į kitokius režimus bei tyrinėti aplinką, kaip tik patogiau. Be to, jis turi autopiloto režimą“, – aiškino pilotas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Laurent Beja. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Laurent Beja. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“

Pilotas parodė, kad sraigtasparnis turi radarą, veikiantį paieškos ir orų stebėjimo režimais, infraraudonųjų spindulių radarą (termovizorių), paieškos žibintą ir kitas gelbėjimo funkcijoms atlikti būtinas priemones.

KAM duomenimis, šis sraigtasparnis skirtas ir Lietuvos įsipareigojimui NATO oro policijos misiją atliekančioms šalims – užtikrinti paieškos ir gelbėjimo funkcijas.

„Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“ techninės charakteristikos puikios. Sraigtasparnyje telpa 2 pilotai ir 8 keleiviai. Varikliai – 2 turboreaktyviniai po 717 kW. Maksimalus kilimo svoris – 4300 kg. Keliamas krovinys – iki 1900 kg. Keliamas ant kablio – iki 1600 kg. Maksimalus greitis 287 km/h. Kilimo sparta: 6,7 m/s. Skridimo nuotolis: apie 900 km​.

Pirmuosius penkerius šio sraigtasparnio eksploatacijos metus Lietuvos kariuomenė yra įsipareigojusi kasmet skirti ne mažiau kaip 75 skrydžio valandas aplinkos stebėjimui ir kontrolei.

Bendra projekto vertė – apie 52 mln. eurų. Į šią kainą yra įskaičiuotas trijų sraigtasparnių įsigijimas, visa reikalinga įranga, pilotų ir šiuos sraigtasparnius aptarnaujančio personalo mokymas, taip pat  trejų  metų garantinis aptarnavimas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnis

Apie iki šiol turėtus Lietuvos karinių oro pajėgų "Mi-8" sraigtasparnius, kurių skraidymo resursai jau baigėsi arba baigiasi artimiausiais metais, galima paskaityti šioje 15min.lt publikacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius