-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 04

Visuotinis šilumos išjungimas – atgyvena?

Šią savaitę sostinės savivaldybė ketina priimti sprendimą baigti šildymo sezoną. Bet šilumos tiekėjai tvirtina, kad tai turėtų priklausyti ne nuo politikų valios – šildymas esą turėtų būti išjungiamas ar įjungiamas priklausomai nuo temperatūros vilniečių butuose.
Šildymo sezonas
Įspūdingomis sąskaitomis pasižymėjęs šildymo sezonas turėtų baigtis šią savaitę. / 15min.lt nuotr.

Šilumos tiekimas sostinės daugiabučiams paprastai nutraukiamas balandžio pradžioje, kai tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra būna ne mažesnė negu 8 laipsniai šilumos. Pageidaujantieji patalpų nebešildyti anksčiau gali kreiptis į šilumos tiekėjus ir atsisakyti paslaugos. Tačiau jeigu bent vienas namo gyventojas nesutinka, šiluma nebus išjungta.

Šildyti gali ir vasarą

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas teigė, kad šilumos tiekimą išjungia ne šilumos tiekėjai, o pastatų administratoriai, su kuriais gyventojai ir privalo derinti laiką, kada tai bus padaryta.

Tokia sistema techniškai Vilniuje yra, bet valdžios atstovų mentalitetas yra toks... nerandu pavadinimo, –  dėstė R.Germanas.Tačiau R.Germanas įsitikinęs, kad ši sistema turėtų veikti kitaip ir priklausyti ne nuo politikų valios, o nuo temperatūros vilniečių butuose. Esą jeigu bute temperatūra žemesnė negu 18 laipsnių, patalpas reikia šildyti.

„Šilumos tiekimo išjungimas ir įjungimas turi priklausyti nuo pastato vidaus temperatūros, o ne nuo valdininkų įsakymų. Vieni pastatai yra šiltesni, kiti – šaltesni. Šildymo sezono pradžios ir pabaigos skelbimas yra atgyvenęs reliktas. Būna juk ir vasarą lietingų, šaltų dienų, kai reikia pašildyti namą. Kiekvienas individualaus namo savininkas žino, kad ir vasarą „pečiuką“ tenka užkurti, kad nedrėktų, nepelytų patalpos“, –  dėstė R.Germanas.

„Kuo blogiau, tuo geriau“

Paklaustas, kodėl tokia automatinė sistema Vilniuje neveikia, R.Germanas tik gūžtelėjo pečiais. Esą sistema įrengta, bet valdininkai nelinkę pritarti sprendimui ja naudotis.

„Tokia sistema techniškai Vilniuje yra, bet valdžios atstovų mentalitetas yra toks... nerandu pavadinimo. Šiandien ne tik energetika, bet ir kitos pramonės šakos be telemetrijos yra neįsivaizduojamos, o valdininkai sako, kad reikia telemetriją, arba distancinį valdymą, panaikinti. Tai čia tokios nesąmonės nei kritikuoti, nei ką. Čia jau atrodo kaip piktybiškas kenkimas – kuo blogiau, tuo geriau“, – apmaudą dėl, jo manymu, nelogiškų valdininkų sprendimų liejo R.Germanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius