Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 15

Vitalijus Gailius prabilo apie „kompromisą“ dėl Artūro Skardžiaus: komisijos darbas buvo žlugdomas?

Dėl „kompromisinių“ išvadų Artūro Skardžiaus veiklos atžvilgiu kritikuojamas Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius ryžosi plačiau papasakoti apie rezonansinio sprendimo užkulisius. Pasak jo, buvo bandoma griauti komisijos darbą, o būtent tokias „kompromisines“ išvadas stūmė dviejų frakcijų atstovai.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmoji V.Gailiaus įvardinta frakcija nuostabos kelti neturėtų – tai nuo socialdemokratų atskilęs būrelis, įkūręs Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją ir kartu su A.Skardžiumi likęs valdančiojoje „frakcijų koalicijoje“. Kita frakcija, kurios atstovai spaudė priimti „kompromisines“ išvadas, esą buvo valdantieji „valstiečiai“.

V.Gailiaus vadovaujama komisija darbui turėjo aiškiai apibrėžtą terminą. Paskutinė komisijos darbo diena buvo lapkričio 10 d., penktadienis. Šios dienos išvakarėse iki vakaro posėdžiavusi komisija ir priėmė išvadas, kurias V.Gailius Edmundo Jakilaičio laidoje „Dėmesio centre“ pavadino „kompromisinėmis“. Dabar komisijos vadovas pasakoja, kaip šių išvadų priėmimo procesas vyko už kadro – ne komisijos posėdžių salėje.

V.Gailius tvirtina pajutęs signalus, jog komisijos darbą siekiama suparalyžiuoti. Esą buvo nemaža tikimybė, jog nesusirinks kvorumas ir išvados apskritai nebus patvirtintos iki komisijai duoto termino pabaigos. Anot komisijos pirmininko, būtent dėl to jis pasirinko „kompromisines“ išvadas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Įvairiuose posėdžiuose buvo įvairių žmonių, kurių nuomonė rodė, kad su labai kategoriškomis išvadomis sprendimo nepriimsime. Jūs matėt, kad dalyvavo tiktai 10 iš 17 komisijos narių. Kodėl taip buvo? Aš manau, kad buvo bandymas griauti kvorumą. Aš labai aiškiai tai supratau. Ir todėl sutikau su dalimi teikiamų pasiūlymų“, – 15min teigė V.Gailius.

Paklaustas, kurių frakcijų atstovai aktyviausiai siekė „kompromisinių“ išvadų patvirtinimo, komisijos pirmininkas pirštu bedė į abi valdančiąsias politines jėgas.

„Daugiausia pasiūlymų teikė „valstiečių“ frakcijos ir socialdemokratų frakcijos atstovai“, – sakė V.Gailius, omeny turėdamas nuo socdemų atskilusią naują Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją (LSDF). Gintauto Palucko vadovaujami socdemai Antikorupcijos komisijoje neturi nė vienos kėdės.

Paklaustas, ar pirmiausiai kalba apie LSDF frakcijos seniūną Andrių Palionį ir „valstiečių“ frakcijai priklausantį Seimo maištininką Naglį Puteikį, V.Gailius tai patvirtino. Pasiteiravus, ar yra girdėjęs užuominų, jog „kompromisinių“ išvadų priėmimu suinteresuota ir „valstiečių“ frakcijos vadovybė, V.Gailius patikino asmeniškai su „valstiečių“ lyderiais apie tyrimą nekalbėjęs. Vis dėlto jis neatmetė galimybės, kad užkulisiuose kažkas vyko.

„Turėjau aš tokią informaciją, kad nenorima priimti sprendimo laiku, o norima atidėti kitai savaitei. O atidėjimas reiškia komisijos įgaliojimų pasibaigimą. Tokiu atveju, komisijos tyrimo duomenys būtų atsidūrę stalčiuje“, – aiškino V.Gailius.

Komisijos vadovas prisiminė paskutines ketvirtadienio vakaro valandas, kai buvo bandoma surinkti komisijos narius lemiamam balsavimui. Esą tada ir išryškėjo, jog dalis komisijos narių gali posėdį praleisti ir taip sukelti grėsmę sprendimo priėmimui.

„Aš pasirašytinai rinkau žmones, kurie po [Seimo] posėdžio atvyks. Tą darė sekretoriatas. Ir iš sekretoriato girdėjau tokius nuogąstavimus, kad yra noro neateiti į posėdį“, – sakė V.Gailius.

Paklaustas, ar žino, kas iš valdančiųjų galėjo imtis tokių priemonių, pašnekovas teigė negalintis įvardinti konkrečių pavardžių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius ir Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius ir Artūras Skardžius

Primename, jog Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis po Antikorupcijos komisijos išvadų teigia neturintis pagrindo kvestionuoti A.Skardžiaus galimybių toliau dirbti su įslaptinta informacija.

Antikorupcijos komisijos išvadas kritikuoja tiek Seimo opozicija, tiek Prezidentūra. Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė išvadas pavadino parlamentinių tyrimų diskreditavimu. Vis dėlto komisijos vadovas V.Gailius šią savaitę pareiškė matantis pagrindą rengti apkaltą A.Skardžiui. Tačiau abejojama, ar tokios komisijos išvados gali tapti tvirtu pagrindu šiam procesui.

Netrūksta ir alternatyvių pasiūlymų. Antikorupcijos komisijos narys bei Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas paskelbė savo atskirąją nuomonę, kurioje A.Skardžiaus tolesnė veikla priimant politinius sprendimus energetikos sektoriuje traktuojama kaip „nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais“. Savo ruožtu, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis siūlo tyrimą dėl A.Skardžiaus pratęsti to paties V.Bako vadovaujamame NSGK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius