Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 17

Vizą Alai Bodak išdavę konsuliniai pareigūnai laikėsi procedūrų, bet nebuvo pakankamai įžvalgūs

Vizą į Europos Sąjungos (ES) „juodąjį sąrašą“ įtrauktai Baltarusijos teisingumo viceministrei Alai Bodak išdavę Lietuvos ambasados Minske konsuliniai pareigūnai laikėsi procedūrų, tačiau nebuvo pakankamai įžvalgūs, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).
Ala Bodak
Ala Bodak / minjust.by nuotr.

URM pranešime teigiama, kad Lietuvos ambasadoje Baltarusijoje buvo baigtas tyrimas dėl Šengeno vizos išdavimo A.Bodak, kuri yra įtraukta į ES sudarytą nepageidaujamų Baltarusijos pareigūnų sąrašą.

„Per patikrinimą Lietuvos ambasadoje taipogi konstatuota, kad vizą išdavę konsuliniai pareigūnai laikėsi visų formalių procedūrų, tačiau buvo įvertintas ir nepakankamas jų įžvalgumas bei jautrių politinių klausimų žinojimas“, – teigia ministerija.

Vis dėlto, pasak pranešimo, nustatyta, kad klaida išduodant vizą įvyko, nes sudarant ir naudojant Šengeno erdvėje nepageidaujamų asmenų sąrašus, ES šalys narės skirtingai į lotynišką abėcėlę perrašo kitais rašmenimis rašomų trečiųjų valstybių piliečių vardus.

Užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius trečiadienį po Vyriausybės posėdžio teigė negalįs įvardinti, kokių priemonių bus imtasi prieš ambasados pareigūnus, atsakingus už vizos išdavimą. Tai, anot jo, nuspręs iš atostogų grįžęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Dėl vizų išdavimo Šengeno erdvėje problemos rengiamas Lietuvos užsienio ir vidaus reikalų ministrų Audroniaus Ažubalio ir Raimundo Palaičio kreipimasis į ES aukštąją įgaliotinę užsienio reikalams bei saugumo politikai Catherine Ashton ir Europos vidaus reikalų komisarę Cecilia Malmstrom.

Pasak URM, Europos Komisijai bus siūloma ieškoti organizacinių ir techninių sprendimų, kaip patobulinti Šengeno informacijos sistemą, pirmiausia atkreipiant dėmesį į asmenvardžių rašymą ir įvedimą į duomenų bazę.

„Gerai, kad mūsų tarnybos tinkamai suveikė ir neįvyko ko nors daugiau. Vėlgi, manau, tai yra mums visiems tam tikras įspėjimas, kad su tokiais kaimynais, kokius turime, turime dirbti taip, kad nekiltų panašių problemų“, – komentuodamas vizos išdavimą trečiadienį žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Lietuvos pasieniečiai praeitą savaitę neįleido į Lietuvą A.Bodak, nustatę, kad ji įtraukta į ES sudarytą sąrašą pareigūnų, kuriems draudžiama atvykti į bendrijos šalis. Skandalas Lietuvoje kilo paaiškėjus, kad ambasadoje Minske jai buvo išduota Lietuvos viza. Užsienio reikalų ministerijos teigimu, viza išduota „dėl kelių klaidų daugiapakopėje vizų išdavimo ir asmenų patekimo į Šengeno erdvę sistemoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius