TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2008 11 18

Vlado Jurgučio premija – leidinio „Lietuvos monetos“ autoriams

Antradienį paskelbti Lietuvos banko ir Lietuvos mokslų akademijos skiriamos Vlado Jurgučio premijos šių metų laureatai. Premija skirta ir laureatų diplomai įteikti Arūnui Dulkiui, Juozui Galkui ir Stanislovui Sajauskui už leidinį „Lietuvos monetos“ (2006 metai).
Pinigai
Monetos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Premijos laureatai pagerbti Vilniuje Lietuvos mokslų akademijos visuotinio susirinkimo sesijos metu. Pagerbimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos banko atstovai, rašoma Lietuvos banko pranešime spaudai.

„Knyga „Lietuvos monetos“ turi didelę pažintinę ir istorinę vertę ir nūdienos skaitytojams, ir ateities kartoms. Todėl, manau, knygą parašę autoriai verti prestižinės Vlado Jurgučio premijos,“ – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas, pasveikinęs premijos naujuosius laureatus.

Sveikinimo žodį jiems tarė ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas akademikas Zenonas Rokus Rudzikas.

Vlado Jurgučio premijos skyrimo komisija, sudaryta iš Lietuvos banko, Lietuvos mokslų akademijos, Lietuvos bankų asociacijos atstovų ir Vilniaus universiteto ekonomikos mokslų dėstytojų, balsų dauguma pasiūlė Lietuvos banko valdybai ir Lietuvos mokslų akademijos prezidiumui skirti Vlado Jurgučio premiją Arūnui Dulkiui, Juozui Galkui ir Stanislovui Sajauskui už knygą „Lietuvos monetos“, įvertinusi reikšmingą indėlį į Lietuvos pinigų istorijos tyrinėjimus.

Knygoje „Lietuvos monetos“ lietuvių ir anglų kalbomis pasakojama apie monetų kilmę ir jų kalybos tradicijas, gamybos technologiją, šiuolaikinius monetų apsaugos požymius, apžvelgiama Lietuvos numizmatikos istorija nuo karaliaus Mindaugo laikų iki šių dienų. Leidinyje taip pat pateikiami konkursiniai monetų projektai, eskizai ir kita su monetų kūrimu susijusi istorinė medžiaga.

1997 metais Lietuvos bankas, minėdamas Lietuvos banko įkūrimo ir Lito išleidimo 75-ąsias metines, įsteigė Vlado Jurgučio premiją, pažymėdamas akademiko, profesoriaus, pirmojo Lietuvos banko valdytojo Vlado Jurgučio nuopelnus Lietuvos bankininkystei. Premija skiriama už reikšmingus darbus Lietuvos bankininkystės, finansų, pinigų ir makroekonominių tyrimų srityse. Premijos dydis – 20 tūkst. litų.

Vasarą Vlado Jurgučio premijos skyrimo nuostatai pakeisti ir nustatyta, kad šią premiją skiria Lietuvos bankas ir Lietuvos mokslų akademija. Tikimasi, kad naujas premijos statusas padės skatinti mokslinę veiklą Lietuvos bankininkystės, finansų, pinigų ir makroekonominių tyrimų srityse, daugiau bus pretendentų gauti tą premiją.

Nuo įsteigimo Vlado Jurgučio premija skirta jau ketvirtą kartą. 1997 metais šią premiją gavo profesorius Alfonsas Žilėnas už reikšmingus darbus bankininkystės ir finansų srityse, 1998 metais – Stasys Sajauskas ir Dominykas Kaubrys už darbą „Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės numizmatika“, 1999 metais – Vladas Terleckas už 1995–1999 metais išleistas knygas ir paskelbtus straipsnius Lietuvos bankininkystės istorijos tema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius