Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 30

VLKK linksta įteisinti alternatyvų Gruzijos pavadinimo variantą – Sakartvelas

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) linksta įteisinti alternatyvų Gruzijos pavadinimo variantą – Sakartvelas. VLKK vadovas Audrys Antanaitis teigia, kad po mėnesį trukusių diskusijų komisija galutinai turėtų apsispręsti šią savaitę, tačiau komisijos dauguma, anot jo, linksta būtent prie šio pavadinimo, kaip teisingiausiai apibrėžiančio šalį.
Batumyje į dangų kilo Gruzijos vėliava
Gruzijos vėliava

„Turėtumėme posėdžio metu galutinai patvirtinti antrąjį Gruzijos pavadinimą. Žinome, kas jau yra favoritas, kaip bus vadinami gruzinai. Pavadinimas greičiausiai bus Sakartvelas. Gruzinų tauta lieka kartvelai, bet visos Gruzijos gyventojai bus sakartveliečiai“, – BNS sakė A.Antanaitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrys Antanaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrys Antanaitis

Jo nuomone, „sakartveliečiai“ neturėtų būti dažnai naudojama savoka, tad įprastesnis pavadinimas šalies gyventojams greičiausiai liks kartvelai.

A.Antanaitis pažymi, kad komisija visą mėnesį konsultavosi su Gruzijos ambasada, perdavusia ir Gruzijos kalbininkų poziciją.

VLKK pirmininkas teigia, kad Sakartvelas pasirinktas remiantis Gruzijos ekspertų išaiškinimu, jog pavadinimas apima visą šalį su Rusijos okupuotomis teritorijomis – Pietų Osetija ir Abchazija. Kartvelija apimtų tik etninę Gruziją be šių teritorijų.

„Kartli yra etninis regionas, kuris, sakykime, prilygsta Žemaitijai, Kartvelija – etninė Gruzija, o Sakartvelas jau apima visas gruzinų vienijamas žemes“, – pabrėžė jis.

VLKK dar balandį apsisprendė, kad Gruzija liks oficialus šios valstybės pavadinimas, tačiau bus leidžiamos ir alternatyvos. Pasak A.Antanaičio, alternatyvus variantas bus leidžiamas vartoti ir oficialiuose raštuose.

Naudoti kitą šalies pavadinimą, artimą gruzinų kalbai, prašo Gruzija, sakydama, kad dabartinis yra rusiškas.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija anksčiau buvo išaiškinusi, kad pagrindo keisti Gruzijos pavadinimą lietuvių kalba nėra, nes dabartinė versija turi ilgą vartojimo istoriją ir savitą, prie lietuvių kalbos derančią formą, o autentiško pavadinimo Sakartvelo oficialiai nevartoja jokia Europos Sąjungos valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius