Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 19

VMI tyrimas: grynųjų iš neaiškių šaltinių Eligijus Masiulis turėjo dar 2010 metais

Politinės korupcijos byloje teisiamo buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio šeimos pajamas ir išlaidas patikrinusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) aptiko, kad dar 2010 metais šeima turėjo neaišku iš kur gautų grynųjų pinigų, kuriais apmokėjo pradinį įnašą pagal išperkamosios nuomos sutartį. E.Masiulis 15min tikino, kad jo šeimai inspekcija neleido paaiškinti pinigų kilmės. Buvęs politikas įrodymus žada pateikti teismui.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po kratos E.Masiulio namuose 2016-ųjų gegužę pareigūnai rado 242,4 tūkst. eurų grynaisiais, taip pat šiek tiek svaro sterlingų bei dolerių. Ar tai kyšis, ar paskola, kaip bando įrodyti buvęs politikas, šiuo metu aiškinasi Vilniaus apygardos teismas.

15min pavyko gauti daugiau duomenų apie teisme nagrinėjamą bylą – prie jos yra prijungta VMI specialisto išvada, kurioje teigiama, kad pinigų iš neaiškaus šaltinio, nors ir ne tokiomis įspūdingomis sumomis, E.Masiulis ir jo žmona turėjo gerokai anksčiau.

Pradiniai įnašai – grynaisiais

Patikrinimą atlikusi VMI specialistė pamatė, kad E.Masiulis 2010 metais grynaisiais sumokėjo 14,2 tūkst. litų (apie 4 tūkst. eurų) pradinį įnašą ir pusės tūkstančio tuomečių litų sutarties sudarymo mokestį su įmone „Swedbank lizingas“.

Peržiūrėjus deklaruotas sumas ir tai, kiek grynųjų galėjo turėti politiko šeima, liko neaiški mažesnės dalies – 2,6 tūkst. litų (per 750 eurų), kilmė.

2011 metais E.Masiulis ir vėl grynaisiais sumokėjo pradinį įnašą – per 16 tūkst. litų (4,6 tūkst. eurų) ir 1 tūkst. litų sutarties administravimo mokestį pagal išperkamosios nuomos sutartį su „Nordea Finance Lithuania“. Tačiau deklaracijoje už 2010 metus Masiuliai nebuvo deklaravę ne banke esančių lėšų, o iki sutarties sudarymo datos iš banko abu sutuoktiniai buvo išsiėmę 4,3 tūkst. litų (1,2 tūkst. eurų).

Likusių 12,7 tūkst. Lt (3,6 tūkst. eurų) grynųjų pinigų lėšų šaltinis nenustatytas.

„Likusių 12,7 tūkst. Lt (3,6 tūkst. eurų) grynųjų pinigų lėšų šaltinis nenustatytas“, – rašoma VMI išvadoje.

2013 metų birželį E.Masiulis ir vėl grynaisiais įnešė pradinį 16,1 tūkst. Lt (4,6 tūkst. eurų) įnašą pagal išperkamosios nuomos sutartį, sudarytą su „Nordea Finance Lithuania“.

Tuomet specialistai pažvelgė į šeimos turto deklaraciją už 2012 metus ir joje pamatė, kad Ieva Masiulienė deklaravo ne banke turinti 24,5 tūkst. litų (apie 7 tūkst. eurų). Tačiau iš tyrimo metu turimos informacijos nustatyta, kad politiko žmona galėjo turėti tik 3,5 tūkst. litų (apie 1 tūkst. eurų).

Iki pradinio įnašo mokėjimo dienos E.Masiulis buvo išsigryninęs tik 200 litų (apie 58 eurus), tad tyrėjai padarė išvadą, kad beveik 13 tūkst. litų (3,7 tūkst. eurų) grynųjų pinigų šaltinis – nenustatytas.

E.Masiulis: VMI išvadoje – daug neatitikimų

15min kreipėsi į E.Masiulienę su prašymu duoti interviu, tačiau jokio atsakymo iš jos nesulaukė.

E.Masiulis ketvirtadienį 15min teigė, kad kai vyko VMI tyrimas, jo šeima prašė inspekcijos leisti pateikti dokumentus.

„Turiu visus dokumentus, kurie pagrindžia tuos pinigus, – patikino jis. – Bet VMI tyrimas vyko visiškai mums už akių (…) Jokio kontakto nebuvo – aštuonis mėnesius buvo vykdomas tyrimas ir jie rėmėsi tik oficialiais užklausimais, o visai neprašė dokumentų, kurie yra mūsų namuose.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

Pašnekovas pridūrė, kad vykstant ikiteisminiam tyrimui, kai prokurorui buvo galima teikti prašymus, Masiuliai prašė, kad VMI papildytų tyrimą pasikviečiant visus tyrime minimus asmenis, bet prokuroras tokio prašymo netenkino.

E.Masiulio teigimu, vienintelis jam likęs kelias – VMI teiginius paneigti teisme pakvietus liudyti išvadą surašiusią inspekcijos specialistę.

15min atskleisti grynųjų pinigų šaltinių jis nepanoro.

Paklaustas apie žmonos 2012 metais deklaruotą pinigų sumą ne banke, kai, VMI vertinimu, ji galėjo turėti gerokai mažiau, E.Masiulis sakė, kad išvadoje – daug neatitikimų.

„Mes turime padarytus alternatyvius skaičiavimus, iš bankų išsitraukę 15 metų duomenis, yra absoliučiai ne tokie skaičiai, daug kur supainiota. Mes labai stipriai kvestionuosime šią išvadą, nes yra daug neatitikimų“, – teigė E.Masiulis.

Suskaičiavo nesumokėtą mokestį

VMI tyrė E.Masiulio finansus ir už 2015-uosius bei laiką iki kratos, kurios metu pareigūnai atrado beveik ketvirtį milijono eurų.

Inspekcijos išvadoje teigiama, jog 2015 metų gruodžio 31 dienai politiko šeima buvo deklaravusi 40,8 tūkst. eurų piniginių lėšų – E.Masiulis nurodė banke laikantis 14,5 tūkst. eurų, žmona – 26,3 tūkst. eurų. Pinigų ne banke deklaruota nebuvo, o bankai tyrėjams nurodė, kad nuo 2016-ųjų sausio iki gegužės 12 dienos Masiuliai pinigų apskritai nesigrynino.

Todėl visus grynuosius, net ir užsienio valiuta, prokurorai įvardijo lėšomis iš nenustatytų pajamų šaltinių.

Šios pajamos priskirtinos apmokestinamoms, todėl VMI suskaičiavo, kad nuo jų E.Masiulis turėjo sumokėti 36,5 tūkst. eurų Gyventojų pajamų mokestį. Šią sumą prokurorai įvardija žala biudžetui.

VMI nustatė, kad 2010-2015 metų Masiulių turto deklaracijose duomenys apie nekilnojamąjį turtą teisingi, o sutuoktinių deklaruotų pajamų užteko nekilnojamajam turtui įsigyti.

R.Kurlianskio paduotus pinigus laikė „Iki“ maišelyje

Teisėsaugos surinktais duomenimis, 90 tūkst. eurų iš buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio E.Masiulis paėmė 2016 metų gegužės 10 dieną apie 16 val. verslininko automobilyje Goštauto gatvėje, prie Seimo.

Apklausoje E.Masiulis nurodė, kad mašinoje R.Kurlianskis link jo pastūmė popierinį juodą maišelį su degtine, o po juo buvo keturi paketai su pinigų kupiūromis.

E.Masiulis pareigūnams aiškino pats sukrovęs tas kupiūras į degtinės „Millennium“ dėžutę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis automobilyje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis automobilyje

Iš bylos medžiagos galima daryti išvadą, kad pareigūnai slapčia fiksavo, jog iškart po pinigų paėmimo E.Masiulis paskambino žmonai, nes vėliau apklausiamas jis teigė, kad pokalbio metu jai galėjo pasakyti „viskas gerai“.

E.Masiulis paaiškino galvoje turėjęs tai, jog esą perdavė R.Kurlianskiui žmonos dokumentus, kuriais prašoma „MG Baltic“ paremti renginį – Europos archeologų asociacijos suvažiavimą.

Pinigus E.Masiulis tą dieną vežiojosi savo automobilio bagažinėje.

Pinigus susibėrė į „Iki“ maišelį ir nusinešė namo, o degtinę paliko mašinoje.

Grįžęs namo atsidarė bagažinę, išėmė dėžutę, pinigus susibėrė į „Iki“ maišelį ir nusinešė namo, o degtinę paliko mašinoje.

Kaip jau gerai žinoma, krata E.Masiulio namuose vyko po dviejų dienų – gegužės 12-ąją.

90 tūkst. eurų iš visos sumos buvęs politikas įvardijo R.Kurlianskio paskola, kitus – žmonos Ievos sesers ir mamos grynaisiais suneštomis lėšomis. Šie pinigai, bylos duomenimis, gulėjo padėti Masiulių miegamajame esančioje spintoje.

Per kratą E.Masiulio žmona iš miegamojo atnešė juodą rankinę, kurioje buvo 800 eurų. Vėliau ji grįžo į miegamąjį ir pareigūnams atnešė medžiaginį maišelį su dviem popieriniais paketais, kuriuose buvo 34 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pareigūnai neša per kratą Eligijaus Masiulio namuose paimtus daiktus.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pareigūnai neša per kratą Eligijaus Masiulio namuose paimtus daiktus.

Po to E.Masiulis ėmė traukti pinigus iš miegamajame kambaryje esančios spintos. Pareigūnams tuometis Liberalų sąjūdžio pirmininkas pateikė gumytėmis perrištas eurų kalades, kuriuose buvo 92 tūkst. eurų, agentai per kratą rado ir atskirai sudėtų pinigų, kaip jau minėta anksčiau, ne tik eurų, bet – šiek tiek ir svaro sterlingų bei dolerių.

Vėliau iš juodos spalvos rankinės E.Masiulis ištraukė „Iki“ maišelį su 90 tūkst. eurų. Apšvietę juos STT agentai įsitikino, kad tai – anksčiau E.Masiulio automobilyje pareigūnų pažymėti pinigai.

Banknotų kalades STT pareigūnai prieš tai buvo pažymėję specialia chemine medžiaga, kuri matoma banknotus apšvietus infraraudonųjų spindulių lazeriu.

E.Masiulis pareigūnams pateikė ir voke buvusius pinigus – 16,2 tūkst. eurų.

Baigiant kratą E.Masiulis patvirtino, kad pinigus STT pareigūnams perdavė laisvanoriškai.

Įpainiojo žmonos šeimą

15min turimi duomenys rodo, kad per kratą E.Masiulis neužsiminė, kad pas jį rasti pinigai buvo pasiskolinti iš R.Kurlianskio.

Vėliau pareigūnų per apklausą klausiamas, kodėl 2016 metų gegužės 12 dieną vykdant kratą jo namuose jis STT pareigūnams nepateikė susitarimo dėl paskolos, E.Masiulis to nurodyti negalėjo. Jis aiškino, kad to nepadarė dėl jam netikėtos kratos metu patirto streso.

Bylos duomenimis, jau būdamas įtariamuoju, 2016 metų rugsėjo 2 dieną E.Masiulis pareigūnams pateikė skolos raštelį su savo parašu. Anot bylos medžiagos, R.Kurlianskio parašo ant jo nėra.

Duodamas parodymus E.Masiulis pareigūnams paaiškino ir kitų sumų kilmę.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eligijus Masiulis su žmona Ieva
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eligijus Masiulis su žmona Ieva

Anot jo, 75 tūkst. eurų iš šios sumos jo žmonai perdavė jos sesuo Milda Proscevičienė saugojimui, tai buvo pinigai, esą skirti bendrai šeimos investicijai. Iš kokių šaltinių žmonos sesuo su vyru turėjo šiuos pinigus, E.Masiulis pareigūnams aiškino nežinantis.

Apklausiamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis aiškino, kad likę dar 34 tūkst. eurų yra jo uošvės Irenos Šakinienės. Jų kilmę politikas aiškino tuo, jog tai – jo ir žmonos per kelis metus pačiai uošvei mažomis sumomis suteikti pinigai, kuriuos ji kaupė, o sužinojusi apie planuojamą verslą, perdavė E.Masiulio žmonai.

Nustatyta, kad I.Masiulienės sesuo ir mama galėjo turėti tiek pinigų, kiek rasta pas E.Masiulį namuose.

Likę 43 tūkst. eurų, kaip pareigūnams aiškino E.Masiulis, – taip pat uošvienės, kurias, anot jo, ji perdavė žmonai Ievai. Tai esą taip pat buvo investicijų dalis į ketinamą pirkti nekilnojamąjį turtą.

E.Masiulis aiškino, kad pagal susitarimą, įteisinant nekilnojamąjį turtą I.Šakinienė būtų buvusi įrašyta kaip bendrasavininkė.

Klausiamas apie 16 tūkstančių, kuriuos visur su savimi kelias dienas nešiojosi rankinėje buvusiame voke, E.Masiulis aiškino, jog šiuos pinigus norėjo perduoti žmonos seseriai, jie esą buvo skirti buto Nidoje remontui.

Šias E.Masiulio versijas pareigūnai patikrino prieš bylai keliaujant į teismą.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad I.Masiulienės sesuo ir mama galėjo turėti tiek pinigų, kiek rasta pas E.Masiulį namuose, tačiau nebuvo rasta neginčijamų įrodymų, kad giminaičiai tikrai perdavė Masiuliams šias sumas, nes nebuvo rasti tai pagrindžiantys dokumentai.

E.Masiulis yra teigęs, kad dokumentų nėra, nes šeima vieni kitais pasitiki.

Teismo medžiagoje pabrėžiama, kad pagal teisės aktus, jei skolinama suma didesnė nei 3 tūkst. eurų, paskolos sutartį būtina sudaryti pas notarą, antraip ji negaliojanti.

Banknotai galėjo būti iš tos pačios kaladės

Tą pačią dieną, kai STT pareigūnai krėtė E.Masiulio namus, krata vyko ir R.Kurlianskio darbo kabinete, iš jo taip pat buvo paimta pinigų.

Vėliau Lietuvos bankas patvirtino, kad dalis per kratas pas E.Masiulį ir R.Kurlianskį rastų 200 eurų nominalo banknotų galėjo būti paimti iš vienos pakuotės.

Paaiškėjo, kad minėti banknotai buvo visiškai nauji, nebuvę apyvartoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius