-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 04 /17:49

VMI vadovas Dainoras Bradauskas nušalintas nuo pareigų: tiriama „korupcinio pobūdžio“ veikla

Finansų ministerija pranešė gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) raštą dėl galimai korupcinės Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo Dainoro Bradausko veiklos ir pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą. Tuo tarpu STT teigia, kad D.Bradauskas įtariamas tik drausminiu nusižengimu.
Dainoras Bradauskas
Dainoras Bradauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tik nusižengimas?

„Valstybinė mokesčių inspekcija yra viena svarbiausių šalies institucijų, todėl jos vadovo veikla neturi kelti jokių abejonių“, – sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymu, tyrimo laikotarpiu D.Bradauskas bus nušalintas nuo užimamų pareigų, kai tik pasibaigs jo laikino nedarbingumo laikotarpis. VMI atstovas spaudai D.Buta BNS teigė, kad D.Bradauskas serga nuo trečiadienio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – paskirtasis finansų ministras Vilius Šapoka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – paskirtasis finansų ministras Vilius Šapoka

Finansų ministras V.Šapoka BNS teigė, kad D.Bradauskas nuo pareigų bus nušalintas, kol bus paskelbtos tyrimo išvados.

„Kadangi VMI negali gyventi šešėlyje, tai tyrimą atliksime kuo greičiau ir informuosime visuomenę“, – BNS sakė V.Šapoka.

Pasak jo, ketvirtadienį laikinuoju VMI vadovu turėtų būti paskirtas vienas iš VMI viršininko pavaduotojų. Jais dirba Artūras Klerauskas, Vygantas Ivanauskas ir Virginijus Narvilas.

STT trečiadienį pranešė, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas D.Bradauskas galėjo padaryti drausminį nusižengimą.

Šią informaciją gavusi Finansų ministerija pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą.

„Šiandien išsiuntėme raštą, informavome Finansų ministeriją, kad mes matome drausminio nusižengimo požymių“, – BNS trečiadienį sakė STT direktorius Saulius Urbanavičius.

Jis nedetalizavo, kokia veikla sukėlė įtarimų. STT dėl D.Bradausko veiklos ikiteisminio tyrimo nėra pradėjusi. STT paprastai tiria korupcinius nusikaltimus.

Neoficialiais 15min duomenimis, D.Bradauskui įtarimai šiuo metu nėra pareikšti. VMI vadovo nedarbingumas, kaip tyčia, sutampa su STT veiksmais bei Finansų ministerijos sprendimu dėl jo nušalinimo.

Su D.Bradausku trečiadienį nebuvo įmanoma susisiekti telefonu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainoras Bradauskas, Saulius Urbanavičius,  Evaldas Pašilis, Rimvydas Norkus ir Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainoras Bradauskas, Saulius Urbanavičius, Evaldas Pašilis, Rimvydas Norkus ir Dalia Grybauskaitė

Saulius Skvernelis remia finansų ministrą, ragina ištirti įtarimus VMI vadovui

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pareiškė remiantis finansų ministro V.Šapokos poziciją dėl VMI vadovo D.Bradausko veiklos tyrimo.

„Premjeras informuotas apie finansų ministro sprendimą dėl VMI viršininko D.Bradausko ir palaiko ministro poziciją bei veiksmus. Įtarimus dėl VMI vadovo veiklos būtina ištirti bei priimti reikiamus sprendimus“, – BNS sakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

„Skaidri VMI veikla, pasitikėjimas šia institucija, taip pat efektyvus mokesčių administravimas ir rezultatyvi kova su šešėliu yra vienas iš Vyriausybės prioritetų“, – pridūrė jis.

Įklampino viešieji pirkimai?

Neoficialiomis 15min žiniomis, D.Bradausko nušalinimas susijęs su VMI viešaisiais pirkimais. Pastaruoju metu VMI pirkimais aktyviai domėjosi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Trečiadienį VPT paskelbė, kad vertins, kaip vykdoma 3,4 mln. eurų vertės viešojo pirkimo sutartis tarp Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir UAB „Atea“ dėl išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) elektroninių sąskaitų faktūrų (i SAF) ir važtaraščių (i.VAZ) posistemių sukūrimo ir įdiegimo paslaugų.

Sutartis tarp VMI ir ir UAB „Atea“ pasirašyta praėjusiais metais po antrą kartą skelbto viešojo pirkimo – pirmasis VMI bandymas nusipirkti iMAS sąskaitų faktūrų ir važtaraščių deklaravimo posistemes turėjo būti nutrauktas dėl rastų pažeidimų.

VPT tuomet nustatė, jog skelbiant pirkimą buvo pažeisti sąžiningos konkurencijos, tiekėjų lygiateisiškumo ir skaidrumo principai. Antrą kartą skelbiant pirkimą VPT vertino pirkimo procedūrą ir leido jį tęsti bei pasirašyti sutartį su tiekėju.

Tačiau vartotojų nusiskundimai bei žiniasklaidoje ne kartą pasirodžiusi informacija apie stringančias iMAS posistemes VPT sukėlė abejonių dėl tinkamo sutarties vykdymo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Šadžius ir Dainoras Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Šadžius ir Dainoras Bradauskas

Įtakingo socialdemokrato sūnus

51 metų D.Bradauskas VMI vadovu pradėjo dirbti 2015 m. balandžio viduryje. Iki tol jis beveik metus laikinai vadovavo inspekcijai. Jis turi daugiau nei 25 metų darbo patirtį Mokesčių inspekcijoje. D.Bradauską VMI vadovu paskyrė socialdemokratų finansų ministras Rimantas Šadžius.

D.Bradauskas yra buvusio įtakingo ilgamečio Seimo nario socialdemokrato Broniaus Bradausko sūnus.

VMI atstovas spaudai Darius Buta teigia nieko nežinojęs apie įtarimus D.Bradauskui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius