Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 05

VMI vadovo Dainoro Bradausko nušalinimas gali virsti nauju skandalu

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo Dainoro Bradausko nušalinimo priežastys lieka nežinomos. Finansų ministerija teigia atliekanti tyrimą, kurio komentuoti negali. Tuo tarpu politikai prabilo, kad D.Bradausko nusižengimai gali būti smulkūs, o skandalas pučiamas norint jo fone pakeisti vienos svarbiausių valstybės institucijų vadovą.
Dainoras Bradauskas
Dainoras Bradauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pranešimas apie tai, kad tiriama „korupcinio pobūdžio“ D.Bradausko veikla, žiniasklaidos priemones pasiekė trečiadienio pavakare. Finansų ministras Vilius Šapoka pareiškė, kad D.Bradauskas nušalinamas nuo VMI vadovo pareigų, o nuo ketvirtadienio institucijai laikinai vadovaus vienas iš jo pavaduotojų. Laikinai inspekcijai vadovauti paskirtas jos viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

Šis pranešimas sukėlė ne tik didelį rezonansą, bet ir dar daugiau klausimų. Finansų ministerija rėmėsi Specialiųjų tyrimų tarnybų (STT) suteikta informacija. STT pareigūnai suskubo patikslinti, kad D.Bradauskas nepadarė jokio nusikaltimo, bet galėjo padaryti drausminį nusižengimą. Kaip šis drausminis nusižengimas susijęs su korupcine veikla, patikslinta nebuvo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – paskirtasis finansų ministras Vilius Šapoka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – paskirtasis finansų ministras Vilius Šapoka

Nepaisant didžiulio žiniasklaidos dėmesio, ketvirtadienį situacija aiškesnė netapo. Greičiau atvirkščiai. Finansų ministerijos atstovai, su kuriais susisiekė 15min, dar kartą patikino, kad tyrimo komentuoti negali, o apie jo rezultatus bus pranešta jį baigus. Kokiais nusižengimais įtariamas D.Bradauskas, nepatikslino ir finansų ministras V.Šapoka.

VMI darbuotojai 15min sakė iki šiol negavę jokios informacijos, dėl kokių konkrečiai pažeidimų pradėtas Finansų ministerijos tyrimas. Su D.Bradausku bendravę asmenys teigė, kad jam pradėtas tyrimas ir išplatinta informacija apie galimą korupciją yra staigmena. Šiuo metu nedarbingumo lapelį turintis ir namie besigydantis D.Bradauskas žiniasklaidai taip pat teigė nežinąs, kuo yra kaltinamas.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis situacijos taip pat plačiau nekomentavo. Jo atstovas Tomas Beržinskas nurodė, kad apie Finansų ministerijos pradėtą tyrimą jam pranešta ir bus priimti „reikiami sprendimai“.

Seimo kuluaruose netyla kalbos, kad kilęs skandalas gali būti visiškai neadekvatus galimiems pažeidimams. Drausminės nuobaudos gali būti skiriamos už įvairiausius nusižengimus, todėl itin keistai atrodo iki šiol slepiama informacija, kokie D.Bradausko veiksmai tiriami ir kaip jie susiję su korupcija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

Buvusi finansų ministrė, socialdemokratė Rasa Budbergytė 15min teigė, kad tokia situacija stebina.

„Kai dirbau finansų ministre, nesu gavus jokios neigiamos informacijos apie D.Bradauską. Dabar stebiu situaciją ir ji mane stebina. Nesuprantu, kodėl visuomenei nenurodoma, kas tiriama. Žinoma, nebūtina atskleisti visų tyrimo detalių, jei tai trukdytų jį atlikti, bet pranešus apie nušalinimą, nėra jokių kliūčių paaiškinti, kuo institucijos vadovas įtariamas. Noriu tikėti, kad mes gyvename teisinėje valstybėje“, – teigė ji.

Seimo narys, konservatorius Mykolas Majauskas ketvirtadienį pasiūlė sušaukti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdį, kuriame būtų atsakyta į visuomenei ir politikams kylančius klausimus, tačiau tai atsisakė padaryti komiteto vadovas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Stasys Jakeliūnas.

"VMI pernelyg svarbi institucija, jog paliktume visuomenei spekuliuoti apie tai kas vyksta", - 15min teigė M.Majauskas.

Savo poziciją šiuo klausimų išsakė ir žiniasklaidos atstovai. „Nepažįstu visai D.Bradausko. Suprantu, kad tokios pozicijos valdžios arsenale ir kovose dėl resursų itin svarbios.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurimas Perednis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurimas Perednis

Užkliūva vis tas keistas primityvizmas, niekas nežino ir nepaaiškina dorai, ką jis blogo padarė, o pijaro ir reputacijos traiškymo mašina užsukta. Galėtų gerbti visuomenę ir jos teisę žinoti“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė „Žinių radijo“ žurnalistas Aurimas Perednis.

Panašią poziciją socialiniame tinkle išsakė ir jo kolega, naujienų agentūros BNS žurnalistas Artūras Ketlerius: „Kas vyksta iš tikro – neaišku. Sudaromas įspūdis, kad D.Bradauskas buvo korumpuotas, bet įvardintas drausminis nusižengimas kelia abejonių.

Nei premjeras, nei finansų ministras nedetalizuoja, ką gi D.Bradauskas tokio galėjo padaryti. Paimti kyšį? Tuomet STT tirtų tokį nusikaltimą. Pažeisti kažkokią VMI vidinę tvarką? Taip, tuomet jau galima pripaišyti drausminį nusižengimą.

Nenoriu ginti D.Bradausko, bet visa ši istorija kvepia labai keistai. Pasakoma A, bet tylima ir nesakoma B, kiekvienam leidžiant susikurti savo versijų. Aš tikiuosi, kad tokių atvejų, kai vadovai yra kaltinami, bet neįvardijama, kas iš tikro įvyko, tik retės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius