-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 29

VMVT: afrikinis kiaulių maras nesitraukia – užfiksuotas naujas židinys

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šį kartą mirtina kiaulėms ir šernams liga nustatyta nekomercinėje kiaulių laikymo vietoje Jurbarko rajono savivaldybėje, kurioje buvo laikytos 6 kiaulės savo reikmėms.
Kiaulės
Kiaulės / 123RF.com nuotr.

Kiaulių laikytojas kreipėsi į veterinarijos gydytoją, kai pastebėjo, kad viena iš laikytų kiaulių nustojo ėsti ir pasidarė vangi. Įtariant afrikinį kiaulių marą (AKM) buvo informuoti VMVT specialistai, paimti kraujo mėginiai iš sergančių gyvūnų ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute patvirtinta, kad kiaulės serga AKM.

Kiaulių laikymo vietoje, VMVT specialistai jau atliko viruso likvidavimo ir priminės dezinfekcijos darbus. Visos ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos ir saugiai sunaikintos. Aplink ūkį, 3 ir 10 km spinduliu nustatyta apsaugos ir priežiūros zonos, kuriose taikomi kiaulių judėjimo apribojimai mažiausiai 30 dienų, bus vykdoma stebėsena, siekiant išsiaiškinti, ar nėra daugiau viruso atvejų ūkiuose.

VMVT primena, kad kiaulių laikytojai šiuo metu privalo būti ypač budrūs, kadangi miškuose suaktyvėjus AKM šernų populiacijoje, šios pavojingos ligos virusą bet kada galima parsinešti iš užkrėstos aplinkos į savo ūkį, jei nebus laikomasi biologinio saugumo reikalavimų. Net ir nedideliame nekomerciniame ūkyje laikoma viena užkrėsta kiaulė sukelia didžiulius nuostolius regionui dėl kelis ar keliolika mėnesių taikomų prekybos ir judėjimo apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius