-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 13

VMVT atkreipia dėmesį: neapsigaukite pirkdami neaiškius papildus lieknėjimui

Atėjus šiltajam sezonui vartotojų dėmesį patraukia maisto papildai, skirti lieknėjimui. Dažnu atveju tokių produktų reklama yra klaidinanti, o gamintojai ir platintojai nėra aiškūs, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Svoris
Svoris / 123RF.com nuotr.

Į VMVT specialistų akiratį pateko produktas „Redusizer“. Reklamoje teigiama, kad pavartojus tam tikrus maisto papildus tris savaites, drabužių dydis sumažėjo nuo 54 iki 46 dydžio!

VMVT iliustr./„Redusizer“ papildai
VMVT iliustr./„Redusizer“ papildai

Teisės aktai nedraudžia reklamuoti maisto papildų ir nurodyti jų naudingąsias savybes, tačiau tokiai informacijai taikomos Reglamentas (EB) Nr. 1924/2006 nuostatos, kurios draudžia vartoti teiginius apie sveikatingumą, nurodančius kiek ir kaip greitai galima numesti svorio.

Leidžiami naudoti tik tokie su poveikiu sveikatai susiję teiginiai, kurie pagrįsti mokslinių tyrimų duomenimis, jog kai kurios medžiagas vartojamos tam tikrais kiekiais palankiai veikia sveikatą, padeda palaikyti tam tikras fiziologines žmogaus funkcijas. Taigi, šiuo atveju produkto „Redusizer“ reklaminė žinutė neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Kaip atpažinti melagingai formuojamas žinutes vartotojui bei nelegalius platintojus?

  1. Reklaminės žinutės turinys – kardinalūs (greiti) pokyčiai.
  2. Gamintojo ir platintojo duomenys. Apsilankius reklamuojame gaminio puslapyje nenurodomas nei platintojas nei gamintojas. Dažniausiai naudojamos abstrakčios frazės, kurios nesuteikia jokios papildomos informacijos.
  3. Platintojo ar gamintojo kontaktai. Nenurodomi jokie įmonės rekvizitai ar kontaktai (telefono numeris, elektroninis paštas ir kita).
  4. Prašoma vartotojo kontaktų. Paprastai nelegalų produktą įsigyti galima, tik palikus vartotojui (perkančiajam) kontaktus. VMVT nerekomenduoja dalintis asmenine informacija, jeigu nėra aišku, kaip tie duomenys yra tvarkomi.
  5. Lietuvos Respublikos rinkai maisto papildus gali tiekti tik tie fiziniai ir juridiniai asmenys, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra suteikta teisė tvarkyti maistą ir yra įtraukti į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą bei jiems suteiktas atpažinimo numeris. Vartotojai, žinodami maisto tvarkymo subjekto pavadinimą, juridinio asmens kodą, gali pasitikrinti, ar jam suteikta tokia teisė.
  6. Taip pat visi Lietuvos Respublikos rinkai tiekiami maisto papildai privalo būti notifikuoti. Apie jų tiekimą turi būti pranešta VMVT ir turi būti jie įtraukti į notifikuotų Maisto papildų sąrašą. Taigi, vartotojai, žinodami tikslų maisto papildo gamintoją ar platintoją Lietuvoje, maisto papildo pavadinimą, visada gali pasitikrinti, ar juos tiekiantis ūkio subjektas yra notifikuotas. Notifikuotų maisto papildų sąrašas yra skelbiamas viešai VMVT interneto tinklalapyje.

VMVT įspėja vartotojus, įsigyjant maisto papildus internetu būti ypač budriems ir nepirkti jų iš abejonių keliančių maisto tvarkymo subjektų. Jei interneto tinklalapyje pateikiama ne visa privaloma informacija apie maisto papildą, yra didelė tikimybė, kad produktas ne tik bus nenaudingas jūsų sveikatai, bet ir gali būti jai pavojingas.

Apie nelegalius platintojus kviečiame pranešti VMVT elektroniniu paštu skundai@vmvt.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius