-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 09

V.Navickas: Tibeto skveras trukdo Kinijai, ne savivaldybei

Vilniaus miesto savivaldybė neblokuoja Tibeto rėmimo grupės idėjos bevardžiam Užupio skverui suteikti Tibeto pavadinimą. Savivaldybei šis skvero pavadinimas netrukdo, tačiau galbūt trukdo Kinijai, tikina Vilniaus miesto meras Vilius Navickas.
„Tibeto“ skvero atidarymo akimirka
Tibeto skvero atidarymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ką aš galiu pasakyti? Aš teigiu, kad savivaldybė neblokuoja (sprendimo suteikti skverui Tibeto pavadinimą – aut. past.). Svarstymai vyksta, žinau, kad apie tai svarstyta savivaldybės komitetuose ir sprendimas bus. [...] Manau, vargu ar tai (Tibeto skveras – aut. past.) trukdo savivaldybei, galbūt tai trukdo Kinijai“, – antradienį žurnalistams sakė meras.

Portalas 15min.lt primena, kad Tibeto rėmimo grupės nariai kaltina savivaldybę sąmoningai delsiant suteikti skverui Tibeto pavadinimą. Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija dar 2009 metų balandį pritarė prašymui suteikti Tibeto vardą skverui Užupyje.  Šią idėją palaiko Užupio bendruomenė, Vilniaus sąjūdis, UNESCO komisija Lietuvoje ir Užsienio reikalų ministerija. Tačiau savivaldybė, spaudžiama Kinijos ambasados, iki šiol nepriima galutinio sprendimo šiuo klausimu.

Sausio pabaigoje savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitete buvo svarstomas klausimas dėl Tibeto skvero įkūrimo Užupio rajone ir nuspręsta siūlyti idėjos autoriams ieškoti kitos nei Užupyje vietos, tinkamos skvereliui įkurti.

Praėjusį šeštadienį, nepaisydamos savivaldybės išsisukinėjimo ir Kinijos ambasados spaudimo, Tibeto rėmimo grupė ir Užupio bendruomenė savo iniciatyva bevardžiam Užupio skverui suteikė Tibeto vardą ir kvietė savivaldybės atstovus oficialiai patvirtinti šį skvero pavadinimą iki kovo 10 dienios, kai bus minimas 1959 metais įvykęs Tibeto sukilimas.

Tuo tarpu Vilniaus miesto meras teigia, kad sprendimas gali būti priimtas dviejų–trijų mėnesių laikotarpyje. „Sprendimas bus, kai bus baigti svarstymai. Manau, kad jie turėtų baigtis dviejų–trijų mėnesių laikotarpyje“, – sakė V.Navickas.

Kaip jau pranešė žiniasklaida, sausio pabaigoje pas V.Navicką lankėsi Kinijos ambasadorius. Nors savivaldybė nepranešė, apie ką buvo kalbama šiame susitikime, tikėtina, kad kalbėta ir apie grupės žmonių iniciatyvą skverą pavadinti Tibeto vardu.

Paklausus, kokia asmeninė nuomonė skverelio pavadinimo Tibeto vardu klausimu, V.Navickas sakė, kad „asmeninę nuomonę pasiliksiu sau“.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau su kitomis Europos Sąjungos šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios beitibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos santykių sureguliavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius