Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 11 23

Vokietijai traukiantis iš JT misijos Malyje, Lietuva taip pat ketina žengti tokį žingsnį

Vokietijai nusprendus 2024 metais išvesti savo karius iš Malio, Lietuvos Krašto apsaugos ministerija (KAM) sako nebegalėsianti toliau dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamoje misijoje, trečiadienį pranešė LRT portalas.
Vokietijos karys Malyje
Vokietijos karys Malyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kartu atėjome, kartu ir išeisime – Vokietijai išvedus karių kontingentą iš Malio, Lietuva tęsti tokio paties lygmens įsitraukimo MINUSMA operacijoje negalėtų“, – nurodė KAM.

Kaip nurodo LRT, Lietuva yra dislokavusi 42 karius JT vadovaujamoje stabilizavimo ir taikos palaikymo misijoje. Kariai tarnauja su Vokietijos kolegomis, jų užduotis – saugoti karinę bazę. Dar penkis karius šalis yra priskyrusi JT misijos vadavietei.

„Labiausiai tikėtina, kad didžioji dalis Lietuvos kontingento būtų atitraukta kartu su Vokietijos kariais. Artimiausiu metu ir toliau tęsime intensyvų dvišalį dialogą su Vokietija, bet kokius sprendimus priimsime tik suderinę su partneriais“, – teigė ministerija.

Dabartinis Lietuvos misijos mandatas baigia galioti 2023-ųjų gruodžio 31 dieną.

Antradienį Berlynas pranešė, kad nutrauks dalyvavimą misijoje 2024-ųjų gegužę, o karius palaipsniui pradės išvesti ateinančiais metais.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA Vakarų Afrikos valstybėje Malyje vykdo nuo 2013 metų. Ja siekiama stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius