-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 02 /15:46

Vokietijos gynybos ministrei įteiktas aukštas Lietuvos apdovanojimas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė už karinio bendradarbiavimo stiprinimą ketvirtadienį aukštą valstybės apdovanojimą įteikė Vokietijos gynybos ministrei Ursulai von der Leyen. Ministrei Vilniuje įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.
Vokietijos gynybos ministrei Ursulai von der Leyen – aukštas Lietuvos apdovanojimas
Vokietijos gynybos ministrei Ursulai von der Leyen – aukštas Lietuvos apdovanojimas / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Ursulai von der Leyen vadovaujant Gynybos ministerijai, Vokietija demonstruoja išskirtinę lyderystę stiprinant Lietuvos ir viso rytinio NATO flango saugumą“, – pranešime spaudai teigė prezidentė.

Po iškilmingos ceremonijos įvyko dvišalis susitikimas, kuriame Lietuvos vadovė su Vokietijos gynybos ministre aptarė tolesnes priemones NATO gynybai sustiprinti. Pasak prezidentės, palei Baltijos valstybių sienas šiemet Rusijos planuojamos pratybos „Zapad 2017“ ypač padidina galimų karinių provokacijų riziką.

Vokietija šiemet į Lietuvą atsiuntė kelis šimtus karių, jie sudarys Lietuvoje dislokuojamo tarptautinio NATO bataliono pagrindą. Tokie daliniai Baltijos šalyse ir Lenkijoje kuriami Rusijai atgrasyti.

Lietuva iš Vokietijos taip pat apsisprendė pirkti nemažai ginkluotės ir karinės technikos, tarp jų – pėstininkų kovos mašinas „Boxer“ ir haubicas „PZH2000“.

Nors Vokietija pamažu stiprina savo gynybos pajėgumus, jos kariuomenė yra silpnesnė nei prancūzų ar britų.

Vokiečiai gynybai skiria 1,2 proc. bendrojo vidaus produkto – gerokai mažiau nei NATO sutartas 2 proc. rodiklis.

Lietuvoje ketvirtadienį viešėjo ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis. Jį ryte priėmė prezidentė D.Grybauskaitė, po to ministras aplankė Vokietijos karių Rukloje.

S.Gabrielis trečiadienį sakė, kad vokiečiai karius į Lietuvą siunčia siekdami padidinti ir savo pačių saugumą.

„Žinome, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumas yra ir mūsų pačių saugumas“, – žurnalistams Vilniuje sakė S.Gabrielis.

Kiek anksčiau tą pačią dieną Estijoje socialdemokratų ministras išsakė abejonių, kad Vokietija per artimiausius aštuonerius metus galėtų pasiekti 2 proc. rodiklį. Dėl šių abejonių jis yra sulaukęs Vokietijos dešiniųjų kritikos. Stebėtojų teigimu, gynybos finansavimas gali tapti svarbiu klausimu rudenį vyksiančių parlamento rinkimų kampanijoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį teigė, kad dvišaliai Lietuvos ir Vokietijos santykiai šiuo metu yra „apogėjuje“.

Vokietija yra ne tik viena iš svarbiausių partnerių Europoje gynybos srityje, bet ir antra didžiausia prekybos partnerė, trečia didžiausia investuotoja ir pirmauja pagal Lietuvoje apsilankančių turistų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius