-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 25

Vos gimusių vaikų į Vilniaus darželius neberegistruos

Tvarką Vilniuje, kai vos gimus vaikui tėvai skubėjo rašyti prašymą į artimiausią vaikų darželį, kad jų atžala ten patektų sulaukusi metų, dvejų ar trejų, teks pamiršti. Nuo šiol visi prašymai priimami tik sostinės miesto savivaldybėje, o juos rašyti tėvai gali tik tuomet, jeigu jau tais metais nori vaikus vesti į darželį.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nuo birželio vidurio įsigaliojo tvarka, kai į esamas laisvas darželių vietas prašymus reikia pateikti Vilniaus savivaldybėje, o ne pačiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Daugeliui tėvų iš pradžių buvo nesuprantama, kodėl norint patekti į vaikų darželį neužtenka apsilankyti pačioje įstaigoje ir parašytu prašymą jos vadovei, tačiau sistema veikia gana sėkmingai.

Anot Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, šiuo metu taisomos klaidos, pastebėtos įdiegus naująją sistemą. „Pagrindinis darbas buvo surasti tuos, kurie buvo atrinkti iš karto į kelis darželius. Teko individualiai su kiekvienu iš tėvų kalbėtis, o tokių pokalbių buvo daugiau nei 600. Šį darbą buvo įpareigoti atlikti vaikų darželių vadovai. Dabar iš naujo eilė sudaryta, pašalinus dubliavimąsi“, – sakė G.A.Petronis.

Nebus taip, kad vaikas gimė ar dar net negimė, o jau tėvai bėga ir prašymus neša, – užtikrino G.A.Petronis.

Techninius trūkumus ketinama ištaisyti šią savaitę, kitą tėvams dar bus leista teikti prašymus dėl priėmimo į laisvas vaikų darželių vietas. Prašymus jau galima bus teikti ir elektroniniu būdu, net nereikės ateiti į Vilniaus savivaldybę.

Rugpjūčio 10-ąją bus paskelbti naujai sudaryti darželių grupių sąrašai. Juos sudėlios elektroninė sistema, tam, kuris vaikas pateks į vaikų darželius, o kuris – nepateks, esą joks darbuotojas įtakos neturės.

G.A.Petronio teigimu, bus sudarytos šių metų grupės, kurias vaikai lankys nuo rugsėjo. „Nauja sistema bus taikoma tik einamiesiems metams. Nebus taip, kad vaikas gimė ar dar net negimė, o jau tėvai bėga ir prašymus neša“, – užtikrino sostinės švietimo vadovas.

Šiemet sulaukta daugiausiai ne naujai į darželius norinčių patekti vaikų tėvų, o tų, kurie savo anksčiau parašytus prašymus papildė. Ankstesniais metais prašymas būdavo rašomas konkrečios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovui, dabar prašyme galima nurodyti bent kelis vaikų darželius.

G.A.Petronis neslėpė, kad su sistema dirbantiems darbuotojams tenka išgirsti išties keistų klausimų. Tarkim, tėvai nėra tikri, ar jų vaikas yra priimtas į darželį ir to teiraujasi savivaldybėje, o ne pačioje įstaigoje. Arba jie rašo naują prašymą, nors jų atžala jau turi vietą darželyje.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Švietimo departamento direktorius G.A.Petroniss dėl nevienodo mokinių pasiskirstymo kai kurioms mokykloms nepakanka mokinio krepšelio lėšų.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./G.A.Petronis.

„Nauja tvarka tikrai nepadidins vietų skaičiaus Vilniaus miesto vaikų darželiuose, tačiau padarys skaidresnę pačią priėmimo sistemą, kadangi nereikės kreiptis į vaikų darželius tiesiogiai, o bus galima bendrauti tik su savivaldybe ir mes atsakysime į visus pateiktus klausimus“, – tvirtino G.A.Petronis.

Tokiu būdu nebeliks pagrindo kalboms, kad į sostinės vaikų darželius patekti įmanoma tik vadovams davus kyšį.

Iki šių metų pabaigos Vilniaus darželiuose tikimasi papildomai turėti apie 400 vietų. Kol kas teberemontuojami „Volungės“, „Kaštono“ darželiai, svarstoma papildomas tris grupes įsteigti prie privataus „Mažojo Trinapolio“ vaikų darželio.

Nuo naujųjų mokslo metų visame mieste bus apie 15 naujų grupių. Kiek vaikų nepateks į jokią ikimokyklinio ugdymo įstaigą, paaiškės, kai sistema sudėlios sąrašus ir užpildys visas laisvas vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius