Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 16 /12:59

Maisto ir maitinimo paslaugų pirkimuose dominuoja trys įmonės, tarp jų – maisto vargšams skandale pagarsėjusi „Sanitex“

2013-2015 metais vykdytus maisto ir maitinimo paslaugų pirkimus išanalizavusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad didžiąją dalį juose nugriebė trys įmonės. Viena jų – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (ŽŪMPRRA) skandalingame maisto vargšams pirkime išgarsėjusi „Sanitex“.
Diana Vilytė
Diana Vilytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvoje 2013–2015 įvykdyti 799 maisto produktų ir maitinimo paslaugų pirkimai ir sudarytos 2 189 sutartys, kurių vertė 222 milijonai eurų.

Didžiąją dalį pirkimų – 56 proc., laimėjo trys įmonės – „Pontem“, „Kretingos maistas“ ir „Sanitex“. 

Stambiausi maisto ir maitinimo paslaugų tiekėjai

60 proc. visų pirkimų įvykdyti neskaidant objekto į dalis, taip buvo užkirsta galimybė konkursuose dalyvauti smulkesnėms įmonėms. 

„Jeigu perkančioji organizacija nori kokybiškų produktų, pirkdama iš vieno tiekėjo, ji gali gauti sulčių koncentratą. Jei, pavyzdžiui, Anykščių mokykla nusprendžia, kad perka sultis iš kokių nors “Anykščių sodų„, jie gauna šviežias sultis. Skaidyti pirkimo objektą svarbu ir dėl to, kad tai – galimybė smulkiajam verslui“, – sakė VPT direktorė Diana Vilytė.

Ji pabrėžė, kad, deja, ne visada stambios įmonės pasiūlo mažiausią kainą. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba 

„Pontem“ dažniausiai laimi ligoninių maitinimo konkursuose, „Kretingos maistą“ sėkmė lanko savivaldybių paskelbtuose viešuosiuose pirkimuose. 

„Būna, kad to paties pirkėjo konkursus tos pačios bendrovės laimi trejus metus iš eilės“, – pabrėžė ji. 

„Sanitex“ trejus metus sėkmė lankė Kauno klinikų, Šiaulių rajono administracijos, Klaipėdos universitetinės ligoninės skelbtuose konkursuose. 

VPT duomenimis, bendrovė „Pontem“ trejus metus iš eilės laimėjo Nacionalinio vėžio instituto, Kauno klinikų, Lietuvos kariuomenės skelbtus konkursus. 

Tuo metu „Kretingos maistas“ – Vilkaviškio savivaldybės administracijos, Rokiškio psichiatrijos ligoninės. 

„Sanitex“ trejus metus sėkmė lankė Kauno klinikų, Šiaulių rajono administracijos, Klaipėdos universitetinės ligoninės skelbtuose konkursuose. 

Rinkos reguliavimo agentūra miltus perka brangiausiai Lietuvoje

30 proc. atvejų  pirkimų pasiūlymus atskirai pirkimo objekto daliai pateikė tik vienas tiekėjas. 

„Pontem“ dažniausiai laimi ligoninių maitinimo konkursuose, „Kretingos maistą“ sėkmė lanko savivaldybių paskelbtuose viešuosiuose pirkimuose.

VPT duomenimis, didžiausios vertės sutartis konkursuose, kuriuose dalyvavo tik vienas tiekėjas, sudarė ŽŪMPRRA, 2014 metais įvykdžiusi viešąjį pirkimą maisto produktams, po kurio su bendrove „Sanitex“ buvo sudaryta sutartis, kurios vertė – 3,5 mln. eurų. 

15min rašė, kad tokį pat agentūros konkursą „Sanitex“ daugelyje jo dalių laimėjo ir pernai. 

VPT ekspertai taip pat pasidomėjo, kokiomis kainomis viešuosiuose pirkimuose perkami miltai 2011-2015 metais. Per šį laiką viešuosiuose pirkimuose įsigyta daugiau kaip 2,7 tūkst. tonų miltų už daugiau kaip 1,9 mln. eurų. VPT duomenimis, miltai vidutiniškai nupirkti 22 proc. brangiau nei rinkos kaina. Vidutinė kaina už toną siekė 485 eurus. 

Brangiausiai miltus pirko ŽŪMPRRA – mokėjo 732 eurus už toną, pigiausiai – Kybartų pataisos namai, pirkę toną miltų už 379 eurus. 

„Maisto pirkimai svarbūs todėl, kad jie liečia socialiai pažeidžiamas grupes: tai yra ligoninės, mokyklos, darželiai, Lietuvos kariuomenė. Jie gauna maistą, kurį nuperka perkančiosios organizacijos“, – pabrėžė D.Vilytė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius