Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 26 /16:46

VPT įpareigojo nutraukti 35,5 mln. eurų Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo konkursą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo Kalėjimų departamentą nutraukti Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo iš miesto pirkimų procedūras dėl įvairių pažeidimų ir neatitikimų - planuota, kad pastatų statyba greta Šiaulių kainuos bent 35,5 mln. eurų.
Kauno  tardymo izoliatorius
Tardymo izoliatorius. Asociatyvi nuotrauka / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

VPT įpareigojo sutartį nutraukti dėl jau konkurso metu kelis kartus keistos galutinės projekto kainos, koreguotų investicinių projektų.

Prieš metus pradėto pirkimo konkurso potenciali laimėtoja – bendrovė „Versina“, pasiūliusi statyti pastatus už 35,5 mln. eurų. „Versinos“ pasiūlymas buvo įvertintas trečiąja vieta, iš konkurso pašalinti du mažesnę kainą pasiūlę dalyviai – šie kreipėsi į teismą. VPT informavo, kad nusprendė nebelaukti, kol įmonė bus pripažinta laimėtoja ir įpareigojo procedūras nutraukti.

Mes taip pat matome, kad kainodaroje yra bėdų. Mūsų sprendimas yra ne rekomendacinio pobūdžio, o įpareigojantis – nutraukti pirkimo procedūrą.

„Mūsų pastabos yra, kad rengiantis konkursui nebuvo padaryti tinkamai namų darbai, nebuvo suplanuota pirkimo vertė taip, kaip ji turėjo būti suplanuota, jau paskelbus konkursą buvo daromi žingsniai, buvo klaidinami tiekėjai su atsakymais. Yra ir pažeidimai kainodaroje, kuriuos fiksavo ir savo nutartimi patvirtino teismas. Mes taip pat matome, kad kainodaroje yra bėdų (...) Mūsų sprendimas yra ne rekomendacinio pobūdžio, o įpareigojantis – nutraukti pirkimo procedūrą“, – BNS sakė VPT direktorė Diana Vilytė.

Anot jos, tarnyba tikisi, kad Kalėjimų departamentas šįkart tinkamai pasiruoš ir skelbs naują konkursą.

Mažiausią 28,4 mln. eurų kainą konkurse siūlė bendrovių „Kongera“, „Orestinos montažas“, „NRG Sites“, „RNDV Group“ grupė, tačiau nepateikus pasiūlymo galiojimo užtikrinimo, jų pasiūlymas buvo atmestas. Antroji su beveik 30,8 mln. eurų kaina buvo bendrovė „LitCon“, tačiau ir ji nepratęsė pasiūlymo galiojimo užtikrinimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė

Izoliatorių iškelti iš miesto centro į Malavėniukų kaimą planuota jau 2014-aisiais, tuomet Vyriausybė patvirtino, jog tam galės būti skirta beveik 14,8 mln. eurų. Tačiau jau 2015-aisiais parengus statybų techninį projektą, planuojamų pastatų plotas padidėjo beveik dukart ir lėšų poreikis, be baldų ir kitos įrangos, išaugo iki 39,8 mln. eurų. Šiaulių tardymo izoliatorius dar pernai liepą pirkimo užduotyje nurodė, kad nors maksimali naujo izoliatoriaus statybos galima kaina yra per 39,8 mln. eurų, planuotos investicijos siekia 26,7 mln. eurų. Kalėjimų departamentas VPT tuomet nurodė, kad būtent šią sumą ir ketinama skirti izoliatoriui.

Teisingumo ministerijai parengus naują investicinį projektą, izoliatoriaus iškėlimui jau numatyta skirti 35,8 mln. eurų – pats Kalėjimų departamentas dar pernai rugpjūtį parengtame investiciniame projekte nustatė, kad iš viso prireiks 44,4 mln. eurų.

VPT pažymi, kad tokios skirtingos sumos iš esmės susidarė dėl to, kad Vyriausybė 2015-aisiais lėšas skyrė „neturint techninio projekto ir nežinant tikslių darbo apimčių“. Be to, VPT teigia, kad Kalėjimų departamentas pats nustatė sąlygą, jog įmonių pasiūlymuose turi būti įskaičiuotos visos rangovo išlaidos, kaina turi būti fiksuota. Bet pirkimo sutarties vykdymo metu, nustačius faktinius žiniaraščių ir techninio projekto darbų kiekių neatitikimus, kaina bus tikslinama Pirkimo sutartyje nustatyta tvarka .

Tarnyba taip pat turėjo priekaištų dėl reikalavimo, jog norintieji imtis kalėjimo pastatų anksčiau jau turėtų būti įgyvendinę statybos ar rekonstrukcijos sutartį, kurios vertė siektų bent pusę planuojamo užsakymo vertės. VPT rekomenduoja numatyti, kad tiekėjas gali būti atlikęs kelis projektus už departamento nurodytą sumą.

Kalėjimų departamento laikinasis vadovas Evaldas Gasparavičius sutinka su daugeliu VPT pastabų ir tikina, kad konkursas bus nutrauktas.

„Tikriausiai sprendimas toks ir bus, kaip nurodė, tai yra nutraukti – mes ir nutrauksime. Ne su visomis pastabomis, bet su dauguma iš jų sutinkame. Žiūrėsime, vertinsime, turbūt skelbsime naują konkursą“, – sakė jis.

Pirkimas buvo vykdomas departamentui vadovaujant buvusiai direktorei Živilei Mikėnaitei – ji iš pareigų pasitraukė ministerijai atliekant tyrimą dėl galbūt neskaidrių viešųjų pirkimų įsigijant prekes ir paslaugas dar prieš tai jos vadovautame Kauno tardymo izoliatoriuje. Pati Ž.Mikėnaitė dalį kaltinimų neigia.

Planuojama, kad naujojo Šiaulių tardymo izoliatoriaus pastatai iškiltų 8,1 hektarų sklype Ginkūnų seniūnijos Malavėniukų kaime, šalia Kairių sąvartyno.

Sklype turėtų atsirasti penki korpusai: kontrolės ir praleidimo punktas, administracinis kompleksas su administracijos, paskirstymo, karantino, maisto ruošos, sveikatos priežiūros, sporto psichologinės tarnybos ir skalbyklos patalpomis, taip pat sporto ir gamybos korpusas, režimo korpusas, katilinė. 5 hektarų teritorija bus aptverta tvoromis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius