-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 19

VPT vadovas Ž.Plytnikas: Lietuva iš ES gali sulaukti baudų, jei įsigalios pataisos, kurios partijoms leidžia pirkti be viešųjų pirkimų

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Žydrūnas Plytnikas sako, kad Lietuva iš Europos Sąjungos (ES) gali sulaukti sankcijų ar baudų, jei įsigalios Seimo priimta Viešųjų pirkimų įstatymo pataisa, kuri partijoms daro išlygą ir leidžia prekes bei paslaugas pirkti neorganizuojant viešųjų pirkimų.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tai jis pareiškė pirmadienį po susitikimo su prezidente.

„Aš, kaip ir anksčiau buvau minėjęs, jeigu žiūrint į Europos Sąjungos direktyvas, tai galiu pasakyti, kad tokios išimties Europos Sąjungos direktyva nenumato. Jeigu tai būtų vykdoma, tai tokia išimtis pažeistų Viešųjų pirkimų įstatymo principus“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Ž.Plytnikas.

„Jeigu būtų tokios išimtys padarytos, Lietuva iš ES galėtų sulaukti tam tikrų sankcijų arba baudų“, – pridūrė jis.

Paprašytas patikslinti, kokios sankcijos grėstų Lietuvai, Ž.Plytnikas sakė, kad dėl to spręstų ES.

„Gali būti taip, kad gali nieko netaikyti, gali taikyti tam tikras baudas. Čia jau ES prerogatyva“, – sakė Ž.Plytnikas.

Jis sakė, kad politinės partijos atitinka perkančiųjų organizacijų kriterijus, numatytus Viešųjų pirkimų įstatyme.

„Partijos atitinka visus tuos kriterijus, kurių pagrindai yra kaip ir perkančiosios organizacijos“, – sakė tarnybos vadovas.

Tuo tarpu prezidentės atstovė Daiva Ulbinaitė sakė, jog šalies vadovė dėl Seimo priimtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos apsispręs vėliau.

„Prezidentė sprendimą priims, įvertinus visas pastabas, kurias girdime viešumoje, nuomones, taip pat išanalizavus ES šalių praktiką ir patirtį“, – sakė D.Ulbinaitė.

Praėjusį antradienį Seimas priėmė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisą, kuri partijoms daro išlygą ir leidžia prekes bei paslaugas pirkti neorganizuojant viešųjų pirkimų.

Pataisos numato, kad politinių partijų ir politinių kampanijų dalyvių vykdomiems pirkimams nebūtų taikomos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, jog daugiau kaip 50 proc. iš valstybės biudžeto finansuojamas juridinis asmuo prekes ar paslaugas turi pirkti per viešuosius pirkimus.

Parlamentarai argumentuoja, kad viešiesiems pirkimams taikomi terminai yra nesuderinami su politinės kampanijos terminais, be to, atsižvelgiant į procedūras ir terminus yra galimi ir tiekėjų piktnaudžiavimai, keliantys grėsmę politinei kampanijai.

Viešųjų pirkimų įstatymą parlamentarai keičia po to, kai uždraudus verslui remti partijas, biudžeto dotacijos dalis taps pagrindiniu partijų finansavimo šaltiniu. Nuo sausio įsigaliojusios pataisos draudžia partijoms priimti fizinių ir juridinių asmenų aukas, o politinės kampanijos dalyviams leidžia priimti tik fizinių asmenų aukas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), įvertinusi partijas nuo prievolės rengti viešuosius pirkimus atleisiančio įstatymo projektą, jį sakė esant ydingu korupciniu požiūriu. STT teigia, kad partijoms netaikant minėtų nuostatų būtų sudarytos prielaidos nepakankamai skaidriai naudoti valstybės biudžeto lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius