-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 31

VRK aiškintis Mindaugo Basčio ryšių neskuba

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar rugpjūčio viduryje nutarė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl į Seimą pasiryžusio sugrįžti Mindaugo Basčio ryšių su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis, tačiau VSD tvirtina, kad VRK rašto sulaukė tik šį penktadienį.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

M.Bastys, kurį Konstitucinis Teismas (KT) pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją (nuslėpė ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika), savo kandidato į Seimą anketoje nurodė nebendradarbiavęs su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis.

VRK, tvirtindama kandidatus į naujus Seimo rinkimus, kurie vyks rugsėjo 16 d. Zanavykų vienmandatėje rinkimų apygardoje, dėl M.Basčio jau kreipėsi į Gyventojų genocido rezistencijos tyrimo centrą, norėdama išsiaiškinti, ar jis bendradarbiavo su specialiosiomis tarnybomis. Atsakymas buvo neigiamas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

Vėliau nuspręsta papildomai dėl M.Basčio kreitpis į VSD. Šis sprendimas rugpjūčio 14 d. VRK posėdyje priimtas vienbalsiai, tačiau, kaip paaiškėjo, VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, kuri, kaip komisijos vadovė, atsakinga už paklausimus institucijoms, aiškintis M.Basčio ryšių nesiskubino.

„Tam tikras raštas iš VRK šiandien gautas, bet daugiau komentarų nebus“, – LRT.lt penktadienį teigė VSD atstovė.

Įstatymai numato, kad paklausimai iš Seimui atskaitingų institucijų turi būti įvykdyti per 10 dienų nuo rašytinio klausimo ar paklausimo gavimo dienos, tačiau, priklausomai nuo paklausimo pobūdžio, gali būti taikomi ir ilgesni terminai.

VRK narys: tai yra neteisėtas pirmininkės veiksmas

Kreipimąsi į VSD dėl M.Basčio ryšių inicijavęs VRK narys Vilius Semeška LRT.lt teigė žinantis apie susidariusią situaciją ir šį klausimą kėlęs rugpjūčio 30 d. vykusiame komisijos posėdyje. Anot jo, komisijos pirmininkė L.Matjošaitytė teisinosi nežinanti, kaip suformuluoti užklausą VSD.

„VRK pirmininkė pasakė, kad rašto VSD per dvi savaites neišsiuntė, nors iki rinkimų yra likę tik dvi savaitės, tai neaišku, ar per dvi savaites departamentas spės surinkti medžiagą ir atsiųsti mums, ir ar mes spėsime priimti sprendimą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilius Semeška
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilius Semeška

Manau, kad tai yra sąmoningas, neteisėtas pirmininkės veiksmas, tai yra VRK narių priimto sprendimo nevykdymas. Pirmininkė aiškino, kad nežinojo, kaip suformuluoti kreipimąsi į VSD, tai ji yra visiškai nekompetentinga užimti tokias pareigas“, – kalbėjo V.Semeška.

VRK narys neslėpė įtariantis, kad L.Matjošaitytė savo veiksmus galėjo su kažkuo derinti.

„Aš manau, kad tai yra sąmoningas jos veiksmas, galbūt net derintas su kažkuo. Daugiau negu dvi savaites neparašyti trumpo, kelių sakinių paklausimo į VSD... Aš neįsivaizduoju, kas bus, kai bus rinkimai, referendumas“, – komentavo pašnekovas.

V.Semeškos teigimu, VSD atsakymas dėl M.Basčio ryšių itin svarbus, nes nuo jo priklausys, ar M. Bastys galės dalyvauti rinkimuose, ar ne.

„Pasiūliau remtis Konstitucinio Teismo išvada, o ten yra aiškūs M.Basčio ryšiai įvardinti, taip pat Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvada. Komisija nusprendė kreiptis į VSD, tai yra užklausti, ar yra bendradarbiavimo (su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis – LRT.lt) požymių ar faktų ir tuomet, jei pasitvirtintų, kad yra, spręstume dėl M.Basčio eliminavimo iš rinkimų“, – komentavo VRK narys.

LRT.lt penktadienį susisiekti su VRK pirmininke L.Matjošaityte nepavyko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Bando sugrįžti po nepavykusios apkaltos

Šių metų kovą Seime buvo surengta M.Basčio apkalta, kuri daugelio nuostabai nepavyko, nors KT buvo nutaręs, kad politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad šis nuslėpė ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika. Tuomet slaptu balsavimu Seimo nariai nutarė, kad M.Bastys gali likti parlamente.

Nors apkalta ir nepavyko, M.Bastys Seime neužsibuvo. Netrukus po to jis pareiškė savo noru atsisakantis mandato, nes savo tiesą jau įrodė, o politiniai oponentai spjauna į Konstituciją ir trikdo Seimo darbą.

„Nešvarūs žaidimai tęsiasi ir gali tęstis dar ilgai. Tokioje situacijoje yra itin sudėtinga dirbti, man trukdoma atstovauti Šakių krašto ir Lietuvos žmonių interesams“, – tuomet guodėsi M.Bastys.

Tačiau prasidėjus paraiškų dėl dalyvavimo rinkimuose Zanavykų apygardoje pateikimui pasitraukęs Seimo narys pranešė netikėtą naujieną – vėl bandys patekti į Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius