Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 23

VRK narys Julius Jasaitis: rinkimų komisija negali apsaugoti nuo nepilietiškų žmonių

Pastaruoju metu kritikos dėl prastai organizuotų Seimo rinkimų sulaukiančios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ilgametis narys Julius Jasaitis teigia, kad šie rinkimai apnuogino visuomenės skaudulius, o vienas iš jų – nepilietiški žmonės, pasirengę parduoti savo balsus.
Julius Jasaitis
Julius Jasaitis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Šitie rinkimai kaip tik apnuogino mūsų valstybės ir visuomenės skaudulius ir žaizdas. Tai, mano manymu, gera proga pamąstyti ir apsivalyti. Šių rinkimų lydimasis komponentas – balsų papirkimas“, – antradienį BNS sakė J.Jasaitis.

Jis tvirtino, kad pastaruoju metu ant VRK ir jos pirmininko Zenono Vaigausko pasipylusi kritikos lavina ne visuomet yra pagrįsta ir teisinga. Anot jo, visuomenė turėtų matyti ir savo žaizdas.

„Papirkimiuose, kaip kiekviename sandoryje, dalyvauja dvi šalys – viena tai politikai arba besirengiantieji tapti politikais, tai yra mūsų visuomenės elitas (turėtų bent jau taip būti), ir kita dalis – tai yra visuomenės atstumtieji. Tai yra žmonės, kurie rinkimų dieną išlenda iš sąvartynų, iš lūšnynų, iš nakvynės namų, iš šiluminių trasų. Tai yra žmonės, kurie tik nominaliai vadinami piliečiais, ir kaip bebūtų gaila, jų yra dešimtys tūkstančių, gal net šimtai, – kalbėjo Rinkimų komisijos narys. – Žiūrint iš šitų žmonių psichologijos, jie ką gali, tai tą parduoda. Jie parduoda šitą dieną balsą, jeigu priima, jie parduoda savo kraują, jie gali parduoti savo pasą, kai kurie parduoda arba prageria savo vaikus.“

„Problema yra ta, kad mes juos šitą dieną pastebime, kada ateiname balsuoti ir norime šventiškos aplinkos, bet mes nematome, kad jie visą laiką gyvena tarp mūsų“, – teigė VRK narys.

Anot jo, tokie rinkėjai atėjimą balsuoti vertina ne kaip pilietinę pareigą, o kaip galimybę gauti pinigų.

„Ir kada politikai jiems sako kartą per ketverius metus, kad jūsų balsas mums labai svarbus, tai jie ateina pabalsuoja, jaučiasi sąžiningai atlikę pareigą ir sako: tai kur tie mano 10 litų, kur turėčiau nueiti ir juos gauti. Čia yra bėda. Kaip bebūtų gaila ir liūdna, mūsų valstybėje per 22 metus tokių žmonių, kaip populiarioje dainoje sako, pagamino pakankamai daug“, – tvirtino devynerius metus Rinkimų komisijoje dirbantys narys.

Pasak jo, prie tokių rinkėjų dar pridėjus žmones, kurie neturi stiprių moralinių nuostatų, „tai šita kritinė masė, pasirodo, labai ir labai didelė“.

„Reikia pažiūrėti tikrovei į akis ir pripažinti, kad mūsų žmonių mentalitetas yra tik toks, nes mūsų dalis žmonių tik nominaliai vadinami piliečiais. Jie neturi jokių pilietiškumo apraiškų“, – BNS sakė VRK narys.

„Kada sako, kad VRK turėtų ją sustabdyti, aš galvoju logiškai – komisijoje yra 15 narių, o yra 71 apygarda, per 2000 apylinkių, komisija prie geriausių norų negalėtų sustabdyti. Viskas, ką ji galėtų, jeigu atitinkami pažeidimai užfiksuoti, tai juos įvertinti“, – tvirtino J.Jasaitis.

Jis apgailestavo, kad dažnu atveju nepavyksta tinkamai užfiksuoti padaryto rinkimų tvarkos pažeidimo, kad paskui jį būtų galima teisiškai įvertinti.

VRK nario nuomone, viena iš išeičių būtų rinkimų dieną kiekvienoje apylinkėje paskirti budėti po policininką, taip esą „90 proc. papirkimų jau būtų likviduota“.

J.Jasaitis taip pat teigė pasigendąs teisinių priemonių kovoti su balsų pirkėjais – politikais ar partijomis.

„Matyt, reikėtų teisinių priemonių, kurios leistų eliminuoti tą kandidatą, o galbūt ir partiją, įrodžius nesąžiningą žaidimą iš rinkimų“, – sakė jis.

Pagal dabartinį teisinį reguliavimą, pripažinus, kad kandidatas padarė šiurkštų pažeidimą, pirko rinkėjų balsų, rinkimų rezultatus toje vienmandatėje apygardoje galima panaikinti. Tuomet rengiami nauji rinkimai. Tačiau juose gali dalyvauti tas pats kandidatas ir vėl gali pažeisti rinkimų tvarką. Tokiu atveju kenčia rinkėjai, kurie priversti vis eiti balsuoti, ir kiti kandidatai.

„Rinkimai yra rimta procedūra valstybės gyvenime ir nederėtų taip lengvabūdiškai versti rinkėjus vėl eiti balsuoti“, – kalbėjo J.Jasaitis.

Jo nuomone, dalis bėdų kyla ir dėl nepakankamo rinkimų finansavimo. Už 200-400 litų, kurie mokami apylinkių komisijų nariams, sunku rasti norinčiųjų dirbti gana sunkų ir atsakingą darbą, todėl ateina atsitiktiniai žmonės.

„Suskaičiuoti tinkamai biuletenius nėra toks paprastas darbas. Reikėtų komisijų narius apmokyti, ko mes praktiškai nedarome“, – pripažino VRK narys.

Jo duomenimis, būsimiems rinkimų komisijų nariams surengiamas vos vienas seminaras apie darbo organizavimą ir tvarką.

Be to, rinkimų dieną komisijų nariai, kurių yra akivaizdžiai per mažai, dirba 24 valandas, o gal net ilgiau.

„Apylinkės komisijos atsidaro 7 valandą ir užsidaro 20 valandą. Rinkimų komisijos narys dirba trylika valandų be pertraukų, dažnai labai įtemptai, nepritaikytose patalpose. Kada jis skaičiuoja balsus ir dar jam nelabai sekasi, po 24 darbo valandų žmonės pradeda abejoti, ar moka daugybos lentelę. Yra fizinių galimybių riba“, – J.Jasaitis tvirtino įsivaizduojąs, kaip Biržuose galėjo nutikti, jog apylinkės rinkimų komisijai nepavyko net pradėti skaičiuoti balsavimo biuletenių.

VRK narys siūlo pasibaigus rinkimams sudaryti politikų bei teisininkų darbo grupę ir ramiai apsvarstyti, kokių dar reikėtų teisinių priemonių, kad maksimaliai būtų užkirstas kelias galimiems rinkimų pažeidimams.

Policija yra pradėjusi 17 ikiteisminių tyrimų dėl įvykių, susijusių su Seimo rinkimais. Nuo spalio 10 dienos Lietuvos policija iš viso gavo 302 pranešimus apie įvairius pažeidimus per Seimo rinkimus.

Spalio 14-ąją Lietuvoje vyko Seimo rinkimai ir referendumas dėl naujos atominės elektrinės. Po pirmojo rinkimų turo, VRK panaikino rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius