Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 04

VRK perkėlė kandidatų anketų duomenis, pasikeitė ir jų skelbimo tvarka

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pranešė, kad vadovaujantis naujaisiais asmens duomenų apsaugos reikalavimais nuo sausio pirmosios visi kandidatų į rinkimus anketiniai duomenys perkelti į pačios komisijos administruojamą „Rinkėjo puslapį“. Tai padaryta dėl nuo 2022-ųjų įsigaliojusių rinkimus reglamentuojančių įstatymų pataisų, kurios nurodo, kokius duomenis ir kiek laiko reikia skelbti VRK puslapyje.
Vyriausioji rinkimų komisija
Vyriausioji rinkimų komisija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„2022 metų sausio 1 dieną įsigaliojo Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų, Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų, Lietuvos Respublikos savivaldybių tarybų rinkimų ir Lietuvos Respublikos rinkimų į Europos Parlamentą įstatymų redakcijos, kurios numato naujus asmens duomenų apsaugos reikalavimus kandidatų duomenims“, – skelbia VRK.

Vadovaujantis naujais asmens duomenų apsaugos reikalavimais, Vyriausioji rinkimų komisija kandidatų pareiškinių dokumentų duomenis, kurie yra leidžiami pagal galiojančius teisės aktus, perkėlė į VRK administruojamą elektroninių paslaugų portalą „Rinkėjo puslapis“.

Duomenų rinkiniai skelbiami portale „Rinkėjo puslapis“ adresu: https://www.rinkejopuslapis.lt/ataskaitu-formavimas .

Minėtuose įstatymų pakeitimuose numatyta, kad kandidatų pareiškinių dokumentų duomenys savivaldybių tarybų rinkimuose ir Europos Parlamento rinkimuose gali būti skelbiami tik 10 metų. Respublikos Seimo ir Respublikos Prezidento rinkimuose įstatymų leidžiami duomenys skelbiami neterminuotai.

Taip pat šie reikalavimai numato, kad dalį informacijos, nurodytos kandidato anketoje, leidžiama skelbti tik iki politinės kampanijos laikotarpio pabaigos. Ši informacija apima kandidatų gimimo vietą, tautybę, išsilavinimą, užsienio kalbų mokėjimą, pomėgius, šeiminę padėtį, sutuoktinio ar sutuoktinės vardą (pavardę), vaikų vardus (pavardes), telefono numerį, elektroninio pašto adresą.

Įstatymai Seime buvo priimti 2020 metų sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius