-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 12

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas: savo veiklą vertinčiau labiau teigiamai negu neigiamai

Seimui ketinant balsuoti dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimų nutraukimo jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia savo veiklą vertinąs labiau teigiamai negu neigiamai.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Nėra taip, kad bijočiau atsakomybės, nes būčiau ką nors prisidirbęs. Bet savo veiklą vertinčiau labiau teigiamai“, – pirmadienį BNS sakė Z.Vaigauskas.

Komentuodamas Seimo pirmininkės Irenos Degutienės ir dviejų jos pavaduotojų Česlovo Stankevičiaus bei Česlovo Juršėno įregistruotą parlamento nutarimo projektą dėl VRK įgaliojimų nutraukimo, Z.Vaigauskas teigė, kad jam neaišku, ar norima pritaikyti kolektyvinę, ar individualią atsakomybę.

„Kyla klausimas, ar norima atsakomybę pritaikyti visiems komisijos nariams, nepaisant to, kaip jie balsavo. Mano požiūriu, tas kolektyvinės atsakomybės principas ne visai atitinka teisinės valstybės principus“, – BNS sakė Rinkimų komisijos pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymą į VRK negali būti siūlomas pilietis, kuris buvo atleistas iš rinkimų ar referendumo komisijos už rinkimų ar Referendumo įstatymų pažeidimą. Tokiu būdu tie VRK nariai, kurie balsavo kitaip nei dauguma, būtų nubausti už pastarųjų sprendimą.

Be to, anot Z.Vaigausko, Konstitucinis Teismas (KT) ne visus VRK sprendimus „nugriovė“, o tik iš dalies pakeitė.

„Manyčiau, Seimas turėtų įvertinti visos VRK darbą, atskirų jos narių ir, be abejo, pirmininko“, – tvirtino ilgametis komisijos pirmininkas.

Kita vertus, jis pripažino, kad kai kurie VRK sprendimai galėjo būti kitokie, kai kurie jo kolegos galėjo dirbti atsakingiau.

„Kolegos galėjo dirbti atsakingiau, pavyzdžiui, vertindami Darbo partijos banketus“, – teigė jis.

Parlamento valdybos sprendimu Seimui antradienį ketinama pateikti nutarimo projektą dėl VRK įgaliojimų nutraukimo.

VRK įgaliojimus siūloma nutraukti remiantis įstatymu, kuris numato, kad Seimas Rinkimų komisijos įgaliojimus nutraukia, jei nustatyti esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi arba komisijos veikla neatitinka rinkimų įstatymų.

Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė išvadą, kad Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje nebuvo teisingai nustatytas laimėtojas, o daugiamandatėje apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ir „darbiečiai“ Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą išrinkti pažeidžiant įstatymą.

Nutarimo projekte siūloma, kad VRK įgaliojimai nutrūktų nuo lapkričio 22 dienos, o teisingumo ministro ir Lietuvos teisininkų draugijos prašoma iki lapkričio 26 dienos pateikti Seimui kandidatūras į komisijos narius.

Pagal įstatymą, Vyriausioji rinkimų komisija sudaroma iš komisijos pirmininko, trijų aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, kurie burtais nustatomi iš teisingumo ministro pasiūlytų šešių kandidatūrų, taip pat trijų aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, kurie burtais nustatomi iš Lietuvos teisininkų draugijos pasiūlytų šešių kandidatūrų bei partijų, gavusių Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje, pasiūlytų asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius