Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 19 /17:59

VRK sprendimas: mokymai Liberalų sąjūdžiui buvo neteisėta parama

Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį vienbalsiai pripažino Liberalų sąjūdį per 2016 m. rinkimų kampaniją priėmus neteisėtą nepiniginę paramą iš juridinio asmens – „Taikomosios politikos instituto“, kurio vienas iš dalininkų buvęs Seimo narys, buvęs liberalas Šarūnas Gustainis. Jis yra įtariamas paėmęs 8,7 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento.
Remigijus Šimašius
VRK sprendžia, ar parama Liberalų sąjūdžiui buvo teisėta / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

VRK nusprendė, kad mokymai Liberalų sąjūdžio partijos nariams buvo neteisėta juridinio asmens parama partijai. Vienbalsiai dėl to balsavo visi posėdyje dalyvavę vienuolika VRK narių. Kad pažeidimas yra šiurkštus, pripažino devyni komisijos nariai. Liberalai šį VRK sprendimą pasiruošę skųsti.

R.Šimašius tikino, kad svarstymas jam priminė inkvizicinį procesą.

„Aišku, kad čia vyko inkvizicinio proceso parodomasis veiksmas, nes iš tikrųjų visi, kas galės gyvai pažiūrėti, nes buvo transliuojama, galės įvertinti, ar į argumentus buvo atsižvelgiama, ar ne. Mano supratimu, buvo kaupiami argumentai į vieną pusę, o kitos pusės nebuvo norima girdėti“, – sakė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas tikino, kad VRK sprendimą skųs teisme, taip pat ketina kreiptis į VRK dėl analogiškų mokymų kitų partijų nariams įvertinimo.

Partiją pripažinus šiurkščiai pažeidusia įstatymą, VRK kitą savaitę turės žengti kitą žingsnį ir spręsti, ar Liberalų sąjūdžiui reikia skirti numatytą beveik 400 tūkst. eurų valstybės dotaciją.

Tai gali būti labai skaudu įsiskolinimų turinčiai partijai, tačiau R.Šimašius sako, kad viską galima išgyventi.

Partijos atsakingoji sekretorė Justė Kisinaitė 15min nurodė, kad partija bankams šiuo metu yra skolinga 530 tūkst. eurų, dar turi 10 tūkst. eurų einamųjų skolų, o sąskaitoje yra sukaupusi beveik 102 tūkst. eurų.

R.Šimašiaus teigimu, skolų partijai padarė buvusi partijos vadovybė.

R.Šimašius: tai gresia visų Lietuvos partijų uždarymu

„VRK ką tik iki minimumo sumažino partijų galimybes bendradarbiauti su pilietine visuomene. Jeigu jau sukuriame tokį precedentą, kad bet koks politikų kompetencijos kėlimas yra draudžiamas, tuomet, būdami teisine valstybe, turime šį principą taikyti visoms partijoms. O jei VRK bus principinga iki galo, dabartinis Seimas liks be partijų, kadangi partijos narių mokymus ir kompetencijos kėlimą organizuoja visos partijos ir joms artimos organizacijos”, – pranešime teigia R.Šimašius.

Jis sako, kad VRK sprendimas atbuline data „pakeisti politikos žaidimo taisykles paverčia partijas raupsuotosiomis ir kelia grėsmę visų jų finansavimo sustabdymu“.

Anot jo, VRK įvertinti „Taikomosios politikos instituto” 2016 m. pradžioje rengti mokymai, kuriuose dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio nariai, buvo organizuoti ne partijos, o šio instituto iniciatyva, kuriam vadovavo dabar jau buvęs partijos narys Šarūnas Gustainis. R. Šimašius laikosi pozicijos, kad tai buvo asmeninė A. Gustainio iniciatyva „stiprinant asmeninę savo poziciją partijos viduje“.

„Dabar, remiantis šia vieno asmens iniciatyva, bandoma nubausti visus 8000 organizacijos narių, – piktinasi liberalų vadovas. – Jeigu VRK turi tokį tikslą, atidžiai seksime, ar jų principingumas atsispindės ir reaguojant į kitų partijų veiksmus keliant narių kompetenciją, kurie puikiai matomi viešumoje. Suvienodinkime žaidimo taisykles visoms partijoms – visiems bus aiškiau”, – sako R. Šimašius.

Mokymai buvo nepiniginė parama

„Pripažinome Liberalų sąjūdžio 2016 m. rinkimų kampanijos išlaidas, 2016 m. sausio 16 – balandžio 24 dienomis viešosios įstaigos „Taikomosios politikos institutas“ organizuotų mokymų „Ready to win“ rengimo išlaidas, suma – 45336,86 Eur. Pripažinome tą visą sumą nepinigine auka Liberalų sąjūdžiui“, – teigė L.Matjošaitytė.

Š.Gustainio per viešąją įstaigą liberalams organizuoti mokymai bus pripažinti neteisėta juridinio asmens parama partijai.

L.Matjošaitytės teigimu, Liberalų sąjūdis šios paramos niekaip nenurodė pildydamas rinkimų ataskaitas, todėl siūloma pripažinti, kad partija pateikė žinomai klaidingus duomenis ir nenurodė „Taikomosios politikos instituto“ aukos.

„Liberalų sąjūdis vykusius mokymus vertina kaip asmeninę, politiškai orientuotą vieno iš buvusių partijos narių iniciatyvą“, – nurodė L.Matjošaitytė.

Tačiau, anot jos, mokymuose, kurie buvo skirti pasirengimui dalyvauti 2016 m. rinkimuose, buvo naudojama partijos atributika, mokymuose dalyvavo partijos nariai – apie pusė jų dalyvavo 2016 m. rinkimuose, o į mokymus vyko griežta atranka, kurią vykdė partijos nariai ir su partija susiję asmenys.

Mokymus vedė buvęs partijos pirmininkas Eligijus Masiulis, dabartinis pirmininkas Remigijus Šimašius, Seimo narys Eugenijus Gentvilas ir kiti.

VRK pirmininkė nurodė, kad mokymus vedusi tuo metu Vilniaus miesto tarybos narė, o dabar Seimo narė Aušrinė Armonaitė už mokymus gavo kelių šimtų eurų atlygį.

Tai patvirtino ir Seimo narė. Ji tikino atlygį gavusi, nes tuo metu vesdavo mokymus pagal individualią veiklą. Pasak A.Armonaitės, už pernai vasario-kovo mėnesiais vykusias paskaitas jai buvo sumokėti 600 eurų.

Buvusi R.Šimašiaus visuomeninė padėjėja Jurga Tapinienė su įmone „Gravitacija“ už paskaitas liberalams uždirbo kur kas daugiau – apie 10 tūkst. eurų.

L.Matjošaitytė negalėjo nurodyti, kiek tiksliai mokymų sesijų įvyko, tačiau patikino, kad jie vyko visuose didžiuosiuose šalies miestuose, o bendrą visų mokymų kainą VRK pateikė prokurorai.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

VRK sprendimas: parama buvo neteisėta

17:21

VRK nusprendė, kad mokymai Liberalų sąjūdžio partijos nariams buvo neteisėta juridinio asmens parama partijai. Vienbalsiai dėl to balsavo visi posėdyje dalyvavę vienuolika VRK narių.

V.Vobolevičius: partijoms nemokamų „studijų“ nebūna

17:15

V.Vobolevičius situaciją lygino su studijuojančiais jaunuoliais. Anot jo, jei tikrai net studijuodami tą patį gali gauti skirtingą naudą. Ir mokslo kaina yra skaičiuojama sudedant lektorių algas, patalpų nuomą ir t.t. Netgi vieni gali mokėti už mokslą, o kiti gauti stipendiją.

„Tačiau politinė partija negali gauti „stipendijos“. Todėl už visus mokymus turėjo būti sumokėta“, – sakė jis.

Be to, V.Vobolevičius tikino, kad VRK, net jei tai buvo Liberalų sąjūdžio klaida, negali sudaryti precedento ir leisti „nesusipratimais“ pagrįsti bet kokius faktus. 

R.Šimašius tikino, kad kartu VRK turi atsižvelgti, kad Liberalų sąjūdis labai pasikeitė.

Jo teigimu, Seimo nariai yra labai geidžiami visų organizacijų mokiniai, nes juos mokant visuomenininkai gali įsiūlyti savo idėjas. 

„Jei atvejis, kai politikas mokosi kažko iškart yra auka, tai supraskime, kad tai bus precedentas ir nurodymas, kad negali būti jokių nemokamų mokymų, o jų organizuojama labai daug. Mes tada būsime unikali valstybė pasaulyje, o pilietinei visuomenei bus suduotas labai skaudus smūgis“, – aiškino R.Šimašius. 

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VRK sprendžia, ar parama Liberalų sąjūdžiui buvo teisėta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VRK sprendžia, ar parama Liberalų sąjūdžiui buvo teisėta

 

R.Šimašius: Institutas buvo sukurtas dviejų žmonių populiarumui didinti

16:50

VRK narys Vilius Semeška teiravosi, kokia nauda buvo institutui daryti mokymus liberalams ir, kaip su R.Šimašiumi dabar yra susijusios didžiausias sumas už paskaitas gavusios buvusi R.Šimašiaus visuomeninė padėjėja Jurga Tapinienė su įmone „Gravitacija“ ir Justina Kašėtaitė, dabartinės Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė, Š.Gustainio mylimoji.

R.Šimašius atsakė, kad J.Tapinienė dabar su juo niekaip nesusijusi, o J.Kašėtaitė yra artimesnė Š.Gustainiui nei partijai.

„Jei galima surasti du glaudžiausiai susijusius asmenis, tai, ko gero, būtų jie“, – sakė R.Šimašius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas tikino, kad „Taikomosios politikos institutas“ išvis buvo sukurtas būtent tam, kad jo steigėjai Mindaugas Lapinskas ir Š.Gustainis pasididintų savo žinomumą.  

„Mano įsitikinimu, „Taikomosios politikos institutas“ buvo sukurtas būtent tam, kad būtų didinamas steigėjų autoritetas partijoje“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Tuomet VRK narys Valdemaras Urbanas pasiteiravo, kodėl R.Šimašisu pats ėmė nemokamų atostogų ir savo lėšomis vyko vesti mokymų, kuriuose neva buvo didinamas Š.Gustainio autoritetas. 

Liberalų sąjūdžio pirmininkas aiškino, kad jam buvo svarbiau susirinkę žmonės ir galimybė su jais pasidalinti patirtimi, o ne mokymų organizatorius.

Kiek kainavo, buvo neįdomu

16:31

VRK narė Svajūnė Šaltauskienė teiravosi, ar partijos nariai žinojo, kas moka už mokymus. Pasak jos, partijos valdyba tikrai žinojo, kas juos organizuoja. 

S.Šaltauskienės teigimu, keistai skamba partijos pirmininko R.Šimašiaus teiginiai, kad partijai nebuvo žinoma, jog ji negali gauti juridinio asmens paramos, kad išlaidas, kurios skirtos rinkimų kampanijai net, jei jos buvo išleistos anksčiau, reikia deklaruoti. 

R.Šimašius tikino, kad mokymų kaina jo niekada nedomino, nes jie buvo rengiami ne iš partijos kišenės. 

Taip pat jis teigė, kad partija neprašė naudoti jos logotipus, formuoti jai pritaikytas užduotis. 

„Tai yra pakišimas Liberalų sąjūdžio iš savo asmeninių ambicijų“, – tikino R.Šimašius.

Pats jis sakė, kad mokymuose lektoriumi buvo dėl to, kad tokia yra politiko dalia. 

„Mano pareiga yra ten dalyvauti. Aš nelabai įsivaizduoju atsisakymo, kad ir kas organizuotų tuos mokymus“, – aiškino R.Šimašius. 

Jis teiravosi, ar jo patirtos išlaidos degalams, prarastas uždarbis, nes esą į mokymus vyko pasiėmęs nemokamų atostogų, taip pat neturėtų būti įskaičiuotos į partijos tariamai gautą finansinę naudą.

Kvestionavo mokymų naudą partijai

16:05

R.Šimašius VRK posėdyje tikino, kad Liberalų sąjūdžio nariai bendrąja prasme iš mokymų naudą gavo. Tačiau R.Šimašiaus teigimu, reiktų žiūrėti, ar tie mokymai atnešė naudą rinkimuose, ar tuos mokymus organizavo ir vykdė.

„Ne partija inicijavo šiuos mokymus. Tai yra akivaizdu“, – aiškino R.Šimašius. 

Anot jo, partija ir neatrinko mokymų dalyvių. Tai, anot Liberalų sąjūdžio pirmininko, darė pats Š.Gustainis ir su juo asmeniniais ryšiais susijęs asmuo. 

Anot jo, išvis keista, kad informacija apie Š.Gustainio mokymus buvo platinama partijos viduje. Anot jo, partija darė paslaugą „Taikomosios politikos institutui“ leisdama savo nariams dalyvauti mokymuose. 

Dar daugiau R.Šimašius klausė, ar įmanoma suskaičiuoti, ko partijos nariai tuose mokymuose išmoko.

„Jei partija gavo naudą, ar įmanoma ją apskaityti?“, – klausė R.Šimašius.

Jis teigė, kad su daug visuomenininkų partija bendravo ir po bylos pradžios, nes norėjo rasti kelius, kaip apsivalyti. 

R.Šimašiaus teigimu, iki šiol nežinia, ką partija turėjo daryti tokioje situacijoje, kai Š.Gustainis paprašė išplatinti informaciją apie savo instituto mokymus. Jis abejojo, ar būtų normalu, jei partijos nario pasiūlymu nebūtų pasidalijama, tačiau pripažino, kad ne visiems partijos nariams tas skelbimas patiko.

R.Šimašius tikino, kad mokymai buvo pradėti tada, kai Š.Gustainis nebuvo išrinktas į partijos valdybą ir norėjo pasikelti savo autoritetą partijoje. 

„Aš tą organizavimą mokymų įvertinčiau kaip saviveiklą“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Pasak jo, jei ir galima sakyti, kad partija gavo naudą, tai ji tikrai menka, o partijos nenurodymas to finansų ataskaitose tai tik įrodo. Anot R.Šimašiaus, partijos veiksmų tikrai negalima laikyti šiurkščiu įstatymo pažeidimu.

 

R.Šimašius prabilo apie inkviziciją

15:58

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius VRK posėdyje ėmėsi pasakoti kaip jaučiasi. Jis tikino tapdamas partijos pirmininku žinojęs, kad teks atsakinėti į klausimus apie bylą ir partijos veiklą, tačiau pripažino, kad tai darydamas jaučiasi savotiškai.

Jis pripažino, kad liberalai turėjo akyliau stebėti savo buvusių vadovų veiklą ir finansinius sprendimus partijoje, tačiau apgailestavo, kad tai nebuvo padaryta. 

R.Šimašius akcentavo, kad dabar liberalai išvis neturi jokių fondų skirtingai nei kitos politinės partijos. 

Pasak jo, liberalai dabar yra užburtame rate, nes prokurorai duomenų neviešina, o VRK turi priimti sprendimus ir bausti apsivaliusią partiją už praeities galimas nuobaudas.

„Įvykiai atitinka inkvizicinio proceso reikalavimus“, – tikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

 

R.Šimašius: „Kur Š.Gustainio įstaiga leido kitus pinigus?“

15:52

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius prokuroro teiravosi, kur Š.Gustainio viešoji įstaiga leido kitą dalį paramos. 

„Partija Liberalų sąjūdis yra tarp šios bylos įtariamųjų, o tamsta esate tos politinės jėgos pirmininkas, tai neturiu įpročio aptarinėti detalių su proceso dalyviais ar su jais susijusiais asmenimis. Jei neįsižeisite, norėčiau neatsakyti“, – teigė J.Laucius.

R.Šimašius dar teiravosi, ar prokuroras domėjosi Š.Gustainio motyvais rengti mokymus liberalų nariams. Prokuroras neatsakė ir į šį klausimą

Ne vienintelė juridinių asmenų auka partijai?

15:43

Prokuroras Justas Laucius tikino, kad detalės apie mokymus išaiškėjo tuomet, kai pradėta tirti Š.Gustainio galimai paimto kyšio istorija. Tuomet pradėta domėtis Š.Gustainio, kuris buvo „Taikomosios politikos instituto“ faktinis vadovas.

„Buvo pastebėta, kad didelė dalis lėšų, kurios įformintos kaip parama, 2015-2016 m. buvo panaudota veikloms, susijusioms su Liberalų sąjūdžio pasiruošimu rinkimams“, – teigė J.Laucius. Anot jo, tokių duomenų buvo surinkta daug ir jie buvo perduoti VRK, nes partijų finansavimas yra komisijos kompetencijos klausimas.

Klausiamas, ar Liberalų sąjūdis gavo panašios paramos iš kitų viešųjų įstaigų, fondų, prokuroras patvirtino, kad tokių duomenų galimai yra. 

Ar tokiu būdu Liberalų sąjūdis naudojosi schema, kai per su partijos nariais susijusias įstaigas ir fondus imdavo verslo paramą ir tam verslui atidirbinėjo, prokuroras neatsakė. Anot jo, tai spręs teismas.

Advokatas norėtų pamatyti duomenis

15:34

Liberalų sąjūdžio advokatas Raimondas Jurka VRK narių teiravosi, ar galėtų susipažinti su darbo grupės surinktus dokumentus be ikiteisminio tyrimo duomenų. VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė nurodė, kad jie cituojami išvadoje, kuri prieinama.

Prokurorai aiškinasi kitus Š.Gustainio įstaigos donorus

15:26

Prokuroras Justas Laucius nurodė, kad prokurorai aiškinasi, kas dar, be „MG Baltic“ rėmė, Š.Gustainio „Taikomosios politikos institutą“, nes išvis jis 2015 m. gavo 127 tūkst. eurų. 2016-aisiais, prokuroro duomenimis, buvo gauta panaši suma, nors institutas veikė vos pusmetį. J.Lauciaus teigimu, prokurorai apklausia visus instituto rėmėjus. 

Pasak J.Lauciaus, rėmėjų buvo ne vienas, jie įvairūs ir parama įvairaus dydžio.

Paskutinis atnaujinimas 2017-10-19 15:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius