Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 12

VRK svarstys reikalavimą surengti referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams draudimo

Vyriausioji rinkimų komisija trečiadienį popiet rengia posėdį, kuriame ketina svarstyti reikalavimą surengti referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams draudimo ir mažesnės kartelės referendumams rengti.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VRK turi nuspręsti, ar iniciatoriai pateikė tinkamai įformintus 300 tūkst. parašų. Dalį parašų iniciatyvinei grupei buvo leista patikslinti.

Komisijos narys Rokas Stabingis BNS trečiadienį sakė, kad šiuo metu parašus dar tikrina rašto ekspertės.

„Rašto ekspertės dirba visu pajėgumu, kol kas jų rezultatų neturime. Daug kas priklausys nuo to, kiek ekspertai nustatys įrašų su klaustuku. Jeigu jų bus daug, tai gali turėti įtakos parašų skaičiui“, – teigė R.Stabingis.

Komisijos interneto svetainėje skelbiama, kad klausimas dėl privalomojo referendumo bus svarstomas 17 valandą. R.Stabingis neatmetė galimybės, kad rašto ekspertėms nespėjus pateikti išvadų, jis gali būti nukeltas į kitą dieną.

Iniciatyvinė grupė siūlo Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Kritikai sako, kad toks referendumas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Lietuvos įsipareigojimams Europos Sąjungai, kurioje garantuojamas laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams, ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Referendumo iniciatoriai teigia, kad žemės pardavimas užsieniečiams „pažeidžia Lietuvos teritorijos vientisumą“, o užsieniečiai gali supirkti daug žemės, kuri Lietuvoje pigesnė nei Vakarų Europoje.

VRK trečiadienio posėdyje taip pat ketina svarstyti klausimus, susijusius su gegužę vyksiančių prezidento ir Europos Parlamento rinkimų organizavimu.

„Ruošiamės artimiausiems įvykiams – kitą savaitę sudarome rinkimų komisijas, nuo ketvirtadienio ateina kandidatai su pareiškiniais dokumentais, galutinai apsisprendę, kad dalyvauja rinkimuose, kad moka rinkimų užstatą, kad prašo parašų rinkimo lapų. Reikia patvirtinti parašų lapų rinkimo formas, rinkėjų sąrašų sudarymo tvarką“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, savaitgalį VRK rengs dar vieną posėdį, kuriame ketinama spręsti dėl kandidatų registravimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius