-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 12

VRK vadovas: pirmalaikiai rinkimai vasarą – įmanomi, jei bus tokia Seimo valia

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, jog įmanoma vasarą surengti pirmalaikius rinkimus, tačiau pažymėjo, jog toks sprendimas nebūtų lengvai priimtas Seime.
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Fiziškai surengti rinkimus vasarą, aišku, įmanoma, ir Konstitucija įpareigoja tą padaryti per tris mėnesius nuo sprendimo priėmimo. Tačiau reikia pastebėti, kad toks sprendimas Seime lengvai priimtas nebus, paprastai tai nelengvas sprendimas, nes ir parlamentarai turi suplanavę savo veiklą, ir partijos rinkimams ruošiasi planuodamos juos spalį“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Konstitucija numato, jog pirmalaikiai rinkimai gali būti šaukiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 85 Seimo narių balsų dauguma. Nauji Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo tokio sprendimo priėmimo.

Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė pasiūlė vasarą rengti pirmalaikius Seimo rinkimus po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė netenkino premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį.

„Esu sakiusi ir pakartosiu: iš esmės keisti Vyriausybę likus pusei metų iki rinkimų yra žalinga valstybei, todėl nematau kitos išeities, kaip rengti vasarą pirmalaikius Seimo rinkimus“, – jos poziciją pirmadienį BNS perdavė patarėjas Dalius Stancikas.

„Man, kaip Seimo pirmininkei, kelia nerimą, kad po šio sprendimo tokioje atsakingoje Seimo sesijoje svarbiausias dėmesys bus ne strateginių įstatymų svarstymas ir priėmimas, o interpeliacijos ir chaosas Seime“, – teigė I.Degutienė.

Vidaus reikalų ministrą poste prieš premjero valią palikusi prezidentė D.Grybauskaitė pareiškė, kad Vyriausybė pati turi apsispręsti, ar nori dirbti toliau. „Nedalyvausiu koalicijos partnerių priešrinkiminiuose apsistumdymuose“, – sakė ji.

Prezidentė teigė mananti, kad valdančioji koalicija ir Vyriausybė turėti dirbti iki kadencijos pabaigos ir pabrėžė strateginiais klausimais palaikanti valdančiuosius.

Vyriausybės vadovas praėjusį antradienį perdavė prezidentei teikimą atleisti vidaus reikalų ministrą, teigdamas, kad šis suklydo atleisdamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus.

R.Palaitis FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų atleido vasario 15 dieną, gavęs Valstybės saugumo departamento medžiagą. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ atskleidimo.

Teikti R.Palaičio atleidimą premjerui siūlė ir Seimo Antikorupcijos komisija. Atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo komisija nusprendė, kad ministras pareigūnus atleido be pagrindo. Be to, jis esą galėjo turėtų asmeninių-partinių motyvų, kad pareigūnai nebedirbtų. R.Palaitis tokius kaltinimus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius