-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 03 /11:25

VRM dėl Kybartų neapsigalvojo: meras baiminasi dėl saugumo, mokytojai – dėl darbo vietų

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė penktadienį Vilkaviškio rajono merui Algirdui Neiberkai ir Kybartų bendruomenei pristatė planus rajone apgyvendinti migrantus, kurie šiuo metu gyvena Rūdininkuose. Po susitikimo meras teigė besibaiminantis dėl saugumo rajone. Tuo metu nuteistuosius mokantis pedagogas neslepia nuoskaudos – būtų žinojęs apie VRM planus, būtų susiradęs kitą darbą. Ministrė pažadėjo Kybartuose papildomas policijos pajėgas.
Algirdas Butkevičius, Algirdas Neiberka
Algirdas Butkevičius, Algirdas Neiberka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Meras po susitikimo su ministre žurnalistams sakė, jog sprendimai dėl Kybartų pataisos namų uždarymo ir migrantų atkėlimo jau yra priimti.

„Mes klausėme kas toliau“, – kalbėjo meras.

Anot jo, didžiausias klausimas kyla dėl to, kaip bus užtikrintas saugumas, mat Kybartuose nebėra policijos nuovados.

Meras nori užtikrinimo, kad migrantai neišeis iš pataisos namų teritorijos ir laisvai nevaikščios po rajoną.

„Mes prašėme ministrės užtikrinti saugumą ten gyvenančių žmonių“, – sakė jis.

Kitas klausimas, anot jo, ar savivaldybė turės migrantams užtikrinti sveikatos paslaugas. Tokių galimybių, anot mero, savivaldybė neturi.

„Išgirdome iš ministrės, kad kitą savaitę turėtume dar kartą išgirsti iš kuruojančių klausimus ministerijų atsakymus į mūsų klausimus ir būtų susitarimas su bendruomene, su savivalda ir būtų pasirašytas ar memorandumas, ar priedas prie to, kokia sistema dabar yra įgyvendinama“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Kybartų bendruomenės nariais
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Kybartų bendruomenės nariais

A.Neiberka pabrėžė, kad savivalda viena pirmųjų turėjo būti informuota apie sprendimus – to šiuo atveju nebuvo.

„Jei žiniasklaida žinojo, vadinasi buvo galima ir anksčiau tą informaciją pateikti. Arba į darbo grupę įtraukti“, – sakė jis.

Meras teigė bendravęs su pataisos namų darbuotojais, kuriems VRM siūlo tapti pasieniečiais. Jiems, anot miesto vadovo, informacija apie pataisos namų naikinimą sukėlė šoką.

A.Neiberkos teigimu, laukiama informacijos dėl darbo vietų užtikrinimo šiems pareigūnams.

Pedagogas: būtume susiradę kitą darbą

Nuteistuosius Kybartuose mokantis pedagogas Kęstutis Rakauskas teigė liekantis be darbo vietos pataisos namuose – jis užsiminė dirbantis dvejose vietose.

„Esu Lietuvos pilietis net policijos rėmėjas buvau, visada padėdavau policijai dėl tos tvarkos, nepergyvename mes baisiai dėl tų pasivaikščiojimų, saugumo – viskas yra sutvarkoma. Bet mes kaip mokytojai – 18 darbuotojų, 4 iš jų tai – vienintelė darbovietė, buvome šoke, kadangi apie tai sužinojome iš spaudos 27 dieną rugpjūčio“, – kalbėjo jis.

Kitą dieną, anot K.Rakausko, įvyko susirinkimas ir pedagogams buvo paaiškinta situacija.

„Kai buvo rugsėjo 1 dienos šventė nuėjau į darbovietę – pataisos namus ir pasiteiravau pavaduotojo ką čia dabar daryti – mes dirbame, ar nedirbame. Sakė, kad jokios oficialios informacijos nėra ir tiek žinių“, – pasakojo jis.

Anot pašnekovo, šį klausimą turės spręsti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

K.Rakausko teigimu, pataisos namuose nuo rugsėjo mokosi 77 nuteistieji.

„Kaip toliau mes pragyvensime – iki šiolei nieko neaišku. jei mes būtume anksčiau informuoti, kokį bent 15 dienų, mes paprasčiausiai būtume susiradę kitus darbus. Mes grįžome iš atostogų ir tą pačią dieną, kai nunešu galimybių pasą sekretorei, ji pareiškia, kad tos įstaigos jau nebebus“, – sakė jis.

Anot pašnekovo, rugsėjo 1 dieną, prasidėjus mokslo metams, visi etatai jau būna užimti.

Jis apgailestavo, kad grįžęs kolegoms negalės pasakyti nieko paguodžiančio.

„Kol oficialių sprendimų nėra, dirbame toliau – tvarkaraštis pas mus sudarytas“, – teigė jis.

A.Bilotaitė: migrantai negalės išeiti

Po susitikimo ministrė Agnė Bilotaitė sakė merui pabrėžusi, jog VRM jaučia pareigūnų poreikį, tad Kybartų pataisos namuose dirbę pareigūnai be darbo tikrai neliks.

„Pateiksime poreikių sąrašą ir tie žmonės, kurie šiuo metu dirba pataisos namuose galės pereiti į mūsų sistemą, nes aptarnaujant mūsų mega užsieniečių centro padalinį mums tikrai reikės daug pajėgų. Nuraminome žmones, kurie nerimavo dėl savo ateities, nes darbo vietos bus išlaikytos“, – kalbėjo ji.

Ministrė pabrėžė, kad migrantai negalės išeiti iš pataisos namų teritorijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

„Pažadėjome, kad iš mūsų pusės bus užtikrintos papildomos policijos ir kitos mūsų pajėgos, kad bendruomenė jaustųsi saugiai“, – sakė ministrė.

Klausiama, kodėl vietos valdžia apie tai nebuvo informuota anksčiau, ministrė sakė, kad į viešumą informacija išėjo anksčiau, nei buvo spėta apie tai pasikalbėti su Vilkaviškio rajono savivaldybe.

Piktinosi sužinojęs paskutinis

Vilkaviškio rajono meras pastarosiomis dienomis piktinosi paskutinis sužinojęs apie VRM planus uždaryti Kybartų pataisos namus, o jų patalpose apgyvendinti iki 800 migrantų.

„Sunkiai suvokiama, kodėl sprendimų priėmėjai apie jau priimtus planus nesugebėjo ar nenorėjo atskirai informuoti nei rajono savivaldos, nei Kybartų bendruomenės, o visą informaciją turime tik iš žiniasklaidos priemonių“, – susitikimo išvakarėse savo paskyroje „Facebook“ rašė meras.

Kaip primena BNS, rugpjūčio pabaigoje pranešta, kad netrukus planuojama uždaryti Marijampolės pataisos namų Kybartų sektorių.

Meras tuomet teigė, kad Kybartų pataisos namai yra vienas iš didžiausių darbdavių, ten dirba daugiau kaip 170 vietos gyventojų, be to, veikia suaugusiųjų mokymo centras, Marijampolės profesinio rengimo centras.

Šią savaitę Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijos patvirtinto neteisėtų migrantų perkėlimo į buvusius Kybartų pataisos namus veiksmų planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius