-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 13 /14:18

VRM įpareigojo Migracijos departamentą pradėti Lietuvos pilietybės atėmimą iš I. Liepos

Vidaus reikalų ministerija (VRM) įpareigojo Migracijos departamentą pradėti balerinos Ilzės Liepos Lietuvos pilietybės netekimo procedūrą.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Pasas

„Vieši Ilzės Liepos pasisakymai vertinami kaip diskredituojantys valstybę“, – teigiama pirmadienį BNS atsiųstame ministerijos pranešime.

„Įvertinus viešus Rusijos balerinos Ilzės Liepos, kuri turi ir Lietuvos Respublikos pilietybę, pasisakymus, Vidaus reikalų ministerija įpareigojo Migracijos departamentą pradėti pilietybės netekimo procedūrą“,  –teigiama jame.

Migracijos departamentas savo ruožtu jau kreipėsi į kompetentingas institucijas prašydamas įvertinti I. Liepos teiginius apie karą Ukrainoje ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Migracijos departamentas penktadienį išsiuntė paklausimus atsakingoms šalies institucijoms, kurių paprašyta įvertinti Ilzės Liepos viešus pasisakymus“, – BNS informavo Migracijos departamentas.

Anot departamento, nustačius, kad šio asmens veiksmai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, departamentas parengs siūlymą Vidaus reikalų ministerijai kreiptis į prezidentą dėl pilietybės atėmimo.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) BNS patvirtino pirmadienį gavęs prašymą įvertinti, ar I. Liepa kelia grėsmę Lietuvos interesams, ir į jį teigė atsakysiantis „įstatymų nustatyta tvarka“.

Pagal Pilietybės įstatymą, išimties tvarka įgytos Lietuvos pilietybės asmuo netenka, jeigu jis savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams, viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, jų sąjungininkų saugumo interesams.

Vadovaudamasis šia nuostata prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos pilietybę atėmė iš ledo šokėjos Margaritos Drobiazko. Ji su vyru Povilu Vanagu dalyvavo Rusijos prezidento atstovo spaudai žmonos rengiamuose projektuose.

Dėl I. Liepos pilietybės atėmimo G. Nausėda laukia atitinkamo VRM kreipimosi ir Pilietybės reikalų komisijos siūlymų.

„Prezidentas priims sprendimą, kai tik gaus Pilietybės komisijos išvadą“, – teigiama Prezidentūros komentare.

Valstybės vadovas taip pat paragino VRM peržiūrėti Lietuvos pilietybę išimties tvarka įgijusiųjų ir kartu kitos valstybės piliečiais esančių asmenų sąrašą bei įvertinti jų atitiktį minėtai Pilietybės įstatymo nuostatai. VRM informavo, kad pirmadienį kreipėsi į VSD prašydama patikrinti apie 800 užsieniečių, kuriems Lietuvos pilietybė suteikta išimties tvarka.

LRT televizija sekmadienį pranešė, kad interviu Rusijos žiniasklaidai Lietuvos ir Rusijos pilietybes turinti I. Liepa smerkia Baltijos šalis už jų elgesį ir palaiko Rusijos prezidento V. Putino pradėtą karą Ukrainoje.

„Neturiu jokių abejonių dėl to, ką kalba mūsų prezidentas. Ir nors viena pusė sako, kad Kremlius išplovė mums smegenis, tai kiekvieno pasirinkimas. Man atrodo, dabar viską tiksliai suprantame – tai mūsų pamatinių vertybių priešprieša. Deja, Ukraina tapo tarsi keičiamu pinigu, man labai gaila“, – kalbėjo I. Liepa.

„Man labai gėda dėl jų (Baltijos valstybių – BNS) ir labai liūdna (...). Mes suprantame – deja, liaudis tampa mažos grupės žmonių įkaite. Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – į klausimą apie Baltijos šalyse griaunamus sovietinius paminklus ir ribojamą rusų kultūrą atsakė I. Liepa.

Sovietų laikų latvių kilmės baleto primarijaus Mario Liepos dukrai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000-aisiais. Tuomet skelbta, kad  Maskvos Didžiojo teatro solistei pilietybė suteikta už tai, kad daugiau nei dešimtmetį šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius