Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 05 16

VRM ir PAGD pradeda gyventojams skirtą kampaniją apie civilinę saugą

Pirmadienį startuoja informacinė civilinės saugos kampanija „Žinojimas saugo“.
Civilinės saugos kampanijos „Žinojimas saugo“ pristatymas
Civilinės saugos kampanijos „Žinojimas saugo“ pristatymas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Mėnesį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pareigūnai su savivaldybių civilinės saugos specialistais lankys vietos bendruomenes, mokyklas, susitiks su seniūnais ir socialiniais darbuotojais, senjorais ir negalią turinčiais žmonėmis, taip pat lankysis miesto šventėse.

Pirmadienį iš sostinės Katedros aikštės išlydėtos penkios civilinės saugos lektorių komandos. Jas sudaro Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio priešgaisrinių gelbėjimo valdybų civilinės saugos specialistai.

Pareigūnai patars, kaip elgtis įvairių ekstremaliųjų situacijų metu, parodys, kaip susikrauti vadinamąjį išvykimo ar išgyvenimo krepšį, padės nustatyti perspėjimo pranešimus mobiliuose telefonuose, atsakys į kitus gyventojams rūpimus civilinės saugos klausimus.

Kampaniją inicijavo Vidaus reikalų ministerija ir PAGD.

Sieks didinti informuotumą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad pagrindinis kampanijos tikslas – informuoti žmones, kaip elgtis esant skirtingoms ekstremalioms situacijoms.

„Manome, kad tam yra labai tinkamas metas, nes nepaisant to, kad tik kas dešimtas žmogus žino, kaip reikėtų būti pasiruošus, ką reikėtų daryti, matome, kad labai didelis noras yra iš visuomenės pusės sužinoti, yra didelis imlumas naujau informacijai“, – sakė A.Bilotaitė.

Anot jos, iš viso per mėnesį turėtų būti surengta apie 60 renginių pristatant bendruomenėms minėtą informaciją.

Ministrė sakė pirmadienį raštu paraginusi savivaldybes aktyviau prisidėti prie iniciatyvos ir tikisi pasiekti „ženklų pokytį“.

Ji žada, jog rudenį bus pristatyta dar viena viešinimo kampanija, skirta Astravo atominės elektrinės galimoms avarijoms, taip pat ir karo grėsmėms, taip pat bus dirbama su švietimo įstaigomis, siekiant pagerinti jų pasirengimą grėsmėms.

Gyventojų susidomėjimas auga

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius tvirtino, kad prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą gyventojų susidomėjimas pasirengimu ekstremalioms situacijoms „padidėjo kartais“ – sulaukiama daugiau tinklalapio lt72.lt lankytojų, keturiskart daugiau žmonių registruojasi į įvairius mokymus.

„Akcija vyks visą mėnesį, jei bus poreikis, tęsis ir dar daugiau. Jos metu bus susitikta, pristatyta, kaip pasirengti ekstremaliai situacijai, tai gali būti karo atvejui ar įvykus techninei, gamtinei nelaimei, kokius turėtų daiktus“, – tvirtino jis.

Pasak S.Greičiaus, iš Ukrainos atvykstantys pabėgėliai teigia tik prasidėjus karui supratę, kaip svarbu yra tam tikras pasiruošimas, pavyzdžiui, pilnas kuro bakas ar artimųjų telefonų numeriai užrašų knygelėje.

PAGD žada, kad gyventojai pareigūnų sulauks ir įvairiose mugėse, taip pat susitikimuose seniūnijose, kultūros centruose.

Išvykimo krepšį reikėtų nuolat atnaujinti

VRM ir Ugniagesiai gelbėtojai ragina gyventojus galimoms ekstremalioms situacijoms pasirengti vadinamąjį išvykimo krepšį – patogią turistinę kuprinę, kurioje maisto, vandens ir kitų būtiniausių dalykų pakaktų trims paroms.

Su savimi reikėtų turėti bent keturis litrus vandens asmeniui vienai dienai, greitai paruošiamo maisto, užkandžių, kompaktišką turistinę viryklę su dujų balionėliu, higienos reikmenų, taip pat radijo stotelę, žibintuvėlį, asmens dokumentų ir kelis šimtus eurų grynaisiais, šiltų drabužių, miegmaišį, turistinį kilimėlį.

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius sako, kad tai, ką reikėtų pasiimti su savimi, daug priklauso nuo individualių poreikių, tačiau, jo teigimu, apie du trečdalius būtiniausių daiktų gyventojai jau dabar gali rasti savo namuose.

„Maisto krepšį, kaip kad raginame ir padangas keisti dukart per metus, raginame taip pat peržiūrėti du kartus per metus. Taip galima pažiūrėti maisto galiojimo laiką maisto produktų, vandens. Tai turėtų būti mūsų visų įprotis, gyvenimo dalis“, – sakė D.Gurevičius.

Pasak jo, sukomplektuoti tokį krepšį gali kainuoti nuo kelių šimtų iki tūkstančio eurų.

Be kita ko, rekomenduojama turėti ir cigarečių, juvelyrinių dirbinių, kurie esant būtinybei galėtų būti panaudoti mainams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius