-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 16

VRM patvirtino FNTT reformos metmenis, kuriais tarnyba lieka pavaldi šiai ministerijai

Trečiadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM), kuriai vadovauja liberalcentristas Raimundas Palaitis, patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) reformos metmenis, pagal kuriuos pertvarkoma tarnyba lieka pavaldi VRM, pranešė „Lietuvos rytas“.
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Taip VRM suspėjo užbėgti už akių specialiai Vyriausybės darbo grupei, kuri iki rugsėjo pabaigos turi įvykdyti prezidentės nurodymą FNTT perduoti Finansų ministerijai arba panaikinti šią tarnybą, jos funkcijas perduodant kitoms žinyboms.

Tai, kad tarp šalies vadovės ir vidaus reikalų ministro dėl FNTT gali subręsti atviras konfliktas, pasak dienraščio, buvo aišku dar šių metų pradžioje.

Tada Prezidentūroje priėmusi visą Vyriausybę prezidentė, anot „Lietuvos ryto“, už uždarų durų R.Palaitį asmeniškai perspėjo, kad jis „net nemėgintų priešintis“ planams FNTT sujungti su Valstybine mokesčių inspekcija ir perduoti Finansų ministerijos žinion.

Didelį nepasitenkinimą esą Prezidentūroje sukėlė ir tai, kad dešiniųjų ir prezidentės iš posto nuverstą FNTT vadovą Romualdą Boreiką pakeitė vidaus reikalų sistemos augintinis Vitalijus Gailius.

Vasarą D.Grybauskaitė dar kartą viešai pakartojo, jog FNTT turi būti arba pakišta po Finansų ministerijos stogu, arba panaikinta, jos funkcijas perduodant įvairioms institucijoms.

Premjeras Andrius Kubilius, pasak dienraščio, iki šiol vykdė prezidentės valią. Premjero patarėjo Gintaro Kalinausko vadovaujama speciali darbo grupė iki šio mėnesio pabaigos turi parengti FNTT reformos projektą, kuris greičiausiai numatys, kad tarnyba turėtų išlikti savarankiška institucija, tačiau būtų pavaldi Finansų ministerijai.

Tuo tarpu R.Palaitis niekuomet neslėpė skeptiško požiūrio tiek į prezidentės užmojus, tiek į Vyriausybės darbo grupės, kuri iki šiol buvo susirinkusi tik į porą posėdžių, veiklą.

Šiai grupei ėmus dirbti, V.Gailius vidaus reikalų ministrui pateikė savo parengtus FNTT reformos metmenis.

Juose numatyta tik vidinė reforma – tarnyba turėtų mažėti, netekti kai kurių struktūrinių padalinių, tačiau jos pavaldumo keisti nesiūloma.

Trečiadienį R.Palaitis, kiti VRM vadovai, taip pat V.Gailius, nelaukę Vyriausybės darbo grupės rezultatų, oficialiai palaimino šį projektą.

„Tai reiškia, kad aš bei kiti kolegos ir toliau laikomės tos nuomonės, jog visa, ko reikia FNTT, – tai vidaus reformos. Pavaldumo keitimas tik dar labiau demoralizuotų šią instituciją. Dabar patvirtinome tik šį esminį principą, o vėliau jį detalizuosime“, – sakė vidaus reikalų ministras.

R.Palaitis atsisakė spėlioti, kaip klostysis situacija, jei Vyriausybės darbo grupė pritars prezidentės siūlymams ir juos svarstys ministrų kabinetas, o po to ir Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius