-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 12 /17:16

A.Bilotaitė atsitraukia: „Pušynas“ ir „Dainava“ bus integruotos į sveikatos apsaugos sistemą

Vidaus reikalų ministerija, sulaukusi didelio pasipriešinimo dėl sprendimo atsisakyti ir Turto bankui perduoti poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“ Palangoje ir valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“ Druskininkuose, keičia sprendimą. Pranešama, kad šios įstaigos pereina Sveikatos apsaugos ministerijos žinion.
Poilsio ir reabilitacijos namai „Pušynas“ Palangoje
Poilsio ir reabilitacijos namai „Pušynas“ Palangoje / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Pasipriešinimas kilo, kai praėjusių metų gruodžio pradžioje Vidaus reikalų ministerija pristatė sprendimus atsisakyti 5 pavaldžių įstaigų, tarp kurių yra Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmai, sanatorijos „Pušynas“ ir „Dainava“, reprezentacinis pučiamųjų orkestras ir kt. „Pušyną“ ir „Dainavą“ buvo nuspręsta perduoti Turto bankui.

Prieš šį sumanymą sukilo ne tik pareigūnų profesinės sąjungos, bet ir Palangos bei Druskininkų merai. Ypač aktyviai sumanymui perduoti „Pušyno“ sanatoriją Turto bankui priešinosi A.Bilotaitės kolega konservatorių partijoje Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Netrukus kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad į dalį „Pušyno“ užimamoje teritorijoje esančių žemės sklypų pretenduoja taip pat konservatorė Šventosios seniūnė Veronika Skeberdytė, kuri siekia, kad šie sklypai būtų grąžinti jos artimiesiems. Tokia galimybė atsirastų, jei sanatorija būtų parduota, o jos užimamoje teritorijoje esantys sklypai būtų grąžinti jų siekiantiems buvusiems savininkams. A.Bilotaitei teko aiškintis, kai paaiškėjo, kad ji turėjo ketinimų V.Skeberdytę skirti savo patarėja. A.Bilotaitė tikino nieko nežinojusi apie V.Skeberdytės siekius dėl sklypų.

Trečiadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad keičia sprendimą ir nebesieks „Pušyno“ bei „Dainavos“ perduoti Turto bankui.

Tiesa, pranešime spaudai vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė sako, kad nuo pat VRM įstaigų funkcijų peržiūros pradžios ministerijos siekis buvo pavaldžias reabilitacijos įstaigas perduoti ne Turto bankui, o sveikatos apsaugos sistemai, išsaugant šių įstaigų potencialą, teikiant medicinines reabilitacijos paslaugas Lietuvos gyventojams.

„Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už viešąjį saugumą, o ne sveikatinimo paslaugų teikimą, todėl medicininės reabilitacijos paslaugų perdavimas sveikatos apsaugos sistemai yra nuoseklus ir logiškas žingsnis. Vidaus reikalų ministerija nebevykdys šių jai nebūdingų funkcijų, o „Pušynas“ ir „Dainava“ galės toliau teikti medicininės reabilitacijos paslaugas“, – pranešime spaudai cituojama vidaus reikalų ministrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, SAM, įvertinusi medicininės reabilitacijos poreikį Lietuvos gyventojams, priėmė sprendimą tęsti VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ medicininės reabilitacijos ir VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“ paslaugų teikimą. Planuojama, kad vykdant reformą, šios reabilitacijos įstaigos bus integruotos į Klaipėdos ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigų tinklą. Įstaigų pertvarkai numatytas vienerių metų pereinamasis laikotarpis.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) išreiškė norą perimti VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“, kuris galėtų būti panaudota mokslinei veiklai ir tolimesniam reabilitacijos ir sanatorinio kurortinio gydymo paslaugų teikimui. Tai galima padaryti SAM ir LSMU dalininkų teises vykdančiose įstaigose. Efektyviausiai tai būtų galima padaryti VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centrą „Dainava“ integruojant į vienos iš Kauno asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kurios dalininkais yra SAM ir LSMU, valdymo struktūrą, skelbiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius