Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 29 /13:41

Vyriausybė pakeitė galimybių paso gavimo tvarką: vienu atveju serologiniai testai nebegalios

Vyriausybė pritarė, kad galimybių paso nebebūtų galima gauti atlikus serologinį tyrimą po skiepo. Šiuos testus buvo galima daryti norint atitolinti sustiprinančiąją dozę. Atnaujinta tvarka įsigalios nuo sausio 10 dienos. Numatytas pereinamasis laikotarpis – žmonės, iki sausio 10 atlikę serologinius testus po skiepo, galimybių pasą galės turėti 60 dienų. Serologiniai testai persirgusiems asmenims galimybių pasui gauti galios ir toliau.
Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Aušra Bilotienė Motiejūnienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu galimybių pasas išduodamas asmenims, kurie mažiau nei prieš 60 dienų yra gavę teigiamą serologinio imunologinio tyrimo atsakymą, tai yra turi pakankamai antikūnų.

„Mūsų tikslas yra, remiantis moksliniais tyrimais ir ne tik Lietuvos, bet ir Europos ligų prevencijos kontrolės centro, kad gyventojams būtų sudaroma galimybė skiepytis, o ne atlikti antikūnų tyrimus po pilnos vakcinacijos“, – kodėl siūloma tobulinti tvarką, Vyriausybės posėdyje kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Ji pabrėžė, kad atlikti tyrimai parodė, jog vakcinos efektyvumas po keturių mėnesių ypač sumažėja. Viceministrė atkreipė dėmesį, kad dabar Lietuvoje sustiprinančiąją dozę galima gauti po trijų mėnesių.

„Nėra tikslinga atlikti antikūnų tyrimų, dėl ko šiuo metu yra atliekami prasitęsiant galimybių pasą, bet tuo pačiu metu turint puikią progą apsikrėsti omikron atmaina – tai nėra saugu“, – sakė ji.

Persirgusiųjų nauja tvarka neliečia

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad serologiniai testai persirgusiems ir norintiems gauti galimybių pasą galios kaip iki šio.

„Bet dėl vakcinuotų žmonių, turint omenyje omikron atmainą, čia alternatyva nebegali būti šiomis aplinkybėmis“, – sakė ji. Premjerė pabrėžė, kad dabar labai svarbu, jog kuo daugiau žmonių turėtų „šviežią“ skiepą.

Lietuvos statistikos departamento paskelbtais trečiadienio duomenimis, Lietuvoje per dieną vidutiniškai registruojama 1381 naujas COVID-19 ligos atvejis (7 dienų vidurkis), 14 dienų sergamumo rodiklis siekia 720,0 atvejų 100 000 gyventojų.

COVID-19 lovų užimtumas Lietuvos ligoninėse siekia 1072, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose gydomi 106 pacientai.

Sustiprinančiąja doze paskiepyta 21,9 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius