-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 09 /11:38

VSAT vadas: per pusmetį į Baltarusiją vyko 230 tūkst. lietuvių, dalį jų bandyta verbuoti

Per pirmąjį šių metų pusmetį į Baltarusiją buvo nuvykę apie 230 tūkst. Lietuvos piliečių, dalį jų bandyta verbuoti, sako Valstybės sienos apsaugos vadas (VSAT) Rustamas Liubajevas.
Rustamas Liubajevas
Rustamas Liubajevas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Per pirmąjį pusmetį jų išvyko 230 tūkst. žmonių. Vidutiniškai per mėnesį į Baltarusiją išvyksta apie 52 tūkst. Lietuvos piliečių“, – žurnalistams Medininkuose trečiadienį sakė vadas.

„Kalbu apie visas grupes, tarp jų ir vykstančius darbo reikalais“, – pridūrė jis.

Anot R.Liubajevo, dalį Lietuvos piliečių bandyta verbuoti.

„Turime informacijos, kad verbuojami Lietuvos piliečiai, prašoma iš Baltarusijos piliečių, kurie vyksta į Lietuvą, daryti tam tikras nuotraukas, fiksuoti karinių dalinių judėjimą, fotografuoti tam tikrus objektus“, – kalbėjo VSAT vadas.

Jo teigimu, iš viso per kontrolės punktus pirmąjį šių metų pusmetį „atvyko ir išvyko apie 2 mln. keleivių“.

„Jei kalbėsime konkrečiai apie Baltarusijos piliečius, jų atvyko 830 tūkst. piliečių. Dauguma jų išvyko, statistiškai beveik tiek pat ir išvyko“, – sakė R.Liubajevas.

Informaciniai stendai

Baltarusija Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario yra įvedusi bevizį režimą. Kaip skelbia šios šalies institucijos, tokia galimybe šiemet pasinaudojo 170 tūkst. lietuvių.

„Jeigu vertinsime bendrą statistiką, kuri taip pat pateikta Baltarusijos pasienio komiteto tinklalapyje, nuo pernai balandžio į Baltarusiją atvyko virš 400 tūkst. Lietuvos piliečių“, – sakė pasieniečių vadas.

Savo ruožtu užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas ragino Lietuvius nevykti į Baltarusiją, nes ši prisideda prie karo Ukrainoje, suteikia teritoriją „Wagner“ samdiniams, sąmoningai stengiasi destabilizuoti situaciją pasienyje, daugėja represijų prieš Lietuvos tautines mažumas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mantas Adomėnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mantas Adomėnas

Tą ragins ir pasienyje įrengti informaciniai stendai su užrašu: „Nerizikuok savo saugumu, nevyk į Baltarusiją, gali nebesugrįžti.“

Grėsmes trečiadienį priminė ir Valstybės saugumo departamentas, savo „Facebook“ profilyje nurodęs, kad Baltarusijos žvalgybos tarnybos tikrina vykstančiųjų kompiuterius, telefonus, socialinių tinklų paskyras, naudoja šantažą ir psichologinį spaudimą raginant bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgyba.

Paklaustas apie galimus verbavimo atvejus, viceministras teigė negalintis jų plačiau pakomentuoti.

Jis taip pat nurodė, kad Minskas „ir toliau įgyvendina tikslą dislokuoti taktinį branduolį ginklą Baltarusijos teritorijoje“, tačiau plačiau proceso nekomentavo.

„Kaip sako populiari amerikietiška frazė – jei pasakysiu, turėsiu jus nužudyti“, – kalbėjo M.Adomėnas.

Vyksta kuro, druskos, pas gimines

Nors šalyje galioja rekomendacija nevykti į Baltarusiją, į šią šalį pasitaikė ir vykusiųjų statutinių pareigūnų. Tačiau tokie atvejai, pasak VSAT vado, vienetiniai.

„Vyksta prevenciniai pokalbiai su mūsų pareigūnais, bet nuo situacijos eskalavimo, nuo „Wagner“ samdinių atsiradimo Baltarusijoje tie atvejai sumažėjo, beveik jų nėra“, – kalbėjo R.Liubajevas.

VSAT vadas sakė neturintis informacijos, kokiu tikslu lietuviai vyksta į Baltarusiją, tačiau pridūrė, kad „apie 60 proc. visų piliečių vyksta pagal bevizio režimo Baltarusijos schemą.“

„Dažniausiai mūsų piliečiai deklaruoja, kad jie vyksta aplankyti draugų, pasižiūrėti tam tikrus objektus Baltarusijoje, kai kurie pasako, kad važiuoja apsipirkti“, – tvirtino jis.

Pasak R.Liubajevo, dauguma važiuoja pigesnės druskos ar grikių, parsiveža kitus produktus bei krovinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius