Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 14 /13:02

VSD apie I.Rozovos dalyvavimą ortodoksų asamblėjoje: tai yra rizikos veiksnys

Seime trečiadienį surengtas neeilinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdis dėl parlamentarės Irinos Rozovos dalyvavimo Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos veikloje. Posėdyje dalyvavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pavaduotojas Vaidotas Mažeika sakė, kad Seimo narių dalyvavimas šios organizacijos veikloje yra rizikos veiksnys.
Irina Rozova
Audrys Šimas ir Virgilijus Alekna / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neeilinis uždaras Seimo NSGK posėdis surengtas komiteto vicepirmininko Lauryno Kasčiūno ir komiteto narių Virgilijaus Aleknos, Arvydo Anušausko bei Vytauto Bako iniciatyva.

Parlamentarai VSD prašė pateikti informaciją apie Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narės I.Rozovos veiklą.

Konkrečiai – apie dalyvavimą Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjoje. Kai kurie politikai mano, kad šios organizacijos veikla, siekdamas savo tikslų, gali naudotis Kremlius.

Išnaudoja užsienio politikos tikslams

V.Mažeikos teigimu, Seimo NSGK nariams pateikta turima informacija apie Tarpparlamentinę ortodoksų asamblėją.

Jis nenorėjo komentuoti, ar, pagal VSD pateiktą medžiagą, I.Rozova turėjo vykti į šios organizacijos renginį Tbilisyje, vykusį birželio pabaigoje. „Tai nėra departamento kompetencija“, – sakė VSD direktoriaus pavaduotojas.

Pasak V.Mažeikos, Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja yra formatas, kuris, VSD nuomone, yra išnaudojamas Rusijos užsienio politikos tikslams įgyvendinti.

„Mūsų nuomone, parlamento narių dalyvavimas tokiame formate yra rizikos veiksnys“, – pabrėžė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo NSGK nariai susirinko į neeilinį posėdį
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo NSGK nariai susirinko į neeilinį posėdį

Sprendimą, ar Seimo nariai turėtų nutraukti dalyvavimą šios organizacijos veikloje, kaip sakė V.Mažeika, turėtų priimti politikai.

Seimo valdybai sprendžiant, ar komandiruoti I.Rozovą į Tarpparalamentinės ortodoksų asamblėjos renginį Sakartvele, parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis aiškino, kad iš VSD nebuvo gauta informacijos apie galimus pavojus.

V.Mažeika tikino, kad informacija Seimo vadovybei ir parlamento NSGK buvo pateikta.

Prašys daugiau informacijos

Seimo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas sakė, kad iš VSD sulaukė nemažai ir gana įdomios informacijos.

„Bet vis dėlto mums dar reikės papildomai juos pasikviesti ir gauti papildomos informacijos“, – teigė jis.

Anot D.Gaižausko, reikia šiek tiek papildomos informacijos, susijusios su I.Rozovos veikla, ar jos dalyvavimas Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjoje gali sukelti tam tikrų grėsmių nacionaliniam saugumui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

D.Gaižausko teigimu, VSD nuomonės, kad dalyvavimas tokios organizacijos veikloje yra rizikos veiksnys, neužtenka.

„Tikrai neužtenka, nes bet koks dalyvavimas tokiose asamblėjose arba išvyka į Rusijos, Baltarusijos teritoriją visą laiką kelia grėsmę ir dėl to VSD visą laiką įspėja vienokius ar kitokius politikus ar pareigūnus, kad ten dalyvavimas gali sukelti vienokią ar kitokią grėsmę“, – komentavo Seimo NSGK pirmininkas.

Sulaukus papildomos informacijos, pasak D.Gaižausko, bus priimami vienokie ar kitokie sprendimai.

Kartu jis akcentavo, kad dabar VSD nepateikė konkrečios informacijos, kad I.Rozovos dalyvavimas Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjoje, galėjo sukelti grėsmę nacionaliniam saugumui. „Dėl to pasiprašėme papildomos, nes kilo klausimų“, – sakė Seimo NSGK vadovas.

Klausiamas, kokią riziką kelia Seimo narių dalyvavimas tokių organizacijų, kaip Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja, veikloje, D.Gaižauskas teigė, kad išvykus į mums nedraugišką valstybę reikia saugotis.

„Nes vienaip ar kitaip Kremliaus, Kremliaus tarnybos agentai gali išnaudoti tas išvykas, vykdyti verbavimą ir panašiai, kažkokius kompromituojančius veiksmus vėliau. Taip kad tai labai pavojinga ir visą laiką reikia žiūrėti labai atsakingai ir kreipti dėmesį labai apgalvotai“, – aiškino Seimo NSGK pirmininkas.

Taip pat jis akcentavo, kad prieš metus visos parlamento frakcijos buvo informuotos apie galimas grėsmes, kaip reikia elgtis tam tikrais atvejais.

VSD atstovas aiškino, kad Seimo NSGK buvo pateikta informacija apie Tarpparlamentinę ortodoksų asamblėją, bet D.Gaižauskas tikino, kad su raštu susipažino tik buvęs komiteto vadovas V.Bakas ir kai kurie opozicijos nariai.

Seimo NSGK vadovas mano, kad turėtų būti pataisyti įstatymai ir Seimo nariai, prieš vykdami į grėsmę galinčių kelti organizacijų renginius, turėtų būti įspėjami.

Rusija siekia išeiti iš izoliacijos

Seimo NSGK vicepirmininkas L.Kasčiūnas teigė, kad iš to, ką išgirdo šiandien uždarame komiteto posėdyje, galima kalbėti apie tai, jog Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja yra viena didesnio paveikslo dalelė.

„Būtent apie didesnį paveikslą reikia kalbėti. Bet kol kas mes dar neturime teisės iki galo apie tą didesnį paveikslą kalbėti. Dėl to ir norime daugiau informacijos, kad pasipildytų paveikslas visais esminiais štrichais. Nes tai yra ne tik šių metų istorija. Tai yra istorija, kuri jau tęsiasi kelis metus. Todėl mums reikia kai kurių akcentų, paaiškinimų, kad būtų galima aiškiau padaryti tam tikras išvadas“, – žurnalistams Seime sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

L.Kasčiūnas patikslino kalbantis apie I.Rozovos veiklą.

Kalbėdamas apie Tarpparlamentinę ortodoksų asamblėją, jis pabrėžė, kad reikia labai aiškiai suprasti, jog Rusijos interesas yra išeiti iš tarptautinės izoliacijos ir tai dabar aktyviai daroma per parlamentinį dėmenį. Į tai bandoma įtraukti ir įvairių Europos Sąjungos šalių parlamentarus.

„Jeigu vienas ar kitas Seimo narys pasitarnauja tam darbui, tam tikslui, tai jau yra rizika nacionaliniam saugumui, nes iš esmės tai gali prieštarauti ir visai mūsų užsienio politikos ir saugumo krypčiai“, – pažymėjo L.Kasčiūnas.

Jeigu vienas ar kitas Seimo narys pasitarnauja tam darbui, tam tikslui, tai jau yra rizika nacionaliniam saugumui, nes iš esmės tai gali prieštarauti ir visai mūsų užsienio politikos ir saugumo krypčiai.

Jis žadėjo, kad su kai kuriais kolegomis kreipsis į Seimo pirmininką.

„Mūsų žiniomis, ir tai buvo viešai paskelbta, ponia I.Rozova neturi ir negavo leidimo dirbti su įslaptinta informacija. Dėl to mes kreipsimės į Seimo pirmininką, kad ši informacija būtų paviešinta Seimo nariams, kurie galėtų su tuo susipažinti, ir šiek tiek daugiau pasipildys tas paveikslas vienokiomis ar kitokiomis spalvomis“, – dėstė L.Kasčiūnas.

Leidimo dirbti su slapta informacija praradimas – įspėjimas

Seimo NSGK nario Arvydo Anušausko teigimu, atrodytų, kad I.Rozova neseniai dalyvauja Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos veikloje.

Tačiau jis pažymėjo, kad Seime ji dirba seniai. Kažkada, pasak politiko, ji turėjo ir teisę dirbti su slapta informacija.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

„Bet, jūs suprantate, kad žmonės, kurie, pavyzdžiui, nenurodo kai kurių aplinkybių, kai kurių kontaktų arba mėgina juos nuslėpti, galiausiai tą teisę praranda. Ir, aš manau, kad kiekvienam parlamentarui tai yra tam tikras įspėjimas, nes vien tik pasiteisinimo, kad gėriau kavą ar buvau oficialiame renginyje, to iš tikrųjų neužtenka.

Jeigu yra kontaktai, o, pabrėšiu, VSD nerenka specialiai informacijos apie parlamentarus, renka informaciją apie trečiųjų šalių diplomatus, kurie veikia po priedanga, renka informaciją arba vykdo kokias nors įtakos operacijas, tai, be abejonės, jeigu su jais kontaktuojama, visada patenkama į tą akiratį.

Aš manau, kad sulaukę papildomų, detalesnių atsakymų, mes galėsime konstatuoti kažkokias išvadas. Dabar preliminariai galėčiau pasakyti, kad, taip, klausimų lieka ir ne į visus klausimus gavome dar atsakymus“, – po Seimo NSGK posėdžio kalbėjo A.Anušauskas.

Aš manau, kad kiekvienam parlamentarui tai yra tam tikras įspėjimas, nes vien tik pasiteisinimo, kad gėriau kavą ar buvau oficialiame renginyje, to iš tikrųjų neužtenka.

Taip pat A.Anušauskas minėjo, kad I.Rozova buvo negavusi leidimo vykti į kai kurių kitų tarptautinių organizacijų renginius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Seimo NSGK narys V.Bakas aiškino, kad I.Rozovos veikla kelia rūpesčių.

„Vienokie tie rūpesčiai yra, kada politikas yra opozicijoje, kitokie tie rūpesčiai, kada frakcija dalyvauja valdančiosios daugumos veikloje. Aš manau, kad, be abejo, mūsų uždavinys dabar – surinkti maksimaliai informaciją komitetui ir pateikti ją visuomenei“, – kalbėjo parlamentaras.

I.Rozova nesupranta kilusio ažiotažo

Seimo LLRA-KŠS narė I.Rozova antradienį 15min aiškino nesupranti, kodėl kilo triukšmas dėl jos dalyvavimo Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjoje.

Šios organizacijos renginiuose ji sakė nepastebėjusi jokių Rusijos įtakos ženklų.

Taip pat I.Rozova tikino, kad Rusijos atstovai nebandė su ja kažkaip išskirtinai bendrauti ir panašiai.

„Be abejo, ne. Noriu, kad jūs suprastumėte – aš tiek metų esu politikoje ir suprasti, kas yra gerai, o kas yra blogai man ir mano šaliai, aš jau kaip nors galiu. O iš tikrųjų bendravimas labai įdomus, kadangi ten buvo mano kolegos ir iš Estijos, Latvijos, ir tokių šalių kaip Jordanija, Juodkalnija ir taip toliau“, – pasakojo politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius