Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05 /20:06

VSD ataskaitoje įsivėlė klaida: paviešintas buvęs Kauno kriminalistas nėra įtariamas terorizmu Rytų Ukrainoje

Valstybės saugumo departamento (VSD) metinės veiklos ataskaitoje paviešinta buvusio Kauno kriminalisto nuotrauka, kaip vienintelio įtariamo lietuvio, prisidėjusio prie prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje. Paaiškėjo, jog šiam vyrui nėra pareikšti įtarimai dėl dalyvavimo teroristinėje veikloje – jis tik buvo apklaustas kaip liudininkas dėl toje pačioje ataskaitoje paviešintos nuotraukos.
VSD ataskaitoje minimas buvęs Kauno kriminalinės policijos tyrėjas
VSD ataskaitoje minimas buvęs Kauno kriminalinės policijos tyrėjas / VKontakte.ru nuotr.

„Vieno Lietuvos Respublikos piliečio atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 249-1 str. „Grupių, kurių tikslas – daryti teroristinius nusikaltimus, kūrimas ir veikla“ 3 dalį, įtariama, kad jis tarnavo vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos ginkluotose pajėgose”, – teigiama VSD ataskaitoje.

Valstybės saugumo departamento ataskaitą perskaityti galite paspaudę šią nuorodą

Paviešino nuotrauką

Šalia informacijos apie įtarimus pateikiama nuotrauka iš rusiško socialinio tinklo „VKontakte“. Joje užfiksuotas vyras su ginklu ir maskuojančia uniforma, ant kurios matyti dvi žvaigždutės, VSD teigimu, atitinkančios Rusijos kariuomenės vyriausiojo seržanto laipsnį.

Nutraukėme. Buvo gauta nuotrauka, kad žmogus rankose laiko šaunamąjį ginklą. Atlikom tyrimą, kiek leido aplinkybės, tokių faktų nenustatėme.

VSD teigia, kad vyro pažiūros yra priešiškos NATO ir Europos Sąjungai. Tikėtina, kad tai buvo nuspręsta iš buvusio kriminalisto pasisakymų viešojoje erdvėje. Vienas iš jų – po VSD paviešinta vyro nuotrauka.

„Esu matęs daug. Tačiau niekur nesijaučiau toks gyvas, niekada nejutau pasaulio didybės ir grožio taip aštriai ir stipriai, kaip kare“, – rašoma prie praėjusių metų vasario 17 d. publikuotas Ole Lukøje nuotraukos.

Tiesa, tai ne tikras vardas, o tarp Donecko separatistų populiarus slapyvardis.

Ole Lukøje yra populiarios Hanso Christiano Anderseno pasakos pavadinimas, kurioje pagrindinis veikėjas migdo vaikus ir priklausomai nuo jų elgesio skiria sapnus. Publikuotas pasisakymas taip pat yra standartinė Donecko separatistų frazė.

Praleido metus?

VSD ataskaitoje teigiama, kad žvalgybininkai turi informacijos, jog karinių veiksmų zonoje buvęs Kauno policijos tyrėjas praleido beveik metus – nuo 2014 m. liepos iki 2015 m. gegužės.

Nedetalizuojama, kokius veiksmus tuo laikotarpiu jis atliko galimai prisidėdamas prie separatistų veiklos, tačiau VSD mini Baudžiamojo kodekso straipsnį 249-1.

Šis straipsnis numato atsakomybę grupėms, kurios organizuoja teroristinę veiklą, o jo trečia dalis skirta teroristinių ginkluotų grupių veikloje dalyvavusiems asmenims. Už tai numatytos tik labai griežtos bausmės – kalėjimas nuo dešimties metų iki gyvos galvos.

15min kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo prokurorą, kuris kuravo ikiteisminį tyrimą, susijusį su minėtu buvusiu Kauno kriminalinės policijos tyrėju.

Įtarimai nepareikšti

Anot prokuroro Egidijaus Palaimos, įtarimai dėl dalyvavimo teroristinėje veikloje Rytų Ukrainoje 2013-aisiais atleistam policijos tyrėjui nebuvo pareikšti – buvęs Kauno policijos tyrėjas apklaustas tik kaip liudininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ONKT prokuroras Egidijus Palaima
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ONKT prokuroras Egidijus Palaima

„Pas mus tyrimas buvo atliekamas tiktai dėl galimo neteisėto šaunamojo ginklo disponavimo. Jokiu būdu ne dėl tokios veiklos. Buvo aiškiai pasakyta, kad pagal BK 253-1 dalį buvo atliekama“, – 15min sakė prokuroras.

Pagal Baudžiamojo kodekso 253-1 straipsnį pradėtas ikiteisminis tyrimas susijęs su neteisėtu karinės technikos perdavimu. Už tai numatytos kur kas švelnesnės bausmės – licencijos atėmimas arba piniginė bauda, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Tačiau buvęs kriminalistas nesulaukė jokių įtarimų, tik buvo apklaustas kaip liudininkas.

Prokuroras teigė, kad atlikus kratas nebuvo rasta nei ginklų, nei šaudmenų, o šių metų sausio mėnesį šis tyrimas buvo nutrauktas. „Nutraukėme. Buvo gauta nuotrauka, kad žmogus rankose laiko šaunamąjį ginklą. Atlikom tyrimą, kiek leido aplinkybės, tokių faktų nenustatėme“, – 15min sakė E.Palaima.

Teigė, kad ginklas – šratasvydžiui

Generalinė prokuratūra patvirtino šią informaciją – ikiteisminis tyrimas dėl buvusio Kauno policijos tyrėjo dalyvavimo teroristinėje veikloje rytų Ukrainoje nebuvo pradėtas. Verta pažymėti, kad VSD ikiteisminio tyrimo savo iniciatyva pradėti negali, tam būtinas prokuroras.

O buvęs kriminalistas teisėsaugininkams aiškino, kad rankose laikytas ginklas yra „airsoft“ šautuvas. Šratasvydyje naudojami šautuvai yra beveik identiškos tikrų ginklų kopijos, todėl patikrinti, ar VSD ataskaitoje paviešintoje nuotraukoje užfiksuotas ginklas yra tikras, ar ne – neįmanoma.

Kituose teisėsaugos tyrimuose, prokuratūros žiniomis, paviešintas asmuo nedalyvauja.

Tiesa, paviešintoje nuotraukoje šis asmuo matyti šalia ženklo, nurodančio kryptis į Horlivką ir Debalcevę. Mūšiai tarp prorusiškų separatistų ir Ukrainos kariuomenės dėl abiejų miestų prasidėjo 2014-ųjų liepą, kaip tik VSD minimu buvusio kriminalisto vizito pradžios laikotarpiu.

VSD Strateginės komunikacijos skyriaus vadovė Aurelija Katkuvienė 15min sakė, kad dėl ataskaitoje minimo straipsnio numerio įsipainiojo techninė klaida.

„Dėkojame už jūsų pastabumą, pataisysime. Visa kita, buvo atliktas žvalgybinis tyrimas, surinkti faktai ir perduoti prokuratūrai ikiteisminiam tyrimui, ties tuo ir baigiasi VSD veikla. Prokurorų darbo nekomentuojame“, – sakė A.Katkuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius