-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 09 /19:38

VSD demaskuoja Seimo vicepirmininką M.Bastį: ryšiai su Rusijos verslininkais, įtariamais agentais ir mafijos autoritetais

Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimo dirbti su slapta informacija negavęs Seimo vicepirmininkas Mindaugas Bastys teigia, kad VSD pateiktoje informacijoje nieko tokio nėra. Tačiau joje rašoma apie M.Basčio nederamus ir artimus ryšius su Rusijos verslo atstovais, įtariamais Rusijos interesų gynėjais Lietuvoje ir net mafijos autoritetais laikomais asmenimis.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gavęs VSD pateiktą informaciją Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino M.Bastį kuo greičiau trauktis iš Seimo vadovybės, nes jo veiksmai gali daryti didelę žalą Seimui.

Ryšiai su „Rosatom“

VSD pateiktoje pažymoje, kurią matė 15min, rašoma, kad jis nuolat palaiko ryšius su Jevgenijumi Kostinu. Šis mokslininkas bendrauja su Rusijos ambasada, per savo brolį Aleksejų Kostiną dalyvauja įvairiose su Rusija susijusiose verslo schemose, buvo ne kartą VSD minimas tarp Rusijai dirbančių žmonių.

Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas
Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas

Anot VSD, J.Kostinas palaiko asmeninius ryšius su buvusiu KGB karininku, vienu Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ dujų tarpininkės „Dujotekanos“ vadovų Piotru Vojeika. J.Kostinas, anot VSD, Lietuvoje atstovauja Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“, kuri Baltarusijoje stato Astravo atominę elektrinę, interesams. VSD teigia, kad būtent J.Kostinas 2012 m. organizavo „Rosatom“ direktoriaus Rytų Europai Aleksandro Mertenso ir kitų bendrovės atstovų susitikimus su aukštais Lietuvos pareigūnais. 2015 m. „Rosatom“ vėl ėmė skverbtis į Lietuvą, jos atstovu Lietuvoje tapo J.Kostinas. Jis 2016 m. rūpinosi Astravo AE įvaizdžiu.

M.Bastys su J.Kostinu pažįstamas nuo 2001-2002 m. Jų santykiai, anot VSD, artimi, nuolat palaikomi ryšiai. VSD teigia, kad M.Bastys nuolat vykdo J.Kostino prašymus ir pavedimus.

Būtent J.Kostino prašymu M.Bastys 2012-2013 m. organizavo „Rusatom overseas“ direktoriaus Rytų Europai A.Merteno susitikimus su tuomečiu premjeru socialdemokratų lyderiu Algirdu Butkevičiumi ir energetikos ministru. Premjeras atsisakė susitikimo, tuomet M.Bastys A.Merteną atvedė pas tuometį Seimo pirmininką Vydą Gedvilą.

Nuotr. iš rosatom.ru/Aleksandras Mertenas
Nuotr. iš rosatom.ru/Aleksandras Mertenas

M.Bastys pripažino vykdęs ir smulkesnius J.Kostino prašymus.

VSD manymu, šie ryšiai M.Bastį daro pažeidžiamu.

Ryšiai su P.Vojeika

VSD teigimu, M.Bastys nuolat bendrauja su buvusiu „Dujotekanos“ viceprezidentu, buvusiu KGB karininku P.Vojeika, kuris irgi nuolat bendrauja su buvusiais Lietuvos ir SSRS KGB karininkais. Vienas jų – buvęs Ruijos geležinkelių vadovas Vladimiras Jakuninas. Jis, VSD teigimu, P.Vojeikos prašymu proteguodavo „Dujotekanos“ interesus Rusijoje.

VSD įtaria, kad P.Vojeika palaiko ryšius su Rusijos ir Baltarusijos ambasadų darbuotojais, kurie siejasi su žvalgybos ir saugumo tarnybomis.

M.Bastys su P.Vojeika palaiko asmeninius ryšius. Pasak M.Basčio, juos supažindino J.Kostinas. Bendraujama gana artimai.

M.Bastys prašė P.Vojeikos paremti kraštiečio Kęstučio Smirnovo (dabartinis Seimo „valstiečių“ frakcijos narys) kovos menų mokyklą. P.Vojeika yra prašęs M.Basčio paramos sprendžiant „Dujotekanos“ ir Kauno termofikacinės elektrinės problemas.

M.Bastys yra prašęs, kad P.Vojeika paremtų jo pažįstamus asmenis.

VSD mano, kad ryšiai su P.Vojeika daro M.Bastį pažeidžiamu.

Ryšiai su Rusijos propagandininku E.Mackevičiumi

VSD teigia, kad M.Bastį sieja asmeniniai ryšiai su garsiu lietuvių kilmės Rusijos televizijos žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, kuris daug metų dirba propagandinėje RTR televizijoje žinių ir analitinių laidų vedėju. Jo vedamose laidose dažnai apie Lietuvą skleidžiama negatyvi ir dezinformuojanti informacija.

Ernestas Mackevičius
Ernestas Mackevičius

Su E.Mackevičiumi M.Bastį daugiau nei prieš 5 metus Palangoje supažindino prieštaringos reputacijos verslininkas Saturnas Dubininkas, praeityje net vadintas Lietuvos mafijos autoritetu. M.Bastys pripažįsta, kad su E.Mackievičiumi beveik kiekvieną vasarą susitinka Palangoje, susiskambina švenčių ir gimtadienių proga.

M.Bastį sieja asmeniniai ryšiai su garsiu lietuvių kilmės Rusijos televizijos žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, kuris daug metų dirba propagandinėje RTR televizijoje.

Jiedu dalyvauja ir aktyviai bendrauja kasmet Palangoje vykstančiame Rusijos „minkštosios galios“ projektams ES valstybėse priskiriamame tarptautiniame meno festivalyje „Atvira jūra“, vykstančiame viešbutyje „Auska“. Festivalį rengia Rusijos pilietis Stanislavas Tichnovas, turintis leidimą gyventi Lietuvoje. Jis yra vieno didžiausių Rusijos statybų holdingo „Strojgazkonsalting“ (SGK) kompanijos „SGK-transstrojJamal“ stebėtojų tarybos narys. Tarp pagrindinių SGK užsakovų yra „Gazprom“, „Lukoil“, „Transneft“, dujotekis „Nordstream“.

Šio festivalio metu vyksta ir uždari renginiai, kurių metu organizatorių parinkti dalyviai susipažįsta ir palaiko ryšius su įtakingais Lietuvos politikais, valdininkais, žurnalistais ir verslininkais, ieško Rusijai palankių asmenų. Šiuose renginiuose dalyvavo ir M.Bastys, ir E.Mackevičius.

VSD mano, kad dėl šių ryšių M.Bastys yra pažeidžiamas.

Ryšiai su S.Dubininku

VSD teigimu, M.Bastys artimai bendrauja su S.Dubininku, kuris įvardijamas kaip buvęs Kauno mafijos autoritetas, su Kauno Žaliakalnio nusikalstamomis grupuotėmis susijęs asmuo, dabar legalizavęs savo verslą.

S.Dubininkas palaiko verslo ryšius su Rusijos ir Baltarusijos asmenimis ir atstovauja jų interesams strateginiuose Lietuvos ūkio sektoriuose.

M.Bastys su S.Dubininku palaiko asmeninius santykius, jų tėvai draugavo šeimomis.

M.Bastys S.Dubininko prašymu 2009-2012 m. buvo įdarbinęs jo sūnų Mantą Dubininką savo padėjėju Seime. M.Bastys pripažįsta, kad rinkimų į Seimą kampanijos metu S.Dubininkas jam suteikė paramą.

Saturnas Dubininkas (nuotraukoje penktas iš dešinės su puodeliu)
Saturnas Dubininkas (nuotraukoje penktas iš dešinės su puodeliu)

VSD manymu, šie ryšiai M.Bastį daro pažeidžiamu.

Ryšiai su V.Pachomovu

M.Bastys ne tik palaiko asmeninius ryšius, bet ir turi verslo interesų su Vadimu Pachomovu.

M.Bastys ne tik palaiko asmeninius ryšius, bet ir turi verslo interesų su Vadimu Pachomovu.

Šis verslininkas yra UAB „Riva Consulting“ vadovas ir savininkas. Kiti du šios įmonės vadovai yra Rusijos piliečiai Denisas Naumchevas ir Dmitry Strelovas. V.Pachomovas kadaise dirbo Vilniaus policijoje, Ekonominių tyrimų skyriuje. 1995 m. jam iškelta byla dėl kyšio ėmimo. Jis nuteistas 1 m. ir 2 mėn. kalėti. 2003 m. Specialiųjų tyrimų tarnyba iškėlė jam bylą dėl tarpininkavimo kyšininkaujant. Galiausiai byla 2008 m. buvo nutraukta suėjus senaties terminui.

V.Pachomovas nuolat buvo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratyje. 2009 m. jam iškelta byla dėl sukčiavimo, bet jis buvo išteisintas. 2014 m. vėl iškelta byla dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo. Tyrimas tebevyksta.

STT 2014 m. V.Pachomovui iškėlė dar dvi bylas, abi jau pasiekė teismus. V.Pachomovas šiuo metu teisiamas su Vilniaus apygardos prokuratūros prokurore Lilija Balaišiene, kuri įtariama neteisėtai jam padėjusi.

Su V.Pachomovu M.Bastys bendrauja šeimomis, V.Pachomovo žmona Rasa ir Seimo nario žmona Renata turi bendrą verslą (po 50 proc. akcijų) – UAB „Jungtinė grupė“, kuriai vadovauja Rasa Pachomovienė. M.Bastys pripažino VSD, kad versle aktyviai dalyvauja ir V.Pachomovas. M.Bastys pripažino, kad planuota kurti bendrą verslą su Azerbaidžano verslininku, su kuriuo juos supažindino Azerbaidžano ambasadorius Lietuvoje.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Verslininkas Vadimas Pachomovas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Verslininkas Vadimas Pachomovas

M.Bastys pripažįsta esąs informuotas apie nelegalią V.Pachomovo veiklą, žino, kad šis tarpininkaudavo jėgos struktūrose. M.Bastys taip pat pripažįsta žinantis apie V.Pachomovo ir jo šeimos ryšius Rusijoje bei su šios šalies žvalgybos ir saugumo tarnybomis.

V.Pachomovas buvo supažindinęs M.Bastį su Libijos piliečiu Belgasemu, kuris tvirtina turintis ryšių Libijos valdžioje. M.Bastys pripažįsta, kad V.Pachomovas jį supažindino ir su Lietuvoje interesų turinčiais Baltarusijos verslininkais.

Nepaisant artimų ryšių ir abipusių paslaugų M.Bastys tikina neperžengęs savo, kaip Seimo nario, ribų.

VSD mano, kad šie ryšiai M.Bastį daro pažeidžiamą.

VSD atkreipia dėmesį, kad M.Bastys, pildydamas klausimyną, nenurodė pažįstantis P.Vojeikos, nenurodė su E.Mackevičiumi bendravęs festivalio „Atvira jūra“ metu.

Dėl šių faktų VSD pareiškė prieštaraujantis, kad M.Basčiui būtų išduotas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Visiškai slaptai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius