Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 20 /16:34

VSD pažymos nutekinimą tyrę parlamentarai „išteisino“ Seimą, jo pirmininkę, premjerą ir užsienio reikalų ministrą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos trečiadienį baigė apklausas parlamentiniame tyrime dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos nutekinimo žiniasklaidai. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, „darbietis“ Artūras Paulauskas teigia, kad politikai jau sės rašyti tyrimo išvadų.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

„Bendras vaizdas jau susidarė ir būtų galima galvoti apie išvadų rašymą“, – sakė jis.

Pasak A.Paulausko, Seimo valdybai išvadose bus parengti pasiūlymai dėl Seimo patalpų kontrolės klausimo, o Seimas paragintas patikslinti įstatymus ir griežčiau apibrėžti žurnalistų teisę saugoti informacijos šaltinį.

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius pažymėjo, kad politikai kol kas negalės vertinti, ar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų veiksmai prieš BNS žurnalistes buvo adekvatūs, nes tai turės padaryti teismai, į kuriuos naujienų agentūra jau kreipėsi.

Išteisino Seimą, L.Graužinienę, A.Butkevičių ir L.Linkevičių

Svarstydami, kas galėjo nutekinti VSD pažymą, politikai pareiškė iki šiol neišgirdę, kam konkrečiai Generalinė prokuratūra ketina pareikšti įtarimus.

Pasak jų, ikiteisminio tyrimų duomenų niekas politikams neatskleidė, tačiau „Drąsos kelio“ atstovas Valdas Vasiliauskas ir A.Paulauskas išvardijo, kam teisėsauga esą įtarimų dėl informacijos nutekinimo tikrai neturi.

STT tą pačią naktį atliko visus veiksmus ir nustatė, kad Seimas čia ne prie ko, – teigė A.Paulauskas.

„STT tą pačią naktį atliko visus veiksmus ir nustatė, kad Seimas čia ne prie ko“, – teigė A.Paulauskas.

V.Vasiliauskas pridūrė, kad tą ketvirtadienį, kai buvo paviešinta informacija, Lietuvoje nebuvo, todėl žinios paskleisti negalėjo, premjeras Algirdas Butkevičius bei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės tą ketvirtadienį taip pat nebuvo Lietuvoje, bet politikai jos tarp nekaltųjų nepaminėjo.

Slaptumas keistis negali

Seimo nariai pabrėžė, kad ketvirtadienį susirinksiančios ir dėl VSD pažymos slaptumo žymos pagrįstumo spręsiančios komisijos išvada neturėtų lemti prokurorų sprendimo, pagal kurį straipsnį reikšti įtarimus galimai VSD informaciją BNS perdavusiam asmeniui.

D.Petrošius pažymėjo, kad tuo metu, kai pareigūnas susipažino su pažyma, ji buvo pažymėta grifu „slaptai“, todėl teisėsaugininkai gali kelti įtarimus bent dėl kėsinimosi atskleisti valstybės paslaptį.

„Tas asmuo, piktnaudžiaujantis tarnyba, subjektyviai negalėjo vertinti, ką jis nutekino. Jis susipažino su informacija, pažymėta grifu „slaptai“. Bet kokiu atveju kyla įtarimai dėl ketinimo atskleisti valstybės paslaptį“, – teigė jis.

A.Paulauskas apskritai abejoja, kad Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija gali teikti ekspertinius vertinimus teisėsaugai.

Į komisiją dėl slaptumo grifo kreipėsi Generalinė prokuratūra. Jos prokuroras Gintas Ivanauskas teigia nustatęs, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo, tačiau įtarimų kol kas niekam nepareiškė.

Manoma, kad veika bus apibrėžta tik gavus Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos išvadas.

Tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo pradėtas spalio 31 dieną, kai BNS pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius