Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03

VSD išsikraustė iš pastato Antaviliuose, kur, spėjama, veikė CŽV kalėjimas

Valstybės saugumo departamentas (VSD) išsikraustė iš pastato Vilniuje, Antaviliuose, kur galėjo būti įrengtas Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, 15min patvirtino VSD Strateginės komunikacijos skyrius. Pastatas perduotas Turto banko žinion.

Minimą pastatą Antaviliuose Turto bankas perėmė dar 2018-ųjų balandį, tačiau nuo tada iki 2025-ųjų buvo sudaryta panaudos sutartis – VSD patalpomis naudojosi neatlygintinai.

Skelbta, kad čia įkurtas VSD mokymo centras.

Pirmadienį VSD Strateginės komunikacijos skyrius patvirtino, jog darbuotojai iš pastato Antaviliuose išsikraustė ir persikėlė į pagrindinę institucijos būstinę.

„Taip, išsikraustė į pagrindinę būstinę Pilaitės pr. ir (pastatą – 15min) perdavė Turto banko žinion“, – rašoma atsakyme 15min.

Turto bankas ruošiasi skelbti šio pastato – gyvenamojo namo su jojimo klubu ir kavinės patalpomis – aukcioną, tik neaišku, kada tai darys.

„Objekto parengimo pardavimui procesas šiuo metu dar nėra pradėtas, taigi kol kas negalime pasakyti, kada konkrečiai bus paskelbtas jo aukcionas. Tačiau preliminariai pardavimas numatytas 2022 metų antroje pusėje–2023 metais“, – 15min nurodė Turto banko komunikacijos konsultantė Jolita Skinulytė-Niakšu.

Ji teigė, kad, pardavus pastatą, gautos lėšos bus skirtos VSD administracinio pastato, esančio Vilniuje, adresu Pilaitės pr. 19, projektui.

Lietuva iki šiol nepripažįsta, kad šalyje, maždaug 15 kilometrų atstumu nuo sostinės nutolusiuose Antaviliuose, veikė CŽV kalėjimas – 2016-aisiais tuometis teisingumo viceministras Paulius Griciūnas Strasbūro teisme sakė, kad pastatas Antaviliuose buvo žvalgybos paramos centras, bet ne kalėjimas ar sulaikymo centras, rašo BNS.

VIDEO: Žvilgsnis iš vidaus: kaip atrodo pastatas, kuriame galimai veikė CŽV kalėjimas?

2009-aisiais Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atliko parlamentinį tyrimą, tačiau paskelbė nenustatęs, kad CŽV sulaikyti asmenys buvo atvežti į Lietuvą, nors pripažino, kad sąlygos tam buvo.

2014-ųjų gruodį JAV Senatas paskelbė ataskaitą apie slaptus CŽV įkalinimo centrus. Joje minimas ir „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005–2006 metais. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad šis centras veikė Lietuvoje, Antaviliuose, šalia Vilniaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius