Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 25

VSD: Lietuvos radikalai plečia ryšius su bendraminčiais užsienyje

Valstybės saugumo departamentas, (VSD) komentuodamas kruviną teroristinį išpuolį Norvegijoje, teigia pastebintis, kad pavieniai Lietuvos radikalai plečia ryšius su ekstremistais Europoje.
Eitynių dalyvis
Eitynių dalyvis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kartu VSD pabrėžia nematantis išaugusios ekstremistinių organizacijų ar pavienių, radikalias pažiūras deklaruojančių asmenų keliamos grėsmės Lietuvos saugumui.

„Pagal savo kompetenciją VSD stebi kraštutinių pažiūrų, ekstremistinių organizacijų ir pavienių asmenų veiklą Lietuvoje. Pastaruoju metu VSD stebi pavienių kraštutinių pažiūrų asmenų ryšių su Europos ekstremistinėmis organizacijomis ir judėjimais plėtimąsi“, – teigiama departamento pranešime.

VSD teigimu, tiriant Anderso Behringo Breiviko įvykdytas žudynes Norvegijoje departamentas glaudžiai bendradarbiauja su šios šalies saugumo tarnyba – operatyviai keičiasi informacija, tikrina A.B.Breiviko sąsajas su Lietuva.

„Siekiant nepakenkti Norvegijos vykdomam tyrimui, VSD jokios informacijos pateikti visuomenei, deja, negali“, – teigiama pranešime.

Departamentas akcentuoja, kad siekiant užkirsti kelią tokio pobūdžio teroristiniams išpuoliams, koks įvyko Norvegijoje, itin svarbi yra visuomenės pagalba.

„Valstybės saugumo departamentas atkreipia dėmesį, kad prevenciškai kovojant su pavieniais, kartais ir nesusisaisčiusiais su jokia ekstremistine grupe asmenimis itin svarbi tampa visuomenės pagalba. Atidumas šalia esančiajam, dėmesys, psichologinis pastabumas gali tapti svarbia priemone užkertant kelią labai žiauriems nusikaltimams. Tokius galimus asmenis gali pastebėti, įvertinti ir įspėti apie jų galbūt keistą kitų žmonių atžvilgiu elgesį, agresiją, netoleranciją esantys šalia kaimynai, bendradarbiai, artimieji“, – dėsto VSD.

Lietuvos saugumiečiai, komentuodami įvykius Norvegijoje, vartoja „vienišo vilko“ terminą. Taip, anot VSD, vadinama taktika, kai teroristinį aktą planuoja, rengia ir vykdo vienas asmuo, jie Europos saugumo tarnyboms kelia vis didesnį susirūpinimą. Šią taktiką, departamento teigimu, propaguoja tiek įvairios, nepaisant ideologijos, ekstremistinės grupuotės, tiek atskiri nepriklausantys grupėms ar judėjimams teroro aktų planuotojai.

„Vienišo vilko“ taktika yra veiksminga dėl to, kad pavienis asmuo nekelia įtarimų, nėra jokių motyvų imti jį sekti, tikslinga veikla jis užsiima ne palaikydamas socialinius ryšius ir viešai demonstruodamas įsitikinimus, bet visiškai privačioje erdvėje. Saugumo tarnyboms tokius asmenis yra itin sunku identifikuoti ir užkardyti jų veiklą“, – teigiama VSD pranešime.

Praėjusį penktadienį Norvegijoje įvyko vienas kruviniausių Europoje teroristinių išpuolių. Jo organizatorius įvykdė sprogdinimą Oslo centre, vėliau netoli sostinės esančio ežero saloje ėmė šaudyti į susirinkusius jaunuolius. Iš viso žuvo per 90 žmonių.

Žudynėmis Norvegijoje įtariamas A.Behringas Breivikas. Jis pirmadienį teisme neprisipažino kaltas ir sakė norėjęs išgelbėti Norvegiją ir Vakarų Europą nuo kultūrinio marksizmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius