Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 18 /16:46

VSD pažymos svarstymas: dujų sektoriuje – buvusių Seimo narių interesai

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovai trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateikė informaciją dėl energetinio saugumo Lietuvoje užtikrinimo.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvi valandas svarstęs VSD informaciją, komitetas nusprendė, kad Seime teikiamos įstatymų pataisos neturėtų proteguoti nė vieno energetikos rinkos dalyvio.

„Komiteto narių nuomone, energetikos sektoriaus įstatyminis reguliavimas turėtų būti toks, kuris jokiu būdu ne siaurintų, o saugotų rinkos sąlygas, pirmiausia konkurenciją, dirbtinai neproteguojant nė vieno rinkos dalyvio. Tokia esminė sąlyga ir šią nuomonę perduosiu Seimo pirmininkei“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Pasak jo, konkrečiai apie „darbiečių“ teikiamą Gamtinių dujų įstatymą nebuvo kalbėta, nors būtent šio įstatymo svarstymas Seime buvo atidėtas laukiant trečiadienio NSGK išvados.

„Mes nesvarstėme paties įstatymo. Mes tik formuluojame principą, o kaip pasireikš svarstant įstatymą, matysime. Nepaisant mūsų principinės nuostatos, kiekvienas Seimo narys turi galimybę pasiūlyti savo nuostatas", – sakė A.Anušauskas.

Anot jo, šiuo atveju matyti, kad dujų sektoriuje interesų turi „politikai ir buvę Seimo nariai“.

„Buvę politikai ir buvę Seimo nariai, sakyčiau, dalyvauja visuose šiuose procesuose. Visi žino, kas dalyvauja, kaip dalyvauja, kokiomis formomis, jie eina į verslą arba yra verslininkai. Žinoma, nesinorėtų, kad jų verslas būtų susietas su tais politiniais sprendimais, priimamais Lietuvoje, kurie dėl įstatyminio reguliavimo, tokiu pareguliavimu proteguotų kokį nors rinkos dalyvį“, – sakė NSGK pirmininkas.

Paklausti, ar kalba apie Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą ir jo verslo interesus, nei NSGK pirmininkas, nei VSD vadovas Gediminas Grina konkretinti nepanoro.

VSD vadovas neatskleidė, ar konkrečios pavardės yra minimos Seimo komitetui pateiktoje pažymoje.

„Čia yra dokumento turinys, tai yra įslaptinta“, – sakė G. Grina.

Primename, kad „darbiečiai“ siūlo Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kurios uždraustų perpardavinėti dujas ir tokiu būdu iš rinkos priverstų trauktis Rusijos dujų milžino „Gazprom" netiesiogiai kontroliuojamą dujų importo bendrovę „Dujotekana".

Pasak pakeitimų autoriaus Ekonomikos komiteto nario Kęstučio Daukšio, pataisos numato, kad dujų tiekimu galėtų verstis tik tos įmonės, kurios pačios vartos ar išgaus dujas, arba turės skirstomuosius ar perdavimo vamzdynus.

Europarlamentaras ir Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas teigia, kad šiomis pataisomis proteguojamos gali būti nebent „Lietuvos dujos“, o ne jo įmonė „Josvainiai“.

„Aš galiu pristatinėti dujas tik sau ir dabar tai darau. Kitur reikia turėti savo tinklą. Tokį tinklą turi tik „Lietuvos dujos“, – sakė V.Uspaskichas.

Dujų tarpininkės „Dujotekanos“ prezidentas Vladimiras Orechovas trečiadienį žurnalistams sakė, kad tokiu būdu siekiama iš dujų verslo eliminuoti šią įmonę.

„Yra senas dalykas, kad kažkam „Dujotekana“ nepatinka. Nepatinka vienam iš „darbiečių“ (...) Be „Dujotekanos“ licenciją (parduoti dujas) turi „Josvainiai“. Jeigu tu turi metrą vamzdžio, gali teikti dujas kur nori Lietuvoje. Tai absurdas, nelogiška. Jeigu liberalizuota dujų rinka, kam reikia ribojimo?“ – Seime žurnalistams trečiadienį kalbėjo jis.

„Manau, kad „Dujotekana“ visiškai infiltruota užsienio slaptųjų tarnybų struktūra, kuri dalyvauja politikoje, ir tai buvo įrodyta ne vieną kartą“, – į V.Orechovo teiginius trečiadienį atkirto V.Uspaskichas.

Šiuo metu „Dujotekana“ per Šveicarijoje įregistruotą įmonę importuoja apie penktadalį Lietuvos suvartojamų dujų. Jei „Dujotekana“ būtų išstumta iš šio verslo, kitoms įmonėms atsirastų daugiau erdvės prekiauti dujomis.

Agrofirmai „Josvainiai“ priklauso maža dalis dujotiekio, jos akcijas valdo V.Uspaskicho valdomas koncernas „Vikonda“. „Josvainiai“ tiekia dujas ir su politiku siejamoms įmonėms – „Krekenavos mėsai“, Kėdainių konservų fabrikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius