Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 17

VSD pranešė nenustačiusi dokumentų dingimo FNTT, tačiau nustatė darbo su slaptais dokumentais trūkumų

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė, jog atlikus patikrinimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT), nenustatyta, kad buvo dingusių dokumentų, tačiau nustatyta darbo su slaptais dokumentais trūkumų, kokių – VSD nenurodo.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Atlikus patikrinimą nenustatyta, kad FNTT būtų prarasti įslaptinti dokumentai. Taip pat buvo padaryta bendra išvada, kad FNTT įslaptintos informacijos apsaugos organizavimas bei atskirose įslaptintos informacijos apsaugos srityse taikomos apsaugos priemonės ir procedūros iš dalies atitinka Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme nustatytus reikalavimus. Apie tyrimo metu nustatytus trūkumus informuoti VRM ir FNTT vadovai, kurie įpareigoti nurodytus trūkumus pašalinti“, – teigiama BNS atsiųstame VSD pranešime.

Apie šį patikrinimą, kuris baigtas prieš savaitę – balandžio 10 dieną, VSD pranešė praėjus kelioms valandoms po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, kuriuo FNTT vadovas K.Jucevičius pripažintas pažeidęs įstatymą.

Kaip BNS sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, VSD patikrinimą atliko Seimo Antikorupcijos komisijos prašymu. Kaip teigiama VSD pranešime, patikrinimas atliktas „siekiant nustatyti, ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje prie vidaus reikalų ministerijos yra laikomasi teisės aktų, reglamentuojančių įslaptintos informacijos apsaugą“.

„Patikrinimo metu buvo įvertintas bendros įslaptintos informacijos apsaugos organizavimas, fizinės apsaugos būklė, personalo patikimumas, automatizuotų duomenų apdorojimo sistemoms ir tinklams taikomos apsaugos priemonės ir procedūros“, – pranešė VSD.

Anksčiau Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis per spaudos konferenciją yra paskelbęs, kad K.Jucevičius atsakingas dėl FNTT galimai dingusių 100 tarnybos slaptų dokumentų. Pats K.Jucevičius tai vadina neteisingomis interpretacijomis ir aiškina, kad dokumentai nebuvo dingę, nesutapo tik dokumentų atžymos registre.

Seimo Antikorupcijos komisija balandžio pradžioje siūlė K.Jucevičiui skubiai atsistatydinti iš pareigų. Toks raginimas įrašytas komisijos patvirtinose išvadose apie tai, kaip įgyvendinamos anksčiau atlikto tyrimo dėl FNTT pareigūnų atleidimo aplinkybių rekomendacijos.

Anot komisijos, K.Jucevičius nuslėpė, kad 2011 metų balandžio 27 dieną buvusio FNTT vadovo Vitalijaus Gailiaus pavedimu buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl įslaptintos informacijos administravimo Specialiųjų užduočių valdybos Operatyvinės veiklos skyriuje.

Išvadose teigiama, kad tyrimo metu nustatyta, kad „K.Jucevičius, eidamas Operatyvinės veiklos skyriaus viršininko pareigas (...) dėl aplaidumo, išreikšto neveikimu, netinkamai atliko savo pareigas ir tuo padarė tarnybinį nusižengimą“.

Taip pat komisija tąkart prašė Specialiųjų tyrimų tarnybą ir VSD kuo skubiau patikrinti FNTT pradėto dingusių bylų bei dokumentų tyrimo eigą ir rezultatus, apie patikrinimo rezultatus informuojant komisiją.

Komisija nurodė gavusi VSD vadovo Gedimino Grinos pasirašytą raštą, kad departamentas nėra gavęs jokio pranešimo apie FNTT galimai prarastus įslaptintus dokumentus, ir VSD paprašė Vidaus reikalų ministerijos atsakyti, kodėl tokia informacija nebuvo pateikta, ir kas tokį sprendimą dėl informacijos nepateikimo priėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius