-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 07

VSD pranešėjo istoriją besiaiškinanti komisija kvies žvalgybos kontrolierių, prokurorą

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją besiaiškinanti laikinoji Seimo komisija kaip ekspertus kvies žvalgybos kontrolierių Nortautą Statkų, Generalinės prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Artūrą Urbelį, po kurio patikrinimo medžiaga grąžinta Seimui.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tokiems pasiūlymams komisija pritarė antradienį susirinkusi į pirmąjį posėdį.

Ankstesnį tyrimą vadina dangstymu

„Manau tikslinga prašyti prokuratūros, ir būtent prokuroro, kuris tikrino tą patikrinimą, ir tam tikrus rezultatus to patikrinimo teikė NSGK, eksperto įsitraukimo vaidmeniu. Nežinau, kaip prokuratūra į tai reaguos, bet aš manau, pasiūlyti turime, pasikalbėti turime, kad prokuratūra galėtų deleguoti žmogų bent jau tai pranešėjo daliai, ta apimtimi, kurią jie tikrino“, – komisijos posėdyje teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Kaip žurnalistams po posėdžio antradienį sakė komisijos vadovas, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Bakas, posėdyje taip pat paprašyta susijusių institucijų – Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, VSD, Vyriausiosios rinkimų komisijos – pateikti informaciją „apie veiksmus, kurių šios institucijos ėmėsi, reaguojant į pranešėjo pateiktą informaciją“.

Posėdžius numatyta rengti kas savaitę, trečiadieniais.

Iniciatyva burti komisiją kilo po to, kai šių metų pavasarį prokuratūra konstatavo, jog prieš ketverius metus pateiktas žvalgybos pareigūno pranešimas tuomečiam NSGK pirmininkui apie VSD vadovybės veiksmus išnagrinėtas netinkamai.

„Mes šiandien užklausėme iš NSGK tyrimo medžiagos. Jei yra ta pati medžiaga, apie kurią žinau ir aš, manau, kad jūs ir patys įsitikinsite, kad daugelį metų buvo skleidžiamas visiškas melas apie tai, kad neva buvo atliktas tyrimas“, – sakė V.Bakas.

„Tai buvo dangstymas“, – pridūrė jis.

Gali kviesti ir G.Nausėdą

Komisijos vadovas teigė, kad kol kas nesutarta, ar kviesti apklausai 2019 metais buvusius kandidatus į prezidentus, įskaitant dabartinį šalies vadovą Gitaną Nausėdą, premjerę Ingridą Šimonytę.

„Aš neatmetu, kad tai gali būti, bet šiandien jo (sprendimo – BNS) nėra“, – sakė parlamentaras.

Komisija aiškinasi aplinkybes pranešėjo istorijos, susijusios su VSD vadovų veiksmais tikrinant tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką.

Praėjusią savaitę sudaryta laikinoji tyrimo komisija išvadas turi pateikti iki kitų metų kovo 10 dienos. Komisijai vadovauja opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Bakas.

Komisiją sudaro daugiausiai valdantieji konservatoriai, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijos atstovai. Opozicija, išskyrus Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“, savo narių į komisiją nedelegavo.

Praėjusią savaitę sudaryta laikinoji tyrimo komisija išvadas turi pateikti iki kitų metų kovo 10 dienos.

Prezidentūra vertina skeptiškai

Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys Žinių radijui antradienį teigė, kad sudarytos komisijos darbas silpnina pasitikėjimą kitomis šį klausimą svarsčiusiomis institucijomis.

Savo ruožtu V.Bakas teigė, kad prezidentas „pats neišsakė šitos pozicijos“, o patarėjas, kuris „kaip niekas kitas žino šitą situaciją“, turėtų būti suinteresuotas demokratinių procesų apsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius