-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 07 /18:18

R.Bridikis patvirtino davęs nurodymą T.Gailiui patikrinti G.Nausėdos komandą

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis Seimo laikinajai komisijai patvirtino tuometiniam savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam Tomui Gailiui perdavęs sąrašą ir nurodęs patikrinti tuomet į prezidento rinkimus kandidatuoti susiruošusio Gitano Nausėdos komandą.

R.Bridikis taip pat teigė sąrašą su G.Nausėdos aplinkos asmenimis gavęs iš VSD generalinio direktoriaus Dariaus Jauniškio, o iš kur sąrašas pasiekęs departamentą, negalėjo pasakyti.

„Buvo gautas sąrašas, kurį aš daviau pavedimą patikrinti“, – per komisijos posėdį trečiadienį sakė R.Bridikis.

Jis taip pat patvirtino, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis. Pareigūno teigimu, tai buvo „informacijos patikrinimas“, tikrinti asmenys, kurie „gali būti aktualūs, norint suvokti grėsmes, rizikas proceso dalyviams“.

Klausiamas, ar tikrinti kiti kandidatai, R.Bridikis sakė, kad „tikrinimai buvo orientuoti ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

Į klausimą, kaip sąrašas pasiekė VSD, R.Bridikis atsakė to nežinąs, nes jis pats nebuvo proceso dalyvis, tik gavęs sąrašą, o ir patys kanalai, kaip į departamentą patenka informacija, yra slapti.

„Didžioji dalis informacijos, su kuria aš dirbu, yra labai jautri“, – tvirtino R.Bridikis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Remigijus Bridikis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Remigijus Bridikis

Jis taip pat patvirtino iš VSD direktoriaus gavęs popierinius sąrašus, juos perdavęs T.Gailiui, o toliau patikrinimą atliko jo vadovaujami darbuotojai, patikrinimo rezultatai buvo įkelti į informacinę sistemą.

„Informacija buvo gauta popierine kopija, buvo įkrauti sąrašai į sistemą. Popierinės kopijos sunaikintos, kaip priklauso, o skaitmeninės kopijos yra informacinėje sistemoje“, – kalbėjo VSD direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, patikrinimo rezultatai perduoti D.Jauniškiui ir „vadovo diskrecija yra planuoti, organizuoti darbą pagal tuos rezultatus“. R.Bridikis sakė pats toliau su ta informacija tiesioginių veiksmų neatlikęs.

VSD direktoriaus pavaduotojas sakė buvęs šokiruotas, kai šiai informacijai pasirodžius viešumoje suprato, jog „iš vidaus išėjo informacija“, ir pasikvietęs T.Gailių paklausė, ar jis ją nutekino. R.Bridikis teigė tuomet nežinojęs, kad T.Gailius yra pranešėjas.

„Kadangi buvo tam tikros prielaidos, aš, jei gerai atsimenu, buvau pakvietęs patį valdybos viršininką į savo kabinetą, klausiau, ar čia, Tomai, apie tave, ar ne apie tave. Aš manau, kad paklausiau, ar tu tas, kuris nutekino. Aš nebuvau suvokiantis, kad čia yra įstatymu suteiktas (pranešėjo – BNS) statusas“, – kalbėjo R.Bridikis.

Po R.Bridikio liudijimo trečiadienį komisijos pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad kitą dieną bus rengiama uždara vieno VSD vadovų apklausos dalis, kur bus aiškinamasi, kokios konkrečiai rizikos skatino tikrinti G.Nausėdos aplinką ir, jeigu jos buvo nustatytos, ar apie tai pranešta tuometiniams Lietuvos vadovams.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Remigijus Bridikis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Remigijus Bridikis

Pasak V.Bako, uždaroje dalyje taip pat aiškinamasi, ar, VSD duomenimis, baltarusiškų trąšų verslo atstovai buvo G.Nausėdos aplinkoje, ar finansavo jo kampaniją, ar darė poveikį sprendimams.

Seimo laikinoji komisija aiškinasi VSD pranešėjo T.Gailiaus informaciją apie departamento vadovų veiksmus tikrinant į prezidentus kandidatavusio G.Nausėdos aplinką.

Komisijai jau liudijo buvę ir esami prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovai, taip pat savo tapatybės nusprendęs nebeslėpti pranešėjas, buvęs vienos iš VSD valdybos viršininkas T.Gailius, keli VSD pareigūnai.

T.Gailius liudydamas komisijai patvirtino dirbdamas žvalgyboje matęs informacijos ir dėl galbūt neskaidraus 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos finansavimo, bet konkretaus kandidato neišskyrė.

VSD pranešėjas Tomas Gailius Seime
VSD pranešėjas Tomas Gailius Seime

Taip pat T.Gailius sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G.Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T.Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Po šio liudijimo VSD pakartojo, jog tikrindami G.Nausėdos aplinką laikėsi įstatymų.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G.Nausėdos aplinka, o R.Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G.Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

Komisijai aiškinantis G.Nausėdos rinkimų kampanijos finansus taip pat liudijo jo buvusio štabo atstovai.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T.Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai dėl G.Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

G.Nausėda atmeta įtarimus dėl galbūt neskaidraus kampanijos finansavimo, taip pat tvirtina esantis pasiruošęs atsakyti į komisijos klausimus raštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius