-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 03

VSD reforma gali kirstis su Konstitucija

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas siūlo kurti tarnybą, kuri prižiūrėtų Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą. Tarnybos vadovus, anot A.Anušausko, galėtų skirti Seimas, prezidentas ir premjeras. Tačiau toks siūlymas gali kirstis su Konstitucija.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

A.Anušauskas parengė Žvalgybos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama keisti dabartinę tvarką, kai VSD yra pavaldi tik prezidentui ir Seimui.

Tačiau Konstitucijoje numatyta, jog VSD vadovą skiria Seimas prezidento teikimu.

NSGK pirmininko nuomone, VSD yra per daug politizuota. Po trečiadienį surengtos viešos diskusijos A.Anušauskas pabrėžė, kad reikia keisti tvarką, tačiau „būtinas skirtingų politinių jėgų susitarimas, kad keičiantis politikams nereikėtų vėl keisti šios tvarkos“.

Jis siūlė sudaryti darbo grupę, kuri parengtų konkrečius siūlymus, kaip reformuoti departamentą. „Preliminarūs siūlymai yra kurti Žvalgybos generalinio inspektoriaus įstaigą, į kurios vadovus kandidatus siūlytų prezidentas, Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas“, – sakė A.Anušauskas.

Jis pabrėžė, kad NSGK vykdyti operatyvininkų kontrolę yra sudėtinga ir šiuo metu tai atliekama tik kilus problemų, o nuolatinės kontrolės praktiškai nėra.

NSGK narė, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taip pat pastebėjo, kad politikai šiuo metu negali tinkamai kontroliuoti specialiųjų tarnybų. „Visose NATO narėse saugumo tarnybos yra atskaitingos Vyriausybei, išskyrus Lietuvą ir Rumuniją. Pas mus to neleidžia įstatyminė bazė, – kalbėjo ministrė. – Kontrolė yra sudėtinga, parlamentinė kontrolė praktiškai vyksta tik kilus problemų, bet nėra kasdienė.“

Jos nuomone, perduodant saugumo tarnybų kontrolę Vyriausybei būtų galima išlaikyti ir prezidento įtaką. Ministrės nuomone, svarbu keisti įstatymų bazę, taip pat keisti VSD vadovybę, atsisakant ryšių su politikais.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis pastebėjo, kad imantis VSD reformos derėtų konsultuotis ir su teisininkais. „Pavedant kontrolę Vyriausybei iškiltų konstitucingumo problema, nes Konstitucijoje numatyta, jog VSD vadovą skiria Seimas prezidento teikimu. Keičiant įstatymų bazę turėtų kalbėti ne tik politikai, bet ir teisės ekspertai“, – mano G.Jasaitis.

NSGK siūlymu žvalgybos inspektoriai tyrimus galėtų atlikti tiek savo, tiek prezidento, Seimo ar premjero iniciatyva, pranešė agentūra BNS. Inspektoriai žiūrėtų, ar žvalgybų tarnybų veiklos, vidaus teisės aktai bei procedūros atitinka įstatymų reikalavimus, kontroliuotų VSD ir Antrajam departamentui skiriamų finansinių ir kitų išteklių naudojimą.

Pagal šiuo metu galiojantį Žvalgybos įstatymą VSD ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento žvalgybos tarnybų veiklą kontroliuoja tik Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto Saugumo ir Gynybos pakomitečiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius