-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 26 /17:04

VSD: Rusijos televizijos laida – informacinio puolimo prieš Lietuvą dalis

Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) sako, kad pastarosiomis savaitėmis Rusija itin suaktyvino informacinį puolimą prieš Lietuvą ir jos institucijas. VSD vertinimu, Rusijos NTV kanalo laida „Ypatingas įvykis. Tyrimas", kuriame teigiama esą VSD per užverbuotą prostitutę rinko kompromituojančią informaciją apie Lietuvos vadovus bei verslininkus, yra to puolimo dalis.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Valstybės saugumo departamentas paprastai nekomentuoja užsienio (ypač Rusijos) žiniasklaidoje pasirodančios informacijos, tačiau tiems, kurie seka pastarųjų savaičių įvykius, akivaizdu, kad Rusijos televizijos laida tėra prieš Lietuvą ir jos institucijas vykdomo informacinio puolimo sudėtinė dalis. Šiuo atveju rusų sukurtoje laidoje atvirai raginama tirti „nusikalstamą“ VSD veiklą“, – teigiame VSD komentare 15min.lt.

Panašiai pasirodžiusią laidą vertina ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, Darbo partijos atstovas Artūras Paulauskas. Tiesa, jis priduria, kad visiškai nereaguoti į tokią informaciją Lietuva negali, todėl jo vadovaujamas komitetas esą ketina pasiteirauti VSD, ar laidoje buvo nors krislas tiesos.

Akivaizdu, kad Rusijos televizijos laida tėra prieš Lietuvą ir jos institucijas vykdomo informacinio puolimo sudėtinė dalis, – teigia VSD.

„Girdėjau, pats dar tos laidos nemačiau. Mes tikrai neturėtume čia rėkti ir kažkaip populiarinti dar tuos dalykus, bet kažkokiu būdu pasiaiškinsime. Lietuvoj jau ne vienas pamatė tą laidą, tai, matyt, kažkokio komentaro reiks, bet specialiai sujaudinti, kad visi imtų tą dezinformaciją žiūrėti, neketiname“, – žadėjo A.Paulauskas.

Pasak A.Paulausko, kol kas Lietuva neturi tinkamų instrumentų kovoti su tokio tipo informacinėmis atakomis.

Uždrausti tokių Rusijoje parengtų laidų transliavimą Lietuvoje, A.Paulausko nuomone, nebūtų išeitis.

„Be abejo, tai yra informacinė ataka, bet kaip įrodyti, kad ten skelbiama netiesa? Nesinori pareiškimais mėtytis nežinant, kas ten tiesa, o kas melas“, – teigė jis.

Nerijus Maliukevičius: reaguoti – neprotinga

Informacinio karo technologijomis besidomintis politologas Nerijus Maliukevičius sako, kad geriausia Lietuvos reakcija į tokio turinio filmukus, kaip Rusijos NTV laida „Ypatingas įvykis. Tyrimas", būtų absoliuti tyla.

Pasak jo, naudingiausia būtų, jei žiniasklaida tokių laidų neperpublikuotų, institucijos nekomentuotų, o politikai netirtų jų turinio.

M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius
M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius

„Labai principingą nuomonę turiu šiuo klausimu: neverta viešinti ir diskutuoti apie labai tikslingą aktyvią priemonę, kurios tikslas iš principo ir yra diskredituoti ir versti abejoti dėl mūsų institucijų, pareigūnų. Reikia suprasti, kad transliacija techniškai vyko net ne mūsų auditorijai. Šiuo atveju, produktas labiau buvo pasiekiamas internetu. Diskusijos apie tai, yra būtent tai, ko siekia tos akcijos organizatoriai", – sako politologas. 

Anot jo, geriausias priešnuodis tokioms atakoms – aiškiai įvardyti, kad tai Rusijos spectarnybų darbas ir nesivelti į diskusijas apie turinį.

N.Maliukevičius pastebi, kad šiame filme naudojama dar KGB laikais taikyta technologija, kai surandamas bet koks žmogus, kuris kalba apie bet ką. 

„Tie nelegalūs Rusijos KGB ir dabartinių laikų spectarnybų metodai, galiu ironiškai pasakyti, automatiškai perkeliami kitiems. Čia tepimas tuo, kuo patys kvepia", – teigė N.Maliukevičius.

Kaip skelbė 15min.lt, pirmadienį, lapkričio 25 d., per Rusijos NTV (Lietuvoje transliuojamą NTV MIR pavadinimu) kanalą, kuris kontroliuojamas su Kremliumi artimai susijusių žmonių, buvo parodyta laida „Ypatingas įvykis. Tyrimas“.

Šioje laidoje buvusi prostitutė kaltina Lietuvos VSD rinkus kompromituojančią informaciją apie Lietuvos vadovus, politikus, valdininkus bei verslininkus. Ji teigia buvusi užverbuota dabartinio VSD Kontržvalgybos valdybos vadovo Renato Petkaus bei buvusio VSD darbuotojo Mindaugo Jackevičiaus, jiems esą ir teikusi visą surinktą informaciją. Tiesa, jos žinios – dešimties metų senumo, tačiau VSD kaltinamas ir kitais nusikaltimais, kurie vyko visai neseniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius